NAD VISO 1 Wireless Bluetooth

Do nas je stigao još jedan sjajan NAD uređaj, ovoga puta digitalni zvučni sistem VISO 1. U pitanju su zvučnici koji pakuju celih 80W, podržavaju samo Bluetooth i optičku vezu. Izuzetno atraktivnog dizajna i još boljeg zvuka, VISO 1 imaju puno toga da pruže onima koji ga mogu priuštiti.

Kompanija NAD je pre nekog vremena proširila svoju ponudu, pa pored malo ozbiljnijih audio komponenti mogu da se pronađu i razni uređaji namenjeni onima koji muziku mahom slušaju sa smart telefona ili drugih prenosnih gadgeta. Za VISO seriju smo već čuli i ranije, a na testu se našao model VISO 1 BT Wireless Bluetooth Music System. Interesantno je da u ponudi postoje iPhone varijanta (sa ugrađenim dock-om) i obična, univerzalna, koju smo i imali prilike da isprobamo. Da bi se možda izbegli neki nesporazumi, nije loše odmah reći da se radi o kompletno digitalnom sistemu, koji nema analogni audio ulaz, odnosno sistemu koji može raditi samo sa Bluetooth ili optičkim digitalnim interfejsom.

Za razliku od brojnih prenosnih bluetooth zvučnika, ovde prvenstveno imamo malo veće dimenzije zbog kojih i nije baš idealan izbor za one koji hoće zvučnik da nose svuda sa sobom, a zatim i činjenicu da koristi standardno napajanje, bez ugrađene baterije. Sa druge strane, ovo je omogućilo da dobijemo i daleko ozbiljniji zvuk i maksimalnu snagu od čak 80W, raspoređeno sa 30W koji odlaze na satelite i 50W koji idu na subwoofer. Ukoliko tražite atraktivan i elegantan zvučni sistem koji ćete koristiti za slušanje muzike direktno sa telefona ili tableta, a budžet nije ograničavajući faktor, ovo je jedna od boljih varijanti koje smo do sada videli i čuli.

Ključne karakteristike

  • Izuzetno atraktivan dizajn
  • Vrlo jednostavne kontrole
  • Bluetooth i optička veza
  • Sjajan zvuk, izražen bas, ali ne tako da naruši ukupnu sliku

Utisak kvare

  • Nema analognog audio ulaza

Specifikacija

  • Interfejs: Bluetooth aptX, Optical S/PDIF
  • Snaga: 2x15W sateliti, 1x50W subwoofer

NAD VISO 1 BT Wireless Bluetooth Music System

U poprilično velikoj kutiji, stiže pedantno upakovan uređaj, dobro zaštićen i u platnenoj torbici. Nema ništa lepše nego kada nema puno toga što treba otpakovati, a u ovom slučaju stižu dva kabla za napajanje (za EU i UK tržište), sam zvučnik i minijaturni daljinski upravljač. Ko god da je bio zadužen za dizajn, uradio je stvarno fantastičan posao i stvorio vizuelni identitet koji će sigurno postati prepoznatljiv. NAD ovim modelom može da se bez problema poredi i sa recimo daleko poznatijim proizvođačima. Nas donekle podseća na Bowers&Wilkins Zeppelin Air model, međutim, subjektivan je utisak da je ipak NAD-ov sistem atraktivniji. Uz dimenzije od oko 50x27x28 cm i težinu od čak 5.5Kg, jasno je da mu treba naći odgovarajuće mesto, no barem je pozicioniranje olakšano s obzirom da je subwoofer postavljen bočno, te da se može bukvalno i prisloniti zadnjom stranom uz zid.

Kućište zvučnika je valjkastog oblika, napravljeno od crne plastike u glossy finišu, dok je cela prednja strane pokrivena platnenom zaštitnom mrežicom. Ono što međutim ipak privlači najviše pažnje jeste aluminijumski prsten integrisan po sredini, koji se sa donje strane pretvara u postolje: izuzetno atraktivno izgleda, a može se dodatno koristiti i kao ručka kada treba zvučnik negde poneti. Sa prednje strane vidimo oznake proizvođača i modela, i kod iPhone modela se baš tu po sredini nalazi i dock konektor za telefon. Možda je u ovom slučaju mogao da se doda i MicroUSB priključak za druge telefone, no eto, ostaje nešto i za sledeću generaciju. Osim što izgleda vrlo interesantno, ovaj zvučnik nam deluje i prilično kvalitetno i izdržljivo, tako da još jedan poen za NAD. U pakovanju ne stiže optički kabl, a daljinski je vrlo kompaktan, sa samo onim najosnovnijim komandama, i neće narušivati stvarno sjajan utisak koji VISO 1 ostavlja na vizuelnom planu.

