Samsung HMX-U20SP/EDC

Kompaktna i vrlo jednostavna kamera koja bleži video u Full HD formatu odnosno 1920x1080 piksela. Kamera je pomalo neobičnog oblika, i sigurno je da će biti prepoznatljiva od strane korisnika. Optički 3x zum, dosta dobra brzina rada i kvalitetan video (kada ima dovoljno osvetljenja) su najbitnije karakteristike ovog modela.

Džepni kamkorderi su sve popularniji i predstavljaju odličan način da se zanimljivi i bitni trenuci zabeleže, i to u visokoj rezoluciji. Ovo je druga generacija kompaktnih Samsung modela, sa mnogim unapređenjima koja će pozitivno uticati na kvalitet slike i lakoću korišćenja. Ono zbog čega su ovakve kamere popularne jeste činjenica da staju u džep, lako se koriste i još lakše snimci prebacuju na računar ili direktno uploaduju na neki od popularnih online servisa. Najbitnija stvar je da ovaj kamkorder ne košta puno, da može snimati i fotografije, ali i da nema internu memoriju kao i da nema dodatno svetlo/blic koje bi pomoglo u snimanju kada nema dovoljno ambijentalnog osvetljenja.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • 3x optički zum
  • Dobra autonomija
  • Dosta dobar kvalitet slike

Utisak kvare

  • Slabije performanse kada nema svetla

Specifikacija

  • Senzor: 1/2.3" CMOS (7.8M piksela)
  • Optika i sočivo: 3x Optical (5.1 - 15.3mm)
  • LCD displej: 2" LCD (154.000 piksela)
  • Memorija: SD/SDHC memory card slot
  • Rezolucija i kvalitet: Full HD (1920 x 1080 30p), HD (1280 x 720 60p / 30p), SD (NTSC: 720 x 480, PAL: 720 x 576) u H.264 formatu
  • Konektori: AV terminal, USB 2.0, HDMI
  • Dimenzije: 15.6 x 52.5 x 104mm
  • Težina: 111g

Samsung HMX-U20SP/EDC

Sa dimenzijama od svega 15.6 x 52.5 x 104 mm i težinom od 111g, ovaj kamkorder spada u manje na tržištu i može bez problema stati u džep. Kamera je vrlo interesantnog dizajna, zakrivljena je tako da odlično leži u ruci i vrlo je zgodna za korišćenje. Nije nam se dopalo što objektiv sa prednje strane nema neki poklopac pošto će se ovako mnogo brže i lakše izguliti, ali postoji plastični okvir okolo koji će sprečiti da se aparat na podlogu spušta tako da se sočivo dodiruje. Proizvođač je uspeo da u kućište spakuje 3x optički zum objektiv koji bi mogao hvatati i nešto širi početni ugao, što je uvek praktično bez obzira kako i šta se snima. Dobra stvar je što je zum prilično brz i precizan (klackalica taster se vrlo lako koristi i dosta je širok). Kvalitet izrade je dosta dobar i kamera nam ne deluje krhko, a plastika od koje je napravljena je mat finiša u metalik boji, tako da neće ostajati otisci prstiju.

Sa bočne strane se nalaze Power (sa statusnom diodom) i Smart Auto tasteri, dok su sve preostale kontrole sa zadnje strane. To su zum tasteri u vidu popularne klackalice, tasteri za snimanje videa i fotografisanje, kao i Playback, Meny i Ok sa četiri navigaciona tastera. Odmah iznad je i 2" LCD ekran rezolucije 154.000 piksela, što je manje (i dijagonala i rezolucija) od prosečnih ekrana koji se ugrađuju u klasične digitalne aparate. Sa zadnje strane se nalazi takođe i zvučnik, dok je stereo mikrofon napred, pored objektiva. Sa donje strane postoji i poklopac ispod koga se stavlja baterija (autonomija oko 100h korišćenja) i memorijska kartica SD ili SDHC formata. Dole je i navoj za stativ, kao i alka za traku za nošenje (koja se dobija u pakovanju). Ono što se ne vidi odmah su i AV i HDMI priključci, kao i USB konektor koji se nalazi na kratkom kablu, a svi oni su smešteni ispod još jednog poklopca sa leve bočne strane kamere.

Rezime

Za slučaj da to nije odmah bilo jasno, ovo je Full HD kamera, dakle video se snima u 1920x1080 piksela sa 30fps-a i Super Fine kvalitetu, a čuva u x.264 formatu. Rezolucija senzora je 7.8 MP i mogu se snimati i fotografije. Smart Auto mod radi i za snimanje i za slikanje, tako da se ne mora gubiti vreme na bilo kakva podešavanja pošto će optimalne opcije biti odabrane automatski. Dostupan je automatski upload na YouTube i slične servise (naravno, uz prethodno povezivanje na računar), a dodatno, dosta nam se dopao Time-Lapse mod snimanja pomoću koga se mogu napraviti neki veoma zanimljivi snimci. Kvalitet videa je odličan, kada ima dovoljno svetla, dok će utisak malo pokvariti šum u uslovima slabijeg osvetljenja. Sve zajedno, dosta dobra ponuda za one kojima treba jednostavna kamera koju će najviše koristiti za upload materijala na internet.

Conclusion

In case this is not immediately clear, this is a HD camera, so video is recorded in 1920x1080 pixels at 30 fps and Super Fine quality, and saving in the X.264 format. Sensor resolution is 7.8 MP and it is possible to shoot photographs too. Smart Auto mode works well for recording and for shooting, so you don't have to waste time on any adjustment as the optimal options will be automatically selected. Automatic upload to YouTube and similar services is available to (of course, with prior connections to the computer), and we do like Time-Lapse recording mode by which you can do some very interesting shots. Video quality is excellent, when there is sufficient light, while the noise in low light conditions are obvious. Overall, quite a good offer for those who need a simple camera that will mostly be used to upload material on the Internet.

Testirani proizvod je uzorak.

Samsung Electronics Adriatics ustupio: Samsung HMX-U20SP/EDC
zvanični sajt: samsung.rs