Samsung HMX-H200BP

Ovo je osnovni model kamkordera u Full HD rezoluciji, sa novim naprednijim senzorom i 2.7" Touch ekranom. Korišćenje će biti vrlo jednostavno pošto je meni intuitivan i brz. Kvalitet snimaka je odličan, i kamera bez ikakve dileme zaslužuje preporuku.

Na test je došao još jedan u nizu Samsung kamkordera koje smo videli u poslednje vreme, model HMX-H200BP. Ovaj kamkorder je Full HD rezolucije, dakle za one kojima je kvalitet prikaza na prvom mestu. Sve je više kamera HD rezolucije što između ostalog doprinosi i smanjenju cene, tako da postaju i dostupnije većem broju korisnika. Ovaj konkretni model dolazi bez interne memorije (postoje i verzije sa 8, 16 i 32GB), i podrškom za SD i SDHC memorijske kartice, tako da je ujedno to i najpovoljnija varijanta. Kod ovog modela je stavljen fokus na lakoću korišćenja i kvalitet slike, što je i najbitnije, tako da će sigurno i biti vrlo tražen. Sa solidnim zumom, stabilizacijom slike, solidnom ergonomijom i dosta kompaktnim dimenzijama, ova kamera vrlo lako može biti i jedan od best buy modela u Full HD kategoriji.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada
  • Ergonomija
  • Full HD rezolucija
  • HDMI interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/4.1" CCD (3MP piksela)
  • Optika i sočivo: 20x Optical, 200x Digital, f=3.2-64mm
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (230.000 piksela)
  • Memorija: SD/SDHC memory card slot
  • Rezolucija i kvalitet: 1,920 x 1,080 / 60i , 1280 x 720 / 60 p, 720 x 480 / 60 p u H.264 formatu, (Superfine, Fine, Normal kvalitet)
  • Fotografije: 4.7MP (2880 x 1620) / 2MP (1600 x 1200)
  • Konektori: AV terminal, HDMI, USB 2.0
  • Dimenzije: 58.50 x 59.30 x 111.95 mm
  • Težina: 271g (bez baterije)

Samsung HMX-H200BP

Kamera sa dimenzijama od 58.50 x 59.30 x 111.95 mm i težinom od 271g ne spada baš u najkompaktnije modele (recimo, neće stati u džep), ali je ipak dovoljno mala da sigurno neće biti problem da se ponese bilo gde (na žalost, u pakovanju se ne dobija torbica koja će morati da se kupi zasebno). U pakovanju se inače dobija eksterni adapter za napajanje (nema posebnog punjača pošto se baterija puni direktno, dok je u kameri), USB i set AV kablova (interesantno, pored kompozitnog ima i komponentnih konektora koji se malo ređe koriste). Iz nekog razloga, svi proizvođači štede na HDMI kablovima, a mislimo da bi bilo neuporedivo praktičnije da njih stave u pakovanje. Kamera je odličnog kvaliteta, tamno plave boje i od glossy plastike (ne ostaju otisci prstiju), prilično standardnog dizajna sa baterijom sa zadnje strane.

Sa desne bočne stranice kamere stoji kaiš za ruku, lepo postavljen i dovoljno udoban da neće žuljati ruku kada se duže koristi. Sa prednje strane kamere se nalazi mehanički prekidač za otvaranje i zatvaranje poklopca objektiva, mikrofon, dok dodatnog LED svetla ipak nema. Sa gornje strane kamere su zum rocker , Mode i Photo tasteri, a malo pomeren u desno je i zvučnik. Sa zadnje strane vidimo statusne diode (Video/Photo, Playback i Charge), Record taster koj pada tačno ispod palca i plastični poklopac ispod koga je konektor za punjač. Baterija zauzima najveći deo zadnje strane i obezbeđuje autonomiju od oko 120min. Slot za memorijsku karticu je smešten pomalo neobično, sa desne bočne strane, i zaštićen je takođe plastičnim poklopcem. Sa leve bočne strane je postavljen 2.7" Touch LCD ekran standardne rezolucije od 230.000 piksela, sa kontrolama sa leve strane, dok su na telu kamere ispod ekrana dodatnih 5 funkcijskih tastera i USB, AV i HDMI konektori.

Rezime

Kamera koristi 3M Pixel BSI (Back Side Illuminated) CMOS senzor koji postiže dosta bolje rezultate u uslovima slabijeg osvetljenja (ali i dalje bi bilo bolje da postoji dodatno LED svetlo napred), i maksimalna rezolucija snimanja je 1920x1080 piksela u 60i modu, što za rezultat ima stvarno sjajnu sliku koja izgleda još bolje kada se pogleda na velikom ekranu. Rukovanje kamerom je dosta jednostavno i neće zahtevati neko posebno znanje, a opcija ima dovoljno da će i oni malo zahtevniji biti zadovoljni. Sve zajedno, ovo je jednostavna Full HD kamera koja puno toga može pružiti zbog čega i dobija našu preporuku.

Conclusion

Camera uses 3M Pixel the BSI (Back Side Illuminated) CMOS sensor that achieves much better results in low light conditions (but still would be better if there is an additional LED light in front), and maximum recording resolution is 1920x1080 pixels in 60i mode, providing really great picture that looks even better when you look at the big screen. It is very easy to use camera without any special knowledge. Demanding users will be satisfied with many options. Overall, this simple Full HD camera can provide a lot and therefore gets our recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2010.): 450€

Stav ustupio: Samsung HMX-H200BP
maloprodaja: Stav, Kralja Milana 64, 011/ 36 28 555
zvanični sajt: stav.rs