Možda će nekome i promaći kontrole na samom zvučniku, ali one su smeštene sa aluminijumskom prstenu, u gornjem delu, gde nalazimo S (Source) i Volume Up i Down. Postoji samo jedna statusna dioda koja je ispod prstena i koja je vrlo diskretna, tako da neće smetati ni noću, a koja će signalizirati da je uređaj uključen, kao i Bluetooth vezu. Sa desne strane zvučnika je sakriven Power taster, dok celu levu bočnu stranu zauzima otvor bas zvučnika. Što se konektora tiče, pozadi su priključak za napajanje, optički S/PDIF i USB servisni konektor za upgrade softvera. Dopalo nam se što zaista sve funkcije i opcije staju na pola stranice uputstva, i osim glasnoće zvuka, nema nikakvih dodatnih podešavanja, a to će velikoj većini idealno odgovarati. Prilikom uključivanja, zvučnik automatski ulazi u pairing mod, koji se ne razlikuje od onoga kako to inače izgleda: na telefonu (ili tabletu) treba uključiti Bluetooth, pronaći NAD VISO 1 uređaj i pokrenuti uparivanje. Posle par sekundi, može da počne da se sluša muzika. Source taster će prebacivati između Optičkog i Bluetooth (aptX) interfejsa, tako da tu nema nikakvih nedoumica.

Rezime

NAD VISO 1 koristi Direct Digital pojačalo, sa tehnologijom koja je predstavljena u top modelu M2 Direct Digital, dakle ovde nema ugrađenog DAC-a (koji iPhone model ima). Sa ukupno 80W snage, i drajverima koje je razvio PSB Speakers, sestra kompanija sa dosta dugim iskustvom u izradi zvučnika, rezultati jednostavno nisu izostali. Zvuk je veoma čist, prostoran i sa širokom soundstage-om. Ako ste mislili da u ovakve dimenzije ne može da se upakuje ozbiljan bas, grešite: snažan i pun bas zvuk će sigurno mnoge iznenaditi, a ceo sistem ima dovoljno znage i za žurke ako zatreba, bez da se oseća da mu fali snage pri kraju pojačanja. Očigledno je da su dva 7cm drajvera i 15cm subwoofer majstorski uklopljeni. Ovo posebno dolazi do izražaja kada se tiho pusti recimo jazz, kada se jako lepo čuju pojedinačni instrumenti, uz vokal koji samo dodatno obogaćuje sliku. Sa dovoljno dinamike da isprati brze i snažne numere, ali dovoljno prefinjen za kompleksnu muziku, NAD VISO 1 vrlo lepo pokriva čitav spektar popularnih muzičkih žanrova. Cena možda na prvi pogled ne deluje tako povoljno, no ukoliko možete sebi to da priuštite, a tražite fantastične zvučnike (i vizuelno i zvučno), nikako ne treba propustiti priliku da se vidi i čuje šta NAD ima po tom pitanju da kaže.

Conclusion

NAD VISO 1 uses Direct Digital amplifier with technology featured in the top M2 Direct Digital model. There's no built-in DAC (which iPhone model has). With 80W of power and PSB Speakers drivers, sister company with a great experience in making speakers recorded excellent results. The sound is clean, spacious and with a wide soundstage. The powerful and full bass sound will surprise many, and the entire system has enough power even for parties, if necessary. Two 7cm and 15cm subwoofer drivers are masterfully combined. This is particularly evident when you quietly play jazz music, when it is possible to nicely hear an individual instrument with enriching vocals. With enough dynamics to cope with faster and stronger tracks, NAD VISO 1 nicely covers the entire spectrum of popular musical genres. At first sight, the price does not look affordable, but if you are looking for fantastic speakers (visually and acoustically), you should not miss the opportunity to try this model.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 358€

4Audio ustupio: NAD VISO 1 BT Wireless Bluetooth Music System
maloprodaja: 4Audio, Čarlija Čaplina 33, telefon: 011/2759-096
zvanični sajt: www.4audio.rs