HP ScanJet 5590

HP ScanJet je veoma napredan office skener koji dolazi sa ADF dodatkom za automatsko skeniranje dokumenata koji je kapaciteta 50 listova i podržava dupleks skeniranje. Tu je takođe i adapter za negative i slajdove koji će dobro doći onima koji žele da digitalizuju svoje stare filmove.

HP predstavlja jedno od najvećih imena kada su štampači i skeneri u pitanju. pogotovo kada su poslovni korisnici u pitanju. Kancelarijski uslovi eksploatacije diktiraju da svi uređaji moraju biti veoma kvalitetno napravljeni i spremni za intenzivnu upotrebu. Skener koji smo testirali, model ScanJet 5590 je model primarno namenjen za upotrebu u kancelariji, ali dodatak u vidu adaptera za skeniranje negativa i slajdova će ovaj skener učiniti zanimljivim i svima onima koji bi želeli da prebace svoje stare filmove u digitalni format.

Ključne karakteristike

  • ADF kapaciteta 50 listova, dupleks skeniranje
  • Adapter za negative i slajdove
  • Dosta dobra brzina skeniranja
  • Odlični rezultati, pogotovo crno belog skeniranja

Utisak kvare

  • Visoka cena

Specifikacija

HP ScanJet 5590 - Tip skenera: Flatbed

  • Senzor i rezolucija: Charge Coupled Device (CCD) rezolucije 2400 x 2400 dpi
  • Hardware Bit Depth: 48bit
  • Slajdovi: ugrađeni Transparent Materials Adapter (TMA) adapter za 35mm slajdove i negativa
  • Tasteri: 5 tastera (Copy, E-mail, File document, Scan document, Scan photo)
  • Maksimalna površina skeniranja: 21.6 x 31.1 cm
  • Brzina skeniranja: 24s za fotografiju formata 10x15cm, 36s OCR cele strane, 18s slanje slike na email
  • Interfejs USB 2.0
  • Dimenzije: 488x340x162 mm
  • Težina: 5.9 Kg
  • Operativni sistem: Windows 2000, XP Home, XP Professional, XP Professional x64, XP Media Center 2005 / Mac OS X v10.3.9, v10.4
  • Dodatno: ADF dodatak

HP ScanJet 5590

Prvo što se može uočiti kada se pogleda ScanJet 5590 je ADF dodatak na vrhu, a to je ono što će poslovne korisnike vrlo verovatno i najviše privući. U pitanju je mehnizam za automatsko ubacivanje listova za skeniranje. Sa kapacitetom od 50 listova i mogućnošću da radi i duplex skeniranje, ovaj skener će verovatno postati omiljena sprava svih ljudi koji često imaju zadatak da skeniraju veći broj dokumenata. Ono što mi preporučujemo je da se dobro vodi računa da među listove ne zalutaju neki spojeni spajalicom ili zaheftani pošto to može oštetiti ADF mehanizam. Dobra stvar je što se ADF ima poklopac sa gornje strane, pa se eventualno zaglavljivanje papira može vrlo lako rešiti. Inače, za slučaj da se skenira neki deblji materijal (knjiga recimo), ceo poklopac skenera se može podići ili čak i skinuti ako je potrebno.

Skener je standardnog dizajna za office skenere, možda malo glomazniji nego što bi bilo idealno, pa će sa dimenzijama 488x340x162 mm i težinom od skoro 6Kg zauzeti dosta prostora na stolu. Plastika sive boje, od koje je napravljen skener nam deluje dosta robustno i spremno za svakodnevno intenzivno korišćenje. Sa prednje strane se nalazi kontrolni panel sa 5 funkcijskih tastera (prečice za najčešće korišćene funkcije, da se ne mora koristiti računar za sve), Power i Stop/Resume tasterom i par dodatnih tastera koji će eliminisati potrebu da se koristi računar, bar za neke najosnovnije radnje. Tu je i mali statusni displej koji prikazuje neke osnovne operacije, ali je on bez pozadinskog osvetljenje i dosta mali da bi bio praktičan.

Po pitanju performansi, ovaj skener spada u prosek, stim što crno beli skenirani materijali izgledaju primetno bolje od onih u boji. Inače, skener je optičke rezolucije od 2400x2400 dpi, što je sasvim dovoljno za najveći broj stvari, pa i digitalizaciju starih filmova. Adapter koji dolazi u pakovanju može primiti do 4 negativa ili slajda, a skeniranje će potrajati oko 25s, u zavisnosti da li je skener već zagrejan i koji kvalitet skeniranja se primenjuje. Softver koji se dobija uz skener može poslužiti za OCR skeniranih strana, što i radi dosta dobro (uključujući i naše karaktere) a za one zahtevnije je tu i kompleksnije rešenje u vidu ReadIris Pro 8 programa. Da bi se jedna A4 stranica skenirala i OCR-ovala, potrebno je preko pola minuta, no kako postoji ADF dodatak, ovaj posao se znatno pojednostavljuje.

Rezime

ScanJet 5590 je odličan kancelarijski uređaj koji pored onog najosnovnijeg, što je skeniranje, donosi i ADF dodatak kapaciteta 50 listova i sa podrškom za dupleks skeniranje ali i adapter za skeniranje slajdova i negativa. Brzina skeniranja je dosta dobra, doduše ne i najveća u ovoj kategoriji, ali opet više nego dobra za većinu potreba. Rezultati skeniranja su dosta dobri, i nema nekih posebnih zamerki, ali smo zaključili da su ipak crno/beli materijali nešto kvalitetniji. Cena ovog skenera nije mala, što govori da će se ipak pre naći u kancelariji nego kod kuće, no šta god da bio slučaj, teško da će bilo ko biti razočaran.

Conclusion

ScanJet 5590 is great office device offering additional 50 sheets of paper as ADF capacity with support for duplex scanning and adapter for scanning slides and negatives above its basic scanning function. Scanning speeds are rather good, not fastest one in this category but they will be satisfying for most of your needs. Scanning results are very good, beyond reproaches but black & white documents characterizes slightly better quality. Price of this scanning device isn’t affordable at all which means it will be more used in offices than in homes, probably.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2009.): 443€

Pakom Distribution System ustupio: HP ScanJet 5590
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na pakom.com/gdedakupim