Hewlett Packard G2710

Stoni skener kompanije HP koji je namenjen poslovnim i kućnim korisnicima. Dolazi sa adapterom za skeniranje negativa. Koristi standardni USB interfejs, a pošto je u pitanju model dizajniran sa CCD senzorom i lampom, potrebno je samo malo strpljenja da se zagreje pre prvog skena.

Hewlett Packard još odavno u svojoj ponudi ima interesantne skenere, pa iako im zbog raznih multifunkcijskih uređaja popularnost konstantno opada, znamo da ima dosta onih koji planiraju da digitalizuju svoju kolekciju slika, dokumenata, ili čak i onih kojima skener treba u poslovne svrhe. Ovo je klasičan USB model sa CCD tehnologijom, a to je asocira na pouzdanost i dug radni vek, ali i to da je potrebno vreme zagrevanja pre prvog skeniranja. Za razliku od većine entry level modela, ovaj donosi i adapter za skeniranje negativa (takozvani transparency adapter), što će posebno obradovati one koji imaju kolekciju slika u tom formatu i žele da je prebace u digitalni format.

Ključne karakteristike

  • Flatbed A4 skener
  • Solidna brzina rada
  • Kvalitetni skenovi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 2400x4800, 48-bit
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 450x287x65 mm
  • Težina: 3.1Kg
  • Dodatno: adapter za skeniranje negativa

Hewlett Packard G2710

Kao i većina flatbad modela, i ovaj skener nije