Samsung HMX-T10BP

Samsung digitalni kamkorder koji je veoma kompaktnih dimenzija sa podrškom za Full HD video u rezoluciji 1920x1080 piksela. Kamera je vrlo zgodna za korišćenje, čemu posebno doprinosi ergonomski dizajn, ali i touch ekran koji dosta olakšava podešavanje i odabir opcija.

Pošto je sve više onih koji imaju televizore poslednje generacije sa Full HD rezolucijom, logično je i da su sve popularniji kamkorderi odnosno kamere sa podrškom za ovu rezoluciju. Sve veći broj proizvođača se odlučuje da novi modeli kamera budu opremljeni novim senzorima koji beleže 1920x1080 piksela, a Samsung je jedan od njih. Već smo testirali neke Samsung kamere novije generacije, a red je došao i na model HMX-T10BP, kompaktnu kameru Full HD rezolucije. Ova kamera je namenjena onima koji su stalno u pokretu i traže model koji je lako poneti a koji je u stanju da u visokoj rezoluciji zabeleži sve bitne trenutke. Ova kamera spada u jednostavnije modele koji se mogu kupiti, što znači i da će biti pristupačnija to jest dostupnija širem krugu korisnika.

Ključne karakteristike

  • Podrška za snimanje u Full HD rezoluciji
  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Touchscreen ekran
  • HDMI interfejs

Utisak kvare

  • Autofokus nije mnogo brz

Specifikacija

  • Senzor: 1/4.1" BSI CMOS (5M piksela)
  • Optika i sočivo: 10x Optical (2.75 - 27.5mm), 100x Digital, F:1.8,
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (230.000 piksela), touchscreen
  • Memorija: SD/SDHC memory card slot
  • Rezolucija i kvalitet: 1920 x 1080 / 60i (NTSC), 1920 x 1080 / 50i (PAL) 1280 x 720 / 60p (NTSC), 1280 x 720 / 50p (PAL) 720 x 480 / 60p (NTSC), 720 x 576 / 50p (PAL) u H.264 formatu (Super Fine, Fine, Normal)
  • Konektori: AV terminal, USB 2.0, HDMI
  • Dimenzije: 38.6 x 54.4 x 118 mm
  • Težina: 220g (bez baterije)

Samsung HMX-T10BP

Dimenzije kamere su takve da ona bez problema može stati u malo veći džep (na primer, od jakne), a teži oko 200g (zajedno sa baterijom i karticom). Kućište kamere je dosta atraktivnog dizajna, napravljeno od dosta kvalitetne plastike u srebrno sivoj kombinaciji boja. Odmah primećujemo da je sočivo pomereno i ne stoji u horizontalnoj ravni sa kamerom, već pod uglom od 10tak stepeni. Ovo svakako nije slučajno, već se radi o ergonomski najboljoj poziciji koja omogućava da se kamera normalno drži u ruci bez zamaranja i bola u zglobu posle duže upotrebe. Iako ovo možda deluje pomalo neobično, ako se paralelno isprobaju klasična kamera i ova, lako se može zaključiti da ovakav dizajn bolje radi posao. Odmah vidimo da napred osim stereo mikrofona (što je odlično pošto će kvalitet zvuka biti daleko bolji od mono varijanti) nema blica odnosno dodatnog svetla, što će dosta otežati snimanje u mračnijim uslovima, no za model iz osnovne ponude to ne bi trebalo da predstavlja neki veliki problem.

Kontrole su dobro raspoređene, i sa gornje strane je zum taster u vidu klackalice i Photo taster za slikanje, a sa zadnje strane Record za snimanje i Mode taster kojim se bira aktivan režim rada kamere, za dve statusne diode. Sa desne bočne strane su sakriveni konektori ispod poklopca, i tu su Mini USB, HDMI, AV konektor (specifičan za Samsung, dobija se kabl-adapter na komponentne konektore) i poseban priključak za napajanje (odmah pored je i signalna dioda koja obaveštava o stanju baterije tokom punjenja). Za razliku od većih kamera, odeljak za bateriju je smešten sa donje strane, a u pitanju je litijum-jonska baterija koja može izdržati oko 2h upotrebe. Ekran se nalazi sa leve bočne strane i može se rotirati kako bi se dobila što bolja pozicija za kadriranje. Ekran je dijagonale 2.7" i standardne rezolucije od 230.000 piksela, i tu nema nekih posebnih iznenađenja. Ono što se može primetiti je da ima prilično malo kontrola (pored ekrana su Menu, Zum i Record kontrole, a na telu kamere Power, Display i Smart Auto funkcije), što nije čudno pošto se radi o ekranu osetljivom na dodir, pa se svim funkcijama može lako i direktno pristupiti preko ekrana.

Rezime

Za snimanje videa, koriste se memorijske kartice (SD i SDHC formata) i ovaj model nema integrisanu memoriju što je rezervisano za skuplje kamere. Objektiv ima 10x optički zum (i 100x digitalni koji bez obzira na sve ipak malo degradira kvalitet slike) ali i Smart OIS (Optical Image Stabiliser) sistem stabilizacije slike koji je jako bitan da se ne dobije mutna slika. Brzina autofokusa nas nije oduševila, no ipak ne treba zaboraviti da se radi o jednom od osnovnih modela kamere, i da većina korisnika verovatno neće ovo ni primetiti. Iako se koristi novi BSI (Back Side Illuminated) CMOS veće osetljivosti od običnog (što rezultuje manjim šumom i boljim performansama kada je ambijentalno osvetljenje slabo), ipak se treba potruditi da ima dovoljno svetla u okruženju kada se snima pošto se jedino tada može računati na odlične rezultate.

Conclusion

For video recording, memory card (SD and SDHC formats) are used and this model does not have integrated memory, which is reserved for much more expensive cameras. The lens has a 10x optical zoom (and 100x digital that slightly degrade pictures no matter what the quality is) and Smart OIS (Optical Image Stabilizer) image stabilization system that is very important not to get fuzzy images. AF speed is not thrilled us, yet we must not forget that this is one of the basic camera models, and that most users probably will not even notice this. Although it use a new BSI (Back Side Illuminated) CMOS of greater sensitivity than ordinary (which provides less noise and better performance when the ambient lighting is dim), you should provide enough light in the environment when shooting because only then you can count on great results.

Testirani proizvod je uzorak.

Samsung Electronics Adriatics ustupio: Samsung HMX-T10BP
zvanični sajt: samsung.rs