MSI A88XI-AC Kaveri platforma

Sjajna osnova za Kaveri platformu i nove AMD procesore, koja će u kombinaciji sa dobrim kulerom i brzom memorijom biti sjajan izbor za integrisanu konfiguraciju koja će sa lakoćom izaći na kraj sa videom visoke rezolucije. Poseban bonus je svakako i podrška za Bluetooth 4.0 i WiFi 802.11ac.

U sklopu upoznavanja sa poslednjom revizijom Kaveri platforme kompanije AMD, na test nam je stigla MSI A88XI-AC matična ploča, koja je veoma interesantna za one koji planiraju integrisanu konfiguraciju za HTPC sistem ili bilo koju drugu namenu. Radi se o Mini-ITX formatu koji postaje sve popularniji i to sa razlogom pa i viđamo sve više raznih ploča, od kojih su naravno najzanimljivije one koje što više toga uspevaju da spakuju u ovako kompaktan format. Ono što ovaj model pruža jeste odlična podrška za nove AMD APU procesore iz Kaveri serije, ali ima i integrisanu podršku za Bluetooth 4.0 i WiFi 802.11ac standard koji tek treba da dođe do izražaja.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade, Military Class serija
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gbps
  • D-Sub, DVI, HDMI interfejs
  • Integrisana Bluetooth 4.0 i WiFi 802.11ac podrška

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: Mini-ITX
  • Procesor: AMD Socket FM2+/FM2 Athlon/A- Series Processors
  • Čipset: AMD A88X (Bolton D4)
  • Memorija: 2x DIMM, Max. 32GB, DDR3 1333/1600/1866/2133 MHz
  • Kontroleri: 4x SATA 6Gb/s, Raid 0, 1, 5, 10
  • Slotovi: 1x PCIe 3.0/2.0 x16
  • Zvuk: Realtek ALC1150 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 6 USB 2.0 portova, 4x USB 3.0, 3x 3.5mm audio, optički D/PDIF, D-Sub, DVI, HDMI, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0

MSI A88XI-AC Kaveri platforma

Ploča je standardnih dimenzija za Mini-ITX format, i o veličini možda najbolje govori instalirani Noctua NH-L9 kuler koji zauzima ogroman deo površine same ploče. Ovo nije slučajno odabran kombo, pošto se radi o kuleru niskog profila (dakle staće sa pločom i u prilično kompaktna kućišta) i sjajnih performansi, koje će korisnicima omogućiti da se pozabave i overklokom. Ploča podržava procesore koji koriste FM2 i FM2+ ležište, stim što je akcenat na novim modelima iz A serije. Dostupna su dva memorijska slota, za maksimalno 32GB RAM-a, stim što je maksimalna podržana brzina 2133MHz. Treba pomenuti i AMD Radeon DDR3 memoriju na 2133MHz, koja se i savršeno uklapa u ovu kombinaciju. Dodaćemo i da se pokazalo da je brža memorija zaslužna i za osetno bolje performanse integrisanog GPU-a koji koristi sistemsku memoriju.

Ploča je odličnog kvaliteta izrade, o čemu svedoči i Military Class bedž (Hi-c i Dark Solid kondenzatori), kao i integrisane zaštite od vlage, elektrostatičkog pražnjenja, temperaturna i EMI zaštita. Ukoliko imate na raspolaganju neki noviji APU TDP-a 65W, na raspolaganju je i OC Genie 4 za maksimalno jednostavan overklok. Što se tiče proširenja, tu je jedan PCI 3.0 x16 slot za dodatnu grafiku, uz podršku za Dual Graphics tehnologiju. Za integrisanu, APU grafiku imamo D-Sub, DVI i HDMI video izlaze, uz mogućnost da se koriste sva tri izlaza paralelno i 4K UHD rezoluciju (preko HDMI-ja). Pored četiri SATA 6Gbps konektora, imamo i šest USB 2.0 i četiri 3.0 porta, kao i analogni i digitalni audio interfejs. Ono što je posebno interesantno jeste da ploča ima već ugrađene Bluetooth 4.0 i WiFi 802.11ac module, stim što se antene priključuju sa zadnje strane ploče.

Rezime

Ovakva ploča je odličan pokazatelj šta se sve može dobiti u ovako kompaktnom formatu (Mini-ITX), u kombinaciji nekog AMD APU-a Kaveri generacije i recimo AMD Radeon memorije. Sa tihim i efikasnim hlađenjem kao što je to slučaj sa Noctua rešenjem koje smo dobili, dobija se sjajna osnova za prilično dobru konfiguraciju koja podržava i reprodukciju videa visoke rezolucije. Vrlo bitno je i to da se radi o dosta dobrim cenama koje će ovakvu platformu približiti većem broju kupaca.

Conclusion

This board is an excellent indicator of what can be obtained in a compact format (Mini-ITX), in combination of an AMD APU Kaveri generation and an AMD Radeon memory. With quiet and efficient cooling as is the case with Noctua solution, the ideal basis for a good configuration that supports playback of high resolution videos is provided. Everything is available at affordable prices, which will bring such a platform closer to a larger number of customers.

Testirani proizvod je uzorak.

AMD ustupio: MSI A88XI-AC Kaveri platforma