MSI A68HM-P33

MSI matična ploča sa AMD A68H čipsetom, namenjena onima koji planiraju korišćenje procesora iz FM2 ili FM2+ serije. Micro-ATX formata i odličnog kvaliteta izrade, ova ploča će lako naći put do nekih HTPC konfiguracija.

Ukoliko tražite kvalitetnu matičnu ploču za FM2/FM2+ AMD platformu i neki od sve popularnijih APU-ova, a bitno je da ploča zauzima što manje prostora, MSI ima vrlo interesantan model A68HM-P33. U pitanju je Micro-ATX ploča vrlo kvalitetne izrade i sa dovoljno toga podržanog da će i oni malo zahtevniji biti zadovoljni. Oon što će većini biti sigurno interesantno je činjenica da se ova ploča može pronaći za malo iznad 40€, što je sjajna cena i stvarno odlična osnova za APU konfiguraciju.

Ključne karakteristike

  • Military Class 4 kvalitet izrade
  • Kompaktne dimenzije Micro-ATX formata
  • Odlične performanse
  • Veoma praktičan BIOS
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gbps

Utisak kvare

  • Izostao je HDMI interfejs

Specifikacija

  • Format ploče: Micro-ATX 24.4 cm x 17.4 cm
  • Procesor: AMD FM2/FM2+ Socket, A Series
  • Chipset: AMD A68H
  • Memorija: 4x DDR3 DIMM, Max. 32GB, 2133/ 1866/ 1600/ 1333 MHz
  • Kontroleri: 4x SATA 6Gb/s, RAID 0, 1, 10
  • Slotovi: 1x PCIe 3.0 x16, 3x PCIe 2.0 x1
  • Zvuk: Realtek ALC887 CODEC
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 4 sa header-a na ploči), 2x USB 3.0, 3x 3.5mm audio, DVI, D-Sub
  • Dodatno: Military Class 4, Click BIOS 4

MSI A68HM-P33

Već i letimičan pogled na ovu ploču nam govori da se radi o prilično dobrom kvalitetu izrade, što nas i ne čudi pošto se radi o modelu koji nosi Military Class 4 etiketu. Ovo između ostalog znači Hi-c i Solid kondenzatore i feritne prigušnice napona, što sve utiče da sistem u radu razvija niže temperature, kao i da će biti fleksibilniji za overklok. Dodatno, imamo i zaštitu od skupljanja vlage (posebna konstrukcija PCB-a) kao i ugrađene zaštite od elektrostatičkog pražnjenja, što sve znači da je ova ploča malo otpornija i izdržljivija od proseka. Iako je u pitanju ploča Micro-ATX formata, ipak deluje da nije sav prostor popunjen, odnosno da nije bilo problema sa layout-om, što znači da će i instalacija drugih komponenti biti prilično jednostavna. Ipak, moramo da primetimo da su memorijski slotovi i PCIe x16 slot veoma blizu, te imam smisla planirati prvo instalaciju memorije, pa tek onda grafike.

Ploča se hladi potpuno pasivno i to samo jednim malim aluminijumskim hladnjakom koji je postavljen na čipset, dok su svi ostali elementi bez dodatnog hlađenja, što znači između ostalog da overklok generalno i nije u planu. Konektori su raspoređeni uz ivice ploče, a na raspolaganju je ukupno četiri SATA 6Gbps konektora, maksimalno dva USB 3.0 i osam USB 2.0 konektora, dok je maksimalno podržano 32GB DDR3 RAM-a i to do brzine od 2133MHz. MSI specijalitet je i Click BIOS 4, najnovija verzija UEFI BIOS-a kod koje je naravno podržan rad miša, a sve opcije se lako nalaze, što će dosta olakšati posao početnicima. Za video izlaz, na raspolaganju su D-Sub i DVI konektori.

Rezime

Ova ploča spada u modele srednje kategorije, ali vidimo da kvalitet izrade nije izostao i da po tome može da se poredi i sa skupljim, Premium modelima. Iako su izostale malo ozbiljnije opcije za hlađenje, ploča se ponaša vrlo stabilno, između ostalog i zato što su ugrađene komponente koje to obezbeđuju. Cena ovog modela je oko 40€, pa iako se radi o ploči koja je na tržište izašla pre više od godinu dana, ona i dalje jeste odličan izbor za prosečne i manje zahtevne kupce koji planiraju AMD FM2 ili FM2+ platformu. Ako bi bilo šta moglo da se doda, to bi po nama bio HDMI port koji je već praktično postao standard.

Conclusion

The board is one of the medium category models and it is offering high build quality that can be compared with more expensive, Premium models. Although there are no serious cooling options, the product is stable because the built-in components that provide the stability. Price is around 40 Euros and although it is more than a year old, it is still an excellent choice for the average and less demanding customers who are planning to use an AMD FM2 or a FM2+ platform. The only thing we would add is an HDMI port that has already become a standard.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 45€

AMD ustupio: MSI A68HM-P33