Samsung SMX-C10GP

Minijaturna digitalna kamera koja koristi SD/SDHC medije za snimanje, sa odličnom optikom i perfomansama snimanja. Veoma je jednostavna za rukovanje, što je ujedno i osobina za koju verujemo da će najveći broj korisnika i ceniti, a rezultati su prilično dobri, pa iako nije FullHD model, zaslužuje pažnju.

Samsung je dobro poznat kada su kamkorderi u pitanju, od onih starijih modela sa kasetom i raznim drugim "analognim" medijima, pa sve do novijih digitalnih modela. Videli smo da se već pojavilo dosta FullHD modela, no oni su i dalje dosta skupi i van domašaja prosečnih korisnika koji nemaju toliko visoke zahteve, već samo traže kvalitetnu kameru koja se lako koristi i za koju nije potrebno neko posebno znanje da bi se bez problema koristila. Model SMX-C10GP je upravo jedan od takvih kamera, minijaturna, jednostavna i sa odličnim rezultatima kada pričamo o kvalitetu slike. Iako još uvek cena nije formirana za naše tržište, očekujemo da bude prilično povoljna, čime bi ova kamera bila pristupačna širek krugu kupaca.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Izuzetno jednostavno rukovanje
  • Odličan kvalitet snimaka
  • Autonomija 160 minuta

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/6" CCD (680k piksela)
  • Optika i sočivo: 10x Optical, 1200x Digital, f=2.4 ~ 24mm
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (230.000 piksela)
  • Memorija: SD/SDHC memory card slot
  • Rezolucija i kvalitet: D1(720 x 480/60i), TV Super Fine, TV Fine, TV Normal, Web Fine, Web Normal
  • Fotografije: 800x600 piksela
  • Konektori: AV terminal, USB 2.0
  • Dimenzije: 38.5 x 56.5x 114 (mm)
  • Težina: 162g (sa baterijom)

Samsung SMX-C10GP

Prvo što se primećuje kod ove kamere jesu veoma kompaktne dimenzije i dizajn koji pomalo odudara od klasičnih kamkordera, što je opet uslovljeno samim dimenzijama i željom da se dobije kamera mnogo zgodnija za upotrebu. Naime, sa svega nešto malo iznad 160g i dimenzijama od 185x565x114 mm, ova kamera staje u bukvalno svaki džep (zaobljene linije dosta pomažu u tome). Nema klasičnog kaiša za ruku (što može u prvom trenutku zbuniti), ali je zato ergonomski oblikovana tako da savršeno staje u šaku, pri čemu je ugao između ruke i kamere prirodniji, tako da neće dolaziti do zamora ako se duže vreme koristi u kontinuitetu. Sa druge strane, moguće je da oni sa većim šakama neće biti najsrećniji ovakvim rešenjem pošto će verovatno imati problema da "napipaju" kontrole. Ono što jeste dobro je kvalitet izrade koji je iznad proseka, a kamera je napravljena od vrlo dobre plastike koja se ne ugiba niti krcka na jači pritisak.

Zbog specifičnog dizajna, preporučujemo da se što pre nabavi traka za nošenje oko zgloba pošto za to i postoji predviđena rupica sa bočne strane. Sa prednje strane kamere se nalazi samo objektiv koji nema zaštitni poklopac, i mikrofon koji je postavljen ispod. Sa gornje strane stoji samo takozvana Zum klackalica, dok je pozadi jedan Record taster i statusna dioda. Tu je i poklopac ispod koga stoji baterija, slot za memorijsku karticu SD/SDHC formata, AV konektor i priključak za napajanje. Bočna leva strana krije LCD ekran dijagonale 2.7" i rezolucije 230.000 piksela, sa Menu, Rec i navigacionim tasterom, dok su na samom telu kamere i dodatnih 5 tastera sa zvučnikom i USB konektorom koji se nalazi ispod plastičnog zaštitnog poklopca. Rukovanje ovom kamerom je veoma prosto, i u par minuta će svako brzo naučiti šta i kako da radi. Kamera u sebi ima već instaliran softver za manipulaciju snimcima, tako da je samo treba priključiti preko USB porta na raspoloživi računar, bez ikakve instalacije drajvera i programa. Direktno na kameri je moguće spajati i deliti video fajlove, što je vrlo korisno, ali i direktno iz videa izvlačiti slike.

Rezime

Autonomija ugrađene baterije je 160 minuta, a na karticu od 16GB može stati skoro 6.5h videa, što je impresivan rezultat. Video se inače snima u H.264 formatu i postoji pet nivoa kvaliteta, a posebna pažnja je posvećena uploadu i share-ovanju videa preko Interneta, pa postoji i poseban taster koji samo tome i služi. Rezultati odnosno snimci su prilično dobri i tu nema nekih većih zamerki osim što u mračnijim uslovima nema dodatnog svetla koje bi olakšalo snimanje. Konačna ocena je da imamo kompaktnu i kvalitetnu kameru koju je uživanje koristiti, prilično dobrog kvaliteta slike. Iako opcija nema previše, ipak će najveći broj potencijalnih kupaca biti i više nego zadovoljan pošto nije uopšte lako naći ovakvu kameru. Sve pohvale Samsung-u.

Conclusion

Autonomy of provided battery is 160 minutes, you can store around 6.5hrs of video contents on 16GB card, which is very impressive. H.264 format is used for shooting videos and there are five levels of quality, and special attention is focused on upload and sharing videos over Internet so there is a special button for those actions. Videos are vey good, beyond reproach, the only shortcoming is lacking of additional light while shooting in the dark. This is compact and high quality camera easy to use providing good picture quality. Although there are no too much options, the majority of customers will be satisfied because it is very hard to find camera like this. Samsung deserve all the praise.

Testirani proizvod je uzorak.

Stav ustupio: Samsung SMX-C10GP
maloprodaja: Stav, Kralja Milana 64, 011/ 36 28 555
zvanični sajt:http://www.stav.com