LG DVX-5F9

Vrlo interesantna kamera kompanije LG koja je namenjena ljubiteljima 3D videa i fotografije. Koristi dva senzora i objektiva, a video snima u Full HD rezoluciji. Veoma je jednostavna za korišćenje, a za najbolje rezultate traži dovoljno svetla i stativ ili ravnu površinu sa koje se snima.

Znamo da je 3D slika postala prilično popularna, pa se već uveliko mogu kupiti recimo televizori sa podrškom za tu tehnologiju, tako da je samo bilo pitanje vremena kada će moći da se nabave i kamere koje direktno mogu snimati 3D sliku. Jedan takav smo upravo mogli i da testiramo, a radi se o LG DVX-5F9 modelu. Ovo je u suštini jednostavna kamera koja će vam omogućiti da snimite 3D video ili slike (naravno, može raditi i u standardnom 2D modu), a zatim povezivanjem na odgovarajući TV i reprodukciju 3D materijala i to u Full HD rezoluciji za video. Interesantno je da se ova kamera dobija kao poklon uz neke LG modele televizora.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • FullHD, HDMI interfejs
  • 3D format slika i videa

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/3.2 "CMOS Sensor 5M X 2
  • Optika i sočivo: 10x Optical, F 3.2 / f = 5.1 mm
  • LCD displej: 3.2" Widescreen LCD (230.000 piksela)
  • Memorija: SD card slot (podržane SD/SDHC/SDXC memorijske kartice)
  • Konektori: USB 2.0, HDMI

LG DVX-5F9

Ova kamera će sigurno privući pažnju, što ne čudi pošto koristi dva odvojena objektiva i senzora, a mi moramo da priznamo da je veoma moguće da će mnogima kamera biti i pomalo smešna. U suštini, dizajn i nije nešto previše atraktivan, a dimenzije kamere su prilično kompaktne i ona će moći vrlo lako da se koristi jednom rukom, bez umaranja posle dužeg korišćenja. Sa prednje strane vidimo i dodatno LED svetlo, što je bitno ukoliko planirate snimanje u malo mračnijem okruženju. Kaiš za ruku sa strane je dovoljno širok i ne previše debeo, ali pruža sasvim solidnu podršku i neće žuljati. U pakovanju još stižu i USB kabl, HDMI kabl, krpicu za čišćenje, SD memorijsku karticu od 4GB i CD sa drajverima i Arcsoft softverom za video editing.

Većina funkcijskih tastera je raspoređena sa zadnje i gornje strane, pa imamo standardni Record taster, Mode dial i navigacioni tasteri za kretanje kroz meni. Tu su sa gornje strane i zaseban taster za fotografisanje i zum klackalica. Na raspolaganju je 10x optički zum, što i nije mnogo, ali je to bilo neophodno zbog specifičnog dizajna same kamere. Koristi se Parallax barier 3,2" LCD full color LCD ekran koji omogućava gledanje 3D sadržaja bez korišćenja dodatnih naočara, a jedina zamerka ide na račun toga što nije mnogo svetao, tako da će biti malo teško gledati sliku po jačem dnevnom svetlu. Kada se ekran otvori, na telu kamere vidimo još par dodatnih tastera, Power, 3D i Menu, kao i Playback. Konektori (USB i HDMI) su smešteni ispod poklopca sa zadnje strane, dok se memorijska kartica i baterija umeću sa donje strane. Kamera ima i navoj za stativ, ali i gumirane stope tako da se može postaviti i na ravnu površinu, bez bojazni da sklizne.

Rezime

Kamera je u stanju da snimi video stvarno sjajnog kvaliteta, ali treba imati na umu jednu stvar, poželjno je koristiti stativ ili bar imati prilično mirnu ruku pošto će inače rezultat biti mutan. Ovde imamo dva objektiva koja paralelno snimaju i potom sliku spajaju u 3D format, a ukoliko želite, naravno nije problem da se snima i slika i 2D slika. Jasno je da na tržištu ima daleko kvalitetnijih kamera sa boljom optikom, ali nema baš puno 3D kamera po ovako povoljnoj ceni, i to je ono na šta proizvođač i računa. Ukoliko vam je snimanje videa u 3D formatu bitna stvar, ovaj model je jedan od para koji se mogu naći na tržištu u ovom trenutku i prilično je jednostavan za korišćenje, uz cenu koja ga čini odličnim izborom.

Conclusion

The camera is able to capture high quality video; however, it is advisable to use a tripod or at least to have a steady hand, since otherwise the result will be blurry images. Two lenses simultaneously record the image and then fused it into a 3D format, and if you want, it is not a problem to record and shoot 2D images. There are cameras with better optics on the market, but there are not much 3D cameras at this price, and this is what producer counts on. If recording 3D videos is the important for you, this is one of the models that can be found on the market at this moment and it is quite easy to use, along with a price that makes it an excellent choice.

Testirani primerak je uzorak.

Pin Computers ustupio: LG DVX-5F9
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.