JVC GZ-MS150HEU

Ovaj kamkorder je prilično povoljan model koji može biti odličan izbor za one koji nemaju pretenzije ka Full HD varijantama koje u startu osetno više koštaju. Rukovanje je maksimalno prilagođeno početnicima, tako da samo treba uperiti objektiv u pravom smeru i pritisnuti Record.

JVC je dobro poznato ime na polju multimedije, pa iako možda ova kompanija u poslednje vreme nije toliko medijski eksponirana, uvek ima u ponudi nekih interesantnih proizvoda. Ovoga puta je to kamkorder namenjen onima koji ne insistiraju na Full HD modelima koji su postali vrlo popularni. Ovaj kamkorder spada u kompaktnije modele, i u pitanju je dobra kombinacija kvalitetne optike, jednostavnog rukovanja i odlične cene. Ovaj model je bez interne memorije (što naravno utiče na to da cena bude što povoljnija), stim što su podržane SD, SDHC i SDXC memorijske kartice, što će većini korisnika biti sasvim dovoljno.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Veoma jednostavan za rukovanje
  • Dobar kvalitet slike
  • Stabilizacija slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/5.8" CMOS (1.5M piksela)
  • Optika i sočivo: 40x Optical, 200x Digital, fokus 55.9 - 2236 (35mm ekvivalent)
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (230.000 piksela)
  • Memorija: SD card slot (podržane i SDHC, SDXC memorijske kartice)
  • Režimi snimanja: MP4 SD (HR/SR/HRW/SRW)
  • Konektori: AV terminal, USB 2.0
  • Dimenzije: 50.5 x 55 x 110.5mm
  • Težina: 180g

JVC GZ-MS150HEU

Kamera je prilično kompaktnih dimenzija od samo 50.5 x 55 x 110.5mm, i vrlo lepo leži u ruci, a kako teži svega 180g zajedno sa baterijom, neće biti problem ni da se ponese bilo gde na put. Bilo bi jako korisno da postoji i neka torbica za nošenje kako se ne bi brzo pohabala (možemo samo da pretpostavimo da će je vlasnici najčešće nositi u džepu jakne). Sa prednje strane možemo videti otvor objektiva, sa integrisanim poklopcem koji se otvara slajderom sa strane. Napred je smešten još i mikrofon, odmah ispod objektiva. Odmah vidimo da nema dodatnog osvetljenja, što nekome može predstavljati problem ukoliko često snima video u malo mračnijem okruženju. Kaiš za ruku nije mnogo debeo niti postavljen, ali kako kamera nije mnogo teška, ovo sigurno nije problem. Kvalitet izrade kamere je dosta dobar, plastika u mat finišu i tamno sive boje, sa srebrnim metalik okvirom oko objektiva.

Sa leve bočne strane kamere je smešten LCD ekran dijagonale 2.7" koji je standardne rezolucije od 230.000 piksela. Kvalitet prikaza slike je solidan, stim što ne treba očekivati mnogo ako se koristi napolju po jačem dnevnom svetlu, što je uostalom problem sa većinom LCD ekrana. Na telu kamere, ispod LCD-a su AV i Mini USB konektori, Meni i četiri dodatna tastera sa sistemskim funkcijama koji se koriste i za navigaciju kroz menije. Generalno, navigacijski tasteri su mogli biti i bolje raspoređeni. Baterija je smeštena sa zadnje strane, a iznad nje i statusne diode. Sa gornje strane kamere su zum tasteri i dodatni taster za fotografisanje, dok je prepoznatljivi Record taster pomeren sa strane i nalazi se tačno ispod palca. Dodatno, na kameri se nalazi i slot za SD memorijske kartice, a ono što znamo je da se video snima u digitalnom H.264 formatu i da korisnik može birati četiri nivoa kvaliteta slike.

Rezime

Ova kamera snima prilično kvalitetnu sliku, uz obaveznu stabilizaciju koja dosta pomaže da se pri većem zumu ne dobije mutna slika, tehnologijom prepoznavanja lica ali i automatsko prepoznavanje scena i prilagođavanje slike. Ovo znači da se korisnici mogu lepo opustititi i sva podešavanja prepustiti samoj kameri, a oni se samo potruditi da u kadru završi sve što im je potrebno. Pošto nema integrisane memorije, naš savet bi bio da se uvek pri ruci imaju dve memorijske kartice. Iako nije u pitanju slika HD kvaliteta, veoma dobro izgleda na većim i kvalitetnijim ekranima kada se gleda. Ako se uzme u obzir cena, JVC GZ-MS150HEU sigurno predstavlja jedan od best-buy modela.

Conclusion

This camera shoots high quality picture, with a mandatory stabilization that helps a lot not to have blurry images at higher zoom thanks to Face Detection, Auto Scene Recognition, and adjusting the image. This means that users can relax and leave all the settings to the camera, and they just need to try to complete everything they need in the frame. Since there is no built-in memory, our advice would be to have two memory cards. Although it is not a HD quality picture, it looks very good on larger screens. If we consider the price, JVC GZ-MS150HEU certainly is one of the best-buy models.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2012.): 145€

Pin Computers ustupio: JVC GZ-MS150HEU
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.