Sony DCR-DVD 115

Odličan Sony kamkorder koji snima film na DVD medije. Vrlo jednostavan za upotrebu i odličnog kvaliteta slike, sa kompaktnim i čvrstim kućištem predstavlja dobar izbor za porodičnu kameru. Cena je prilično dobra, što je samo još jedan plus.

Sony DCR-DVD 115 je jedan u nizu kamkordera koji koristi 8cm DVD medije za snimanje materijala. Ovaj pristup je veoma zgodan za sve one koji ne žele da se previše bave doradom, već samo da što jednostavnije snime i skladište video. Ova kamera kao dodatak nudi i opciju snimanja fotografija i to na Memory Stick karticu, čime se dobija na funkcionalnosti. Kao i sve Sony kamere, i ovu odlikuje odlična slika, što je uz povoljnu cenu sasvim dovoljno da privuče kupce. Iako je sve više modela potpuno digitalnih kamera koje koriste memorijske kartice, ovakve kamere imaju svojih prednosti i ne treba ih tako brzo otpisati.

Ključne karakteristike

  • Prilično dobar kvalitet izrade, čvrsto i kompaktno kućište
  • Stabilizacija slike, 40x optički zum
  • Vrlo dobar LCD sa touch kontrolama menija
  • Odličan kvalitet slike, 4 dostupna kvaliteta videa
  • Mogućnost snimanja fotografija na memorijsku karticu

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Sony DCR-DVD 115 - Ukupno piksela: 0.8MP

  • Maksimalno vreme snimanja: 2h na Dual Layer disk
  • Optika i sočivo: Carl Zeiss Vario-Tessar 40x Optical, 2000x Digital, f=1.9 - 76mm
  • Optičko tražilo: 123.200 piksela
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (123.200 piksela)
  • Mediji za snimanje: DVD-R/-RW/-R DL, fotografije na Memory Stick memorijske kartice
  • Konektori: AV terminal, USB 2.0
  • Dimenzije: 130x89x55 mm
  • Težina: 390g (bez baterije)

Sony DCR-DVD 115

Kamera je dosta kompaktnih dimenzija i vrlo lepo staje u ruku, a kaiš koji ide oko šake je dovoljno udoban da neće žuljati ni posle dužeg vremena nošenja. Kvalitet izrade same kamere je prilično dobar, plastika je sive i crne boje, dosta dobre završne obrade. Svi spojevi su odlično uklopljeni, a mi nismo naišli na krcanje plastike pri malo jačem pritisku. Desnom bočnom stranom kamere dominira ležište za DVD medije, dok se sa leve strane nalazi preklopljen LCD ekran. Kao i kod svih drugih Sony kamera i aparata, i ovaj koristi Carl Zeiss optiku, ovoga puta sa 40x optičkim i 2000 digitalnim zumom. Da bi se eliminisali efekti nestabilne ruke, tu je Super SteadyShot odnosno stabilizacija slike. Odmah da dodamo da pored DVD medija koji će primiti do 2h videa, kamera pomoću HYBRID funkcije može nastaviti da snima i na Memory Stick karticu. Fotografije se takođe smeštaju na memorijsku karticu, a bitno je reći i da će kamera raditi i sa Memory Stick Pro karticama.

Sa prednje strane se nalazi mehanički prekidač za poklopac objektiva, a sa gornje strane kamere i ugrađeni mikrofon koji snima u 5.1 surround režimu. Mikrofon veoma dobro radi u kombinaciji sa zumom pošto odlično hvata udaljene zvuke. Na gornjoj strani poklopca DVD-a se nalazi i taster za otvaranje, a mehanizam je dosta dobar i pouzdan, mada ne i mnogo tih. Sa gornje strane pomereno ka pozadi su i zum taster (klackalica), taster za fotografisanje i točkić za uključivanje kamere. Taster za snimanje se nalazi na svom standardnom mestu, tačno ispod palca, a odmah pored su i tri statusne diode koje će označiti režim punjenja baterije, snimanja ili slikanja. Baterija stoji pozadi, dok je konektor za punjač u blizini, ispod malog plastičnog poklopca. Optičko tražilo je digitalno, rezolucije 123.200 piksela, što za rezultat ima vrlo dobru sliku, vernih boja i odličnog prikaza. Jedna od zanimljivijih opcija je i Quick On, a to je brza priprema za snimanje, odnosno da je pritiskom na taj taster kamera u par sekundi spremna za snimanje. Pored USB konektora koji služi za prebacivanje matereijala na računar, tu je i jedan konektor za AV izlaz, ali je nestandardnog oblika, pa treba voditi računa o kablu iz pakovanja.

LCD ekran je dijagonale 2.7" i rezolucije 123.200 piksela a slika veoma dobra. Pored par tastera sa leve strane LCD-a, sve kontrole u menijima su dostupne preko ekrana pošto je on osetljiv na dodir. Moramo priznati da nam se ovo dosta dopalo pošto odlično radi i čini nam se da je mnogo lakše od korišćenja većeg broja tastera. Video može da se snimi u više različitih kvaliteta: HQ (9 Mbps), SP (6 Mbps), LP (3 Mbps), a najbolji kvalitet stvarno očigledno najbolje izgleda, i verujemo da će se korisnici uglavnom opredeliti za neki od prva dva podešavanja, HQ i SP u slučaju da im je važno da što više materijala stane na jedan disk. Dostupno je i par efekata, odnosno kolor filtera, što će verovatno biti interesantno onima koji će kameru koristiti za još nešto pored snimanja godišnjeg odmora. Kvalitet snimljenog materijala je odličan, i teško je naći neku ozbiljniju zamerku. Jedina stvar koja nam je zafalila je blic, odnosno ugrađeno svetlo što će se vrlo lako videti u noćnim snimcima.

Rezime

Kao glavne prednosti kamere su korišćenje DVD medija (koji nisu skupi i teški za nalaženje), odličan LCD ekran osetljiv na dodir i tako mnogo jednostavnije kontrole, i na kraju sjajna slika koja je i najbitnija. Cena kamere nije visoka i definitivno se isplati. Iako je moguće fotografisati, rezolucija slika teško da će nekoga oduševiti, no to je ipak dodatna funkcija. Trebalo bi reći da baterija većeg kapaciteta može obezbediti do 9 sati snimanja, što je svako impresivan podatak. Kvalitet izrade je na nivou drugih Sony kamera, odličan, pa se Sony DCS-DVD 115 nameće kao stvarno dobar izbor za porodičnu kameru.

Conclusion

Main advantages are DVD media usage (the ones that are not so expensive or hard to find), great LCD touch sensitive screen, and simpler controls, and at the end, excellent picture, which is the most important thing here. Price of this camera is not high, and it is worthwhile that is for sure. Although there is an option to take pictures, it is very hard that provided resolution would make someone happy but, after all, that’s only an additional function. We should say that higher capacity battery could provide 9 hours of recording, which is impressive. Build quality is just like with other Sony cameras – great, so Sony DCS-DVD 115 impose itself as a good option for family camera.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, septembar 2008.): 336€

Pakom Distribution System ustupio: Sony DCR-DVD 115
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na pakom.com/gdedakupim