MSI FM2-A75iA-E53 Mini-ITX

Sjajna MSI matična ploča koja je namenjena vlasnicima AMD FM2 APU-ova. U pitanju je Mini-ITX varijanta koja dolazi sa integrisanim Bluetooth i WiFi adapterima.

Već smo konstatovali da u ponudi ima sve više matičnih ploča kompaktnih MicroATX i Mini-ITX formata, što je dobar pokazatelj da se sve više cene kompaktne konfiguracije. Proizvođali su uspeli da i u tako male dimenzije upakuju dosta toga, što se možda najbolje vidi po pločama kao što je MSI FM2-A75iA-E53, matičnoj ploči namenjenoj AMD APU-ovima, sa FM2 socket-om. Iako je već aktuelna platforma sa FM2+ socketom, ova ploča i procesori prethodne generacije će biti samim tim i malo jeftiniji, što će svakako biti zapaženo.

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije Mini-ITX platforme
  • PCIe x16 slot punih dimenzija
  • Podrška za FM2 procesore
  • Odlična cena
  • Vrlo kvalitetna izrada
  • Integrisani Bluetooth i WiFi moduli

Utisak kvare

  • Izostao DVI interfejs

Specifikacija

  • Format ploče: Mini-ITX (17.0cm X 17.0 cm)
  • Procesor: AMD A10/A8/A6/A4
  • Čipset: AMD A75
  • Memorija: 2x DIMM, Max. 32GB DDR3 1066/1333/1600/1866/2133*(OC) MHz
  • Kontroleri: 4x SATA 6Gb/s, RAID 0,1,10, 1x eSATA
  • Slotovi: 1 x PCIe 2.0 x16 (x4 mode)
  • Zvuk: Realtek ALC887 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 6 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 2 header-a na ploči), 4 USB 3.0 (2 porta pozadi, header na ploči), 3x 3.5mm audio, optički S/PDIF, D-Sub, HDMI, COM header, Bluetooth 3.0+HS, WiFi 802.11b/g/n

MSI FM2-A75iA-E53

Dimenzije ploče se najbolje vide ako se pogledaju memorijski slotovi, od kojih je ploča šira tek za koji centimetar. Kako dobar deo ploče zauzima ležišta za procesor, zajedno sa plastičnim adapterima za montažu kulera, nije baš bilo previše prostora za druge elemente, mada je MSI uradio sjajan posao i maksimalno iskoristio dostupnu površinu. Ploča koristi standardan ATX konektor za napajanje, što znači da se ima puna sloboda kod odabira modela napajanja. Mesta se našlo za dva memorijska slota za maksimalno 32GB DDR3 RAM-a do brzine od 2133MHz. Interesantno je da su uspela da stanu četiri SATA konektora, pa čak i jedan eSATA, što se prilično retko viđa kod ovakvih modela.

Hlađenje je pasivno i imamo samo jedan minijaturni aluminijumski hladnjak koji je instaliran na čipsetu, što je i sasvim dovoljno pošto se ne zagreva uopšte. Za proširenja, tu je jedan PCIe x16 slot, stim što podsećamo da će D-Sub i HDMI video izlazi biti dostupni samo za korišćenje sa integrisanom grafikom na samom procesoru. Dostupno je i ukupno šest USB 2.0 i četiri USB 3.0 konekcija, kao i analogni i S/PDIF audio izlazi integrisane Realtek ALC887 zvučne kartice. Vrlo zanimljiv dodatak su i već integrisani Bluetooth i WiFi moduli (za WiFi stiže i antena koja se kači sa zadnje strane ploče), što se obično može očekivati tek na nekim skupljim modelima. Ovako, dobija se stvarno sjajna fleksibilnost na ionako prilično integrisanoj konfiguraciji.

Rezime

OVa ploča će biti odličan izbor za one koji planiraju da koriste AMD FM2 procesor, za kućnu multimedijalnu HTPC konfiguraciju ili čak i office računar. Uz dobar odabir procesora i memorije, dobiće se odlična konfiguracija sa integrisanim komponentama, a kako se koriste APU procesori, sigurno neće svima trebati posebna grafička kartica, što sigurno predstavlja i dodatnu uštedu. Sve zajedno, ploča definitivno vredi uloženog novca.

Conclusion

This board will be an excellent choice for those who plan to use the AMD FM2 processor for home multimedia HTPC configuration or even office computer. With a good selection of processors and memory, the excellent configuration with integrated components will be provided, and since APU processors are used, certainly not everyone will need a separate graphics card, which is an additional cost. All together, this board is definitely worth the money.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 70€

Gigatron ustupio: MSI FM2-A75iA-E53
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com