JVC GZ-HM430WEU

Minijaturna kamera koja podržava Full HD rezoluciju od 1920x1080 piksela, ima 40x optički zum i podršku za SD memorijske kartice uz 8GB integrisane memorije. Iako spada u osnovnu kategoriju, ova mala kamera pravi odlične snimke i prilagođena je početnicima, a kako ne košta mnogo, preporuka neće izostati.

Kompanija JVC nam je najviše poznata iz ere video rekordera, a radi se o japanskoj kompaniji koja je jedna od pionira iz oblasti analogne i digitalne slike i videa. Danas, znamo da je portfolio JVC-a proširen, i sada imamo razne proizvode na tržištu, ali se čini da ova kompanija ipak nije toliko zastupljena. Bilo kako bilo, na test nam je stigao kamkorder koji je interesantan zbog svojih kompaktnih dimenzija i činjenice da snima video u Full HD rezoluciji. Na tržištu je sve više kompaktnih modela sa kvalitetnom optikom i stvarno sjajnom slikom, a da ne koštaju mnogo, tako da se sve više korisnika opredeljuje za ovakve kamkordere koji staju u džep. Svakako da ima razlika među modelima, no činjenica je da se za malo novca može dobiti pristojna slika, što je i najbitnije.

Ključne karakteristike

  • Konica Minolta optika
  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • 8GB integrisane memorije
  • Odličan kvalitet slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/5.8" CMOS (1.5M piksela)
  • Optika i sočivo: 40x Optical, 200x Digital, fokus 42-1680mm (35mm ekvivalent)
  • LCD displej: 2.7" Widescreen Touch LCD (230.000 piksela)
  • Memorija: 8GB interno, SD card slot
  • Kvalitet: AVCHD (UXP/XP/SP/EP), Standard Definition (SSW/SEW)
  • Konektori: AV terminal, USB 2.0, HDMI
  • Dimenzije: 50.5 x 55 x 110.5mm
  • Težina: 215g

JVC GZ-HM430WEU

Ova kamera spada u ultra kompaktne modele, i sa 50.5x55x110.5 mm koliko zauzima prostora, bez problema staje u džep od jakne. Ipak, bilo bi lepo da se proizvođač ispružio i za neku futrolu, pošto će se tako ipak najbolje zaštititi od habanja. Kvalitet izrade kamere je solidan, ali nije vrhunski, sa plastikom srebrnog finiša i hromiranih detalja. Kaiš za ruku je tanak i nije mnogo debelo postavljen, no kako je kamera relativno lagana, neće biti neudoban. Poklopac kamere je ugrađen i mehanički, sa tasterom za otvaranje i zatvaranje sa strane. Dizajn kamere je uobičajen, i baterija se nalazi sa zadnje strane, što možda i nije najpraktičnije pošto malo ipak viri. Odmah iznad nje su i statusne diode (Access, Power/Charge), dok je pored prepoznatljivi Record taster. Sa desne bočne strane je i gumirani poklopac ispod koga je konektor za napajanje (punjač stiže u pakovanju).

Sa gornje strane kamere su smešteni prepoznatljivi zum tasteri (popularno klackalica) i Auto taster za prebacivanje na automatski režim rada. Celu levu stranu kamere kao i obično, zauzima LCD displej dijagonale 2.7" i rezolucije 230.000 piksela, što je i uobičajeno za ovu kategoriju. Kada se ekran otvori, vidimo Micro USB, HDMI i AV konektore (u pakovanju se ne dobija samo HDMI kabl), kao i Menu i četiri sistemska tastera (Playback, Up, Down, Ok/Info). Tu se nalazi i ugrađeni zvučnik, dok je mikrofon smešten ispod objektiva. Mala zamerka ide na račun toga što nema dodatnog osvetljenja u vidu LED blica, no to samo znači da će morati da se malo više vodi računa o svetlosnim uslovima snimanja, kako bi se dobila što kvalitetnija slika.

Rezime

Ova kamera snima video u AVCHD i standardnom formatu, sa maksimalnim kvalitetom od 24Mbps (1920x1080/50P). Ono što je vrlo bitno je da postoji dvostruka stabilizacija slike, pogotovo pošto imamo 40x optički zum (200x digitalni i ne računamo pošto dosta utiče na kvalitet slike). Pored svih automatskih režima rada koji će odgovarati onima koji nemaju puno iskustva, imamo i Time lapse varijantu koju nema baš puno modela ove kategorije, i koja će biti sigurno interesantna onim koji su malo kreativniji. Kamera dolazi sa 8GB integrisane memorije i podrškom za SD/SDHC/SDXC memorijske kartice (slot se nalazi sa donje strane). Kvalitet slike je dosta dobar, i za kameru ove cene i više nego dovoljan. Full HD rezolucija za ovako malu kameru znači da će sada praktično svako moći da priušti sebi sliku visokog kvaliteta koju će moći da gleda na nekom novijem ekranu ili televizoru, a ukoliko nema nekih specifičnih zahteva, ovaj JVC model može biti odličan izbor.

Conclusion

This camera records video in AVCHD and standard format, with 24Mbps (1920x1080/50p) maximum quality. The most important thing is a dual image stabilization, especially since there is a 40x optical zoom (200x digital one we are not going to take into account since it influence too much on the on the image quality). Besides all the automatic modes that will suit those who do not have much experience, there is a Time Lapse option, which is rare in this category, and that will be interesting to creative users. The camera comes with 8GB of internal memory and support for SD/SDHC/SDXC memory cards (slot is on the bottom side). The picture quality is quite good for the camera of this price range. Full HD resolution for such a small camera means that now virtually anyone can afford to own high image quality and to watch it on modern screen or TV, and unless there are no specific requirements, this JVC model can be an excellent choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2012.): 195€

Pin Computers ustupio: JVC GZ-HM430WEU
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.