Creative Sound Blaster Recon3D PCIe

Ova kartica je entry-leve gaming model, ali i tako nudi sjajan zvuk, pregršt opcija koje donosi nova generacija zvučnih procesora Creative-a, uz cenu koja iako nije baš mala, predstavlja realno stanje.

Posle toliko serija sjajnih zvučnik kartica, pogotovo poslednje X-Fi generacije, stvarno je teško zamisliti kako bi Creative mogao da podigne kriterijume, no imamo već pred sobom Recon3D generaciju novih kartica koja će probati da se nametne kao ultimativno rešenje za igrače i ljubitelje dobrog zvuka. Kartica sa testa koristi PCI Express interfejs, a iako je u pitanju entry-level gaming model, imamo posebno interesantnu stvar u vidu pojačala za slušalice, što će obradovati one koji imaju malo kvalitetnije slušalice. Ono što je takođe znamo je da nove kartice koriste Sound Core3D Quad-core Digital Signal Processor, kao i da je tu kompletna podrška za THX TruStudio Pro, CrystalVoice, 5.1 Surround Sound support, Dolby Digital Live encoding i Scout Mode koji će biti od koristi igračima.

Ključne karakteristike

  • Novi zvučni procesor odličnih performansi
  • Pojačalo za slušalice

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: PCI Express x1
  • Ulazi: Line In / Microphone In (deljeni 3.5mm konektor), optički TOSLINK ulaz
  • Izlazi: 3.5mm headphone, 3x 3.5mm analogni surround, optički TOSLINK izlaz
  • Procesor: Creative Sound Core3D CA0138 (24bit/48KHz)
  • Tehnologija: THX TruStudio Pro, Dolby Digital, Dolby Pro Logic, DirectSound HW, DirectSound SW, OpenAL

Creative Sound Blaster Recon3D PCIe

Sama kartica je relativno malih dimenzija, sa crnom bojom PCB-a na šta nas je Creative i navikao, a ono što nam pomalo iznenađuje jeste izuzetno jednostavan (da ne kažemo siromašan) dizajn, pošto ima jako malo komponenti na samoj ploči, ni nalik X-Fi modelima koji su bili načičkani raznim elementima. Ovde centalnu poziciju zauzima zvučni procesor, sa plavim okvirom, i praktično jedino što se može videti je header za prednji panel. Prateće pakovanje kartice je prilično oskudno, dobija se samo kratko korisničko uputstvo i Cd sa drajverima, dok će svi kablovi morati da se nabave zasebno. Kartica je PCIe x1 formata, stim što treba znati da može da se postavi i u PCIe x16 slot ako je potrebno.

Što se tiče konekcija, imamo na raspolaganju po jedan optički TOSLINK konektor za ulaz i izlaz, analogni 5.1 surround izlaz (tri 3.5mm konektora), izlaz za slušalice i deljeni line-in/mikrofonski ulaz. Ovo bi trebalo da je dovoljno opcija za prosečnog ali i malo zahtevnijeg korisnika. Za one koji su se dugo borili sa instalacijom drajvera i glomaznog pratećeg softvera, sada će moći da odahnu pošto je ceo postupak maksimalno pojednostavljen i ubrzan. Interfejs programa za podešavanja je ispeglan, izgleda vrlo lepo i u par koraka se dolazi do svih podešavanja. Ono što moramo reći je da se definitivno isplati malo poigravanje sa raznim opcijama dok se ne nađe ono što najbolje odgovara ostatku zvučnog sistema i okruženja.

Rezime

Jedna bitna napomena, ova zvučna kartica (i svi ostali modeli iz ove serije) traže Windows 7 operativni sistem da bi radile, pošto drajvera za starije sisteme jednostavno nema, što treba imati na umu. Jedna od najbitnijih novina jeste novi Scout Mode, koji ima funkciju da igračima omogući da lakše prepoznaju i čuju korake neprijatelja koji se prikradaju, što je doduše najkorisnije ako se kampuje i čeka, dok će u toku kretanja biti prilično neprimetno. Kvalitet zvuka je odličan, a najviše se primećuje poboljšanje zvuka visoke kompresije. Za one koji vole da slušaju muziku visokog kvaliteta, verovatno neće biti mnogo razlika. U svakom slučaju, ova Creative kartica je odličan izbor za igrače koji traže bolji zvuk, ali i za one kojima treba kvalitetna kartica za dobre slušalice.

Conclusion

This sound card (as all other models from this series) requires Windows 7 operating system in order to work because there are no drivers for older systems, which you should keep in mind. One of the most important novelties is the New Scout Mode, which has a function to allow players to easily recognize and hear the steps of stalking enemies, which is indeed useful if you camp outside and wait, while in the movement it will be imperceptible. Sound quality is excellent, and most noticeable improvement is the high compression sound. For those who like to listen to high quality music probably will not be much difference. In any case, this Creative card is a great choice for gamers looking for better sound, but also for those who need a quality card for a good headset.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2012.): 95€

ComputerLand ustupio: Creative Sound Blaster Recon3D PCIe
zvanični sajt: pyramid.rs