JVC GZ-EX215WEU

Odlična kompaktna kamera koja snima video u FullHD rezoluciji. Opremljena je sjajnim objektivom koji hvata široki raspon od 42 - 1680mm po 35mm ekvivalentu. Pored HDMI interfejsa, na raspolaganju je i touch ekran za koji se dobija i olovčica, a posebno treba pomenuti i ugrađeni WiFi interfejs.

JVC je marka koju dugo pamtimo po audio/video uređajima, a sada je konačno došlo vreme kada FullHD kamkorderi više nisu nedostižni pošto im je cena dosta pala. Već smo mogli da vidimo par interesantnih modela, a na red je došao i jedna JVC koji će bez problema zadovoljiti najširu grupu korisnika. U pitanju je kompaktna kamera koju je zgodno nositi svuda, lagana i sa odličnom optikom. Na tržištu već imamo dosta modela sa FullHD podrškom, tako da se razlike svode na neke sitnice. U ovoj slučaju imamo standardan set opcija, ali i touch LCD ekran i HDMI interfejs, a ono što će je izdvojiti iz konkurencije je WiFi interfejs koji će dosta olakšati prebacivanje snimljenog materijala na računar.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • FullHD, HDMI interfejs
  • Touch ekran
  • WiFi interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/5.8" CMOS (1.5M piksela)
  • Optika i sočivo: 40x Optical, 200x Digital, fokus 42 - 1680 (35mm ekvivalent)
  • LCD displej: 3" Widescreen LCD (230.000 piksela)
  • Memorija: SD card slot (podržane i SDHC, SDXC memorijske kartice)
  • Režimi snimanja: AVCHD (UXP/XP/SP/EP), Standard Definition (SSW/SEW)
  • Konektori: AV terminal, USB 2.0, HDMI
  • Dimenzije: 50.5 x 55 x 116mm
  • Težina: 195g/235g

JVC GZ-EX215WEU

Ova kamera spada u kompaktnije modele sa dimenzijama od 50.5 x 55 x 116mm, tako da bukvalno staje u ruku, stim što bi voleli da je kaiš koji ide oko šake ipak nešto deblji kako bi i duže korišćenje bilo udobnije. Kućište kamere u srebrnom mat finišu sa hromiranim detaljima, i izrada deluje prilično kvalitetno. Raspored elemenata na kameri nije doživeo neke velike izmene, napred je objektiv sa ugrađenim poklopcem (što je super pošto neće morati da se vodi računa da se ne zagubi) i mikrofonom ispod, prekidač za otvaranje poklopca objektiva je smešten na obruču objektiva sa desne strane. Sa desne bočne strane se nalazi još i konektor za napajanje (pomeren pozadi i smešten ispod poklopca), dok je slot za memorijsku karticu spušten skoro na donju stranu kamere i tu vidimo da ima dovoljno prostora za još jedan slot, tako da treba očekivati uskoro i tu verziju). Sa donje strane kao i obično vidimo samo navoj za stativ. Baterija je smeštena na uobičajenu poziciju sa zadnje strane i jedino malo kvari vizuelni utisak pošto je crne boje.

Sa leve bočne strane se nalazi ekran koji se otvara i može se rotirati, i u pitanju je odličan LCD model dijagonale 3" sa standardnih 230.000 piksela rezolucije. Ono što je sjajno je to da je ekran osetljiv na dodir, tako da je i većina kontrola sa fizičkih tastera prebačena na soft tastere. Na samom telu kamere ispod ekran je smešten zvučnik, ali i USB, AV i HDMI konektori, Power, Info, Image Stabilisation, Silent i PlayBack/Photo tasteri. Sa gornje strane su statusne diode, taster za fotografisanje i Zum klackalica koja možda neće biti baš idealne veličine za one sa malo većom šakom. Kvalitet videa je odličan, a posebno ćemo pomenuti dodatno LED svetlo koje se nalazi ispod objektiva. Uz prilično široki opseg koji odlični KONICA MINOLTA HD objektiv pokriva (70x uvećanje) ali i digitalni zum, kamera će moći da se koristi u dosta različitih scenarija i to sa dosta uspeha.

Rezime

Kao i većina novijih modela, i ovaj može da snima video i fotografije (ograničene na 2MP) istovremeno, što se pokazalo veoma praktičnim. Možda i najbitnija stvar kod ove kamere jeste ugrađeni WiFi adapter koji će omogućiti lako prebacivanje snimaka na računar, bez upotrebe kablova. Na kraju, ukoliko je cilj kvalitetan video u FullHD rezoluciji od 1080p, preporučujemo da se JVC GZ-EX215WEU isproba pošto smo sigurni da nikoga neće razočarati.

Conclusion

Like most new models, this one can capture video and photos (limited to 2MP) simultaneously, which proved to be very practical. Perhaps the most important thing about this camera is the built-in Wi-Fi adapter that will allow easy transfer of the images to the computer without using cables. Finally, if the only goal is to get FullHD 1080p video, we do recommend JVC GZ-EX215WEU because we are sure it will not disappoint anyone.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2012.): 360€

Pin Computers ustupio: JVC GZ-EX215WEU
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.