Sony HDR-UX19E

Sony Full HD kamera koja snima na 8cm DVD medije ili integrisanu memoriju (8GB). Snimljena slika je izuzetno dobra, i treba imati televizor koji će moći da prikaže video u punom sjaju. Ova kamera ima brojne opcije poput optičke stabilizacije slike koje će doprineti ukušnom kvalitetu snimljenog materijala.

Sony je jedno od najpoznatijih imena u svetu digitalne slike, i samo je bilo pitanje vremena kada ćemo videti HD modele ovog proizvođača. Kamera koju ćemo isprobati, HDR-UX19E, je neka vrsta hibridnog modela. Video snima na 8cm DVD medije, a za slučaj da ostanete bez praznih diskova, tu je i integrisanih 8GB memorije. Kao bonus, možete i snimati fotografije na Memory Stick memorijske kartice. Ono što je ipak najbitnije je da se video snima u Full HD rezoluciji i da možete uživati u pravom bioskopskom doživljaju pošto se zvuk snima u Dolby Digital 5.1ch standardu. Ova kamera će biti interesantna onima koji imaju neki noviji televizor koji može prikazati punu HD rezoluciju.

Ključne karakteristike

  • Full HD rezolucija, više nivoa kvaliteta, integrisanih 8GB memorije
  • Odlična optika, vrlo tih i precizan zum
  • Izuzetno dobra slika, vrlo dobre boje
  • Veliki LCD odlične slike, pregledan i po suncu
  • Koriste se i 8cm DVD mediji

Utisak kvare

  • Za dobre rezultate snimanja noću, mora se nabaviti eksterno svetlo

Specifikacija

Sony HDR-UX19E - Senzor: 1/5.0 ClearVid CMOS

  • Optika i sočivo: Carl Zeiss Vario-Sonnar T, 15x Optical, 180x Digital, f=3.1 - 46.5mm
  • Optičko tražilo: 123.200 piksela
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (211.200 piksela)
  • Mediji za snimanje: 8GB interne memorije, 8cm DVD-R/-RW/+RW/+R DL, Memory Stick
  • Format snimanja: High Definition, AVCHD (1920 x 1080, 1440 x 1080) / Standard Definition, DVD-video / DVD-VR / DVD+RW Video / MPEG2
  • Kvalitet: HD, FH (1920x1080i, 16Mbps) / FS (1920x1080i, 14Mbps) / HQ (9Mbps) / SP (7Mbps) / LP (5Mbps) , SD ; HQ (9Mbps) / SP (6Mbps) / LP (3Mbps)
  • Fotografije: 16:9 Mode, 2304 x 1296 (3M) / 4:3 Mode, 2304 x 1728 (4M)
  • Konektori: AV terminal (Audio, Video, S-Video, Component, HDMI), USB 2.0
  • Dimenzije: 58x134x93 mm
  • Težina: 470g (bez baterije)

Sony HDR-UX19E

Sony HDR-UX19E je kamera standardne veličine, a dimenzije od 58x134x93 mm su dovoljne da ne može baš stati u džep od jakne recimo, i savetujemo da se što pre nabavi neka dobra torba za nošenje. U pakovanju dolaze svi potrebni kablovi, adapter za punjenje baterije i daljinski upravljač. Na žalost, HDMI kabl će morati da se dokupi a vlasnici Sony Bravia televizora će imati i dodatnu pogodnost pošto će moći da kontrolišu kameru daljinskim od TV-a. Kamera dosta dobro leži u ruci a kaiš za ruku je solidnog kvaliteta i neće žuljati posle dužeg korišćenja. Zbog baterije koja dosta viri sa zadnje strane, optičko tražilo se mora izvući unazad da bi moglo da se nesmetano koristi, što nam se nije baš mnogo dopalo. Ono što nam se jeste dopalo je da postoji konektor za dodatno osvetljenje, što dosta znači u mraku pošto će ugrađena lampa sa prednje strane biti dovoljna da osvetli tek koji metar dalje od kamere. Od

Sa prednje strane kamere se pored objektiva nalaze i dodatno svetlo, IR senzor za daljinski upravljač i HDMI konektor koji se nalazi ispod plastičnog poklopca. Levu bočnu stranu praktično celu pokriva veliki 2.7" LCD ekran koji se može rotirati, a sa rezolucijom od 211.200 piksela daje veoma dobru sliku koja se lepo vidi i po suncu. Na telu kamere ispod ekrana se nalaze USB konektor i ležište za Memory Stick kartice, kao i par tastera za kontrolu nekih osnovnih parametara kamere. Pored LCD-a su i četiri dodatna tastera, dok će se menijem vrlo lako kretati pošto je ekran osetljiv na dodir. Sa zadnje strane ispod baterije se nalaze i konektori za napajanje i A/V konekcije, a sa desne strane i standardne kontrole za snimanje i statusne diode. Pored Mode točkića za paljenje kamere i biranje režima rada, tu je zum klackalica i jedan taster za fotografisanje. Sa desne bočne strane je i ležište za DVD medije, a interesantno je da je mikrofon na gornjoj a ne prednjoj strani kamere.

Ugrađena optika dozvoljava 15x optički i 180x digitalni zum, što se kontroliše zum tasterom na vrhu kamere ili tasterima pored LCD ekrana. Pored uobičajenih modova snimanja, kamera ima i predefinisane režime (Twilight/Twilight Portrait (Still Image)/Candle/Sunrise & Sunset/Fireworks/Landscape/Portrait/Spotlight/Beach/Snow). Ono što nam se dosta dopalo je nešto što se zove x.v.Colour što daje skoro duplo više boja od standardne RGB palete. Pored automatskih podešavanja kao što je D-range Optimiser koji podešava ekspoziciju i kontrast slike u realnom vremenu, postoji i recimo manuelno fokusiranje, što će biti interesantno malo naprednijim korisnicima. HD slika koja se snima može biti u više nivoa kvaliteta, a na integrisanih 8GB memorije staje oko 3h materijala (doduše u najnižem 5Mbps kvalitetetu). Pored optičke stabilizacije slike, postoji i NightShot mod za snimanje u mraku, mada nismo bar previše oduševljeni rezultatima koji se dobijaju u mraku.

Rezime

Na kraju, pomenućemo i mogućnost snimanja fotografija u rezoluciji od 4MP (samo na Memory Stick karticu). Kamera može dosta precizno očitavati informacije vezane za stanje baterije koja će pružiti autonomiju od 90min (bez upotrebe LCD-a) što je solidno vreme, ali i govori da će verovatno biti dosta dobra ideja da se pazari i dodatna baterija. Kvalitet snimljenog materiala u maksimalnom kvalitetu je sjajan, a čak i sa najvećim stepenom kompresije se dobija veoma dobra slika i ako imate televizor koji može prikazati Full HD rezoluciju, biće pravo uživanje.

Conclusion

At the end, we will mention possibility to shoot 4MP photographs but only to Memory Stick card. Camera has possibility to load information regarding battery status which will provide you 90min autonomy (without using LCD), which is not bad at all, but it also tells you to buy another battery. Quality of recorded material is very good and even with the highest possible level of compression you’ll get rather good picture. So, if you have Full HD ready TV, then the pleasure it’s all yours.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2009.): 820€

Pakom Distribution System ustupio: Sony HDR-UX19E
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na pakom.com/gdedakupim