Samsung SMX-K40

Kompaktna kamera dosta dobre izrade sa integrisanih 16GB memorije i dovoljno opcija za one koji ne traže najnaprednije rešenje. Kvalitet snimaka je dobar, a kamera vrlo laka za korišćenje, tako da realno nema puno toga što se može zameriti po bilo kom kriterijumu.

Samsung u svojoj ponudi ima ne mali broj digitalnih kamkordera, pa iako ima i dosta Full HD modela, oni koštaju dovoljno da većini kupaca ipak ostaju van dometa. SD modeli ili kamere koje snimaju u standardnoj rezoluciji su dosta povoljnije i u suštini video snimljen tako neće biti lošeg kvaliteta (naravno, ukoliko se pušta na Full HD televizor), pogotovo ako postoji opcija upscalling-a koji prilagođava prikaz većoj rezoluciji. Model SMX-K40 je jedna od takvih kamera koja kao bonus donosi i integrisani SSD hard disk do 16GB na koju staje čak do 6h 10min videa. Ovakva kamera podržava dosta opcija kojima se mogu pohvaliti i dosta skuplji modeli, tako da se definitivno isplati pogledati i isprobati ovu kameru.

Ključne karakteristike

  • Integrisano 16GB memorije
  • Odlična optika
  • Stabilizacija slike
  • Kvalitet snimaka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/6" CCD (680k piksela)
  • Optika i sočivo: 52x optički (65x INTELLI-ZOOM), 2200x Digital, f=2.1 ~ 109.2mm
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (230.000 piksela)
  • Memorija: integrisano 16GB, SD/SDHC memory card slot
  • Rezolucija i kvalitet: Superfine, Fine, Normal (maksimalno 720x480 piksela, H.264 format)
  • Fotografije: 1600 x 1200 piksela
  • Konektori: AV kompozitni terminal, HDMI, USB 2.0
  • Dimenzije: 59.7x65.53x122.17 mm
  • Težina: 225g (sa baterijom)

Samsung SMX-K40

Kao i prethodne Samsung kamere novije generacije, i ova prati vrlo sličan dizajn, kompaktne dimenzije koje su takve da praktično cela kamera staje u šaku prosečne veličine. Napravljena je od crne glossy plastike solidnog kvaliteta, sa srebrnim hromiranim detaljima i kvalitetnim metalnim zglobom na kome stoji SSD oznaka (zbog integrisane memorije). Kvalitet izrade kamere je dosta dobar, ali definitivno postoje i kvalitetniji Samsung modeli, pa se može reći da po tom pitanju spada u srednju klasu. Kaiš za ruku je dosta tanak, ali zbog male težine kamere neće biti neudoban posle dužeg nošenja. Prednji kraj kamere je rezervisan za objektiv promera 39mm, ali se odmah pored nalaze i mikrofon i zvučnik. Poklopac objektiva je ugrađen i automatski se otvara i zatvara po uključivanju i isključivanju kamere. Pakovanje je manje više standardno, pa se pored adaptera za punjenje dobijaju AV kablovi i USB kabl, stim što će na žalost HDMI morati posebno da se kupi.

Sa gornje strane kamere se nalazi Zum klackalica (objektiv ima 52x optički zum) i Photo taster kojim se snima fotografija. Sa zadnje strane se pored Record tastera standardno obeleženog crvenim simbolom nalazi i Mode taster (sa dve statusne diode koje označavaju aktivni režim rada: Video/Photo i Playback), kao i dodatna Charge dioda koja se pali kada je kamera priključena na punjač ili USB (dodatno, baterija se može dopuniti i preko USB porta). Odmah pored je i plastični poklopac ispod koga su AV, HDMI, USB i konektor za napajanje. Proizvođač je bateriju sa zadnje strane izmestio na donju, gde se nalazi takođe i slot za SD/SDHC memorijske kartice. Na levoj bočnoj strani se nalazi 2.7" LCD ekran koji se može rotirati i okretati, i koji ima Menu, navigacioni i Record tastere pored. Rezolucija ekrana je 230.000 piksela što spada u prosek, a slika prilično dobrog kvaliteta. Na telu kamere, ispod LCD-a se nalaze i dodatni funkcijski tasteri (interesantno je da je Power taster tu smešten).

Rezime

Video se snima na karticu ili internu memoriju u rezoluciji 720x480 piksela i H.264 formatu, i na internu memoriju staje čak 6h i 10 minuta materijala (naravno ne u kontinuitetu pošto baterija može izdržati do 2h). Od zanimljivih dodataka možemo pomenuti animirane thumbnail slike snimljenih video fajlova što dosta olakšava pretragu, Face Detection (u kadru se detektuju lica i optimizuju parametri rada prema njima) i Time Lapse (u definisanom intervalu se snimaju fotografije istog kadra i slike spajaju kako bi se dobio vremenski tok). Sve zajedno, SMX-40K je odlična kamera osnovne rezolucije sa dosta korisnih i interesantnih opcija. Ovakve kamere neće još dugo biti aktuelne pošto se prelazi polako na HD rezolucije, no u ovom trenutku ovakva kamera jeste dobra kupovina.

Conclusion

720x480 pixel resolution video is recording on the card or internal memory and H.264 format, internal memory provides 6hrs and 10 minutes of video content (of course not continuously since battery can sustain up to 2 hours). Of the interesting accessories we will mention animated thumbnail images of recorded video files which makes search a lot easier, Face Detection (detect faces in the frame and optimizing settings for them) and Time Lapse (in defined time interval pictures of the same frame are taken and images merging). All together, the SMX-40K is a great camera with many useful and interesting features. These cameras will not be popular for much long because HD resolution is becoming a standard, but at this moment, buying of this type of camera is a good option.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2010.): 200€

Stav ustupio: Samsung SMX-K40
maloprodaja: Stav, Kralja Milana 64, 011/ 36 28 555
zvanični sajt: stav.rs