Saitek R660 GT Force Feedback

Najnoviji volan kompanije Saitek donosi Force Feedback i to na najbolji način. Odličnog kvaliteta izrade i još boljih performansi, ovaj volan će sigurno biti tražen, a zagriženi vozači će uživati. Saitek još jednom pokazuje zašto ima reputaciju jednog od najboljih proizvođača igračkih kontrolera.

Saitek je poznato ime po pitanju igračkih periferija, a najnoviji dodatak već impresivnom broju kontrolera je i R660GT Force Feedback Wheel. Ovaj volan po ceni i opcijama koje nudi spada u srednju klasu volana, ali po onome što pruža u vožnji prevazilazi i mnoge skuplje modele. Inače, ovo je Force Feedback model, dakle možete očekivati drmanje i cimanje u toku vožnje, što provereno podiže osećaj u igri na potpuno novi nivo i čini da simulacije dobiju realnu komponentu. Koliko znači Force Feedback ćete najbolje proveriti kada se posle igranja sa ovakvim volanom vratite na neki običan, a onda posle 5 minuta prodate i taj običan i još nešto pride i kupite Force Feedback model.

Ključne karakteristike

  • Veoma dobar kvalitet izrade
  • Volan je ergonomske izrade, gumirane površine protiv klizanja ruku
  • Menjač se može postaviti sa obe strane
  • Odlična fiksacija, volan neće mrdati koliko god da ste jaki
  • Force Feedback izuzetno dobar

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Saitek R660GT - Broj tastera: 4

  • Kontroleri: poluatomatski menjač, dve poluge iza volana
  • Dodatno: gumirane površine za ruke
  • Interfejs: USB 2.0 (za PC)

Saitek R660GT

Ceo paket se sastoji iz više delova, samog volana, pedala i plastičnih dodataka za fiksiranje i postavljane. Da krenemo redom. Volan, koji je i najbitniji ovde, napravljen je od vrlo kvalitetne plastike i oblikovan ergonomski. Veoma podseća na volane trkačkih automobila, a delovi su gumirani kako ruka ne bi klizila. Odlično leži u ruci i vrlo nam se svideo osećaj u vožnji. Deluje veoma čvrsto i izuzetno otporno, i imamo utisak da može izdržati svaku vrstu maltretmana. Volan je inače sa tri paoka, a sa bočne strane su tu i otvori za vazduh koji imaju više estetsku funkciju, pa izgleda sportski i agresivno.

Na sto se montira pomoću plastične stege. Ona se montira preko volana, a kada se postavi i stegne, odlično drži. Pokušali smo malo i na silu da volan nekako pomerimo kada se fiksira, no to nije bilo moguće. Na volanu se sa prednje strane nalaze četiri tastera, a iza volana sa svake strane po jedna poluga, za menjanje brzina. Ovo je nalik na prave trkačke automobile, i veoma nam se dopalo. Postoji i menjač, polu-automatski koji ima glavu srednje veličine i dobro leži u ruci. Menjač se pomera napred i nazad i ima samo po jedan korak, a ono što je posebno zanimljivo je da se može bukvalno isčupati i premestiti na levu stranu. Vrlo zanimljivo a za levoruke i posebno korisna opcija.

Pedale su plastične, i prava je šteta što nisu stavili neke aluminijumske podloške, da izgledaju kao prave. Fiksirane su za postolje u gornjem delu, kao i kod pravih pedala. Iako ne deluju posebno robusno, dosta su dobre i mislimo će dosta dugo potrajati i kod onih malo agresivnijih vozača. Kada se pritisnu, pružaju dobar otpor i stvarno nalikuju na prave pedale u automobilu. U pakovanu dolazi i plastični deo koji se montira tako da fiksira pedale i služi kao odmorište za noge. Ovo deluje pomalo previše plastično, no kako je to deo koji će se stalno gaziti, ne možemo zameriti.

Rezime

Volan koristi Immersion Force Feedback tehnologiju, i moramo priznati da radi sjajno. Osećaj u vožnji je odličan, i osećaju se kako neravnine na putu, tako i krivine i eventualno češanje o druge automobile ili zid. Uz programu za podešavanje, svi parametri rada se lako daju namestiti, pa će svako moći da podesi prema svom ukusu. Ovaj volan možemo preporučiti svim fanovima simualcija vožnje koji će sigurno uživati u osećaju realnosti koji je do sada izostajao.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2008.): 84€

Compdesk ustupio: Saitek R660GT Force Feedback Wheel
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/2920 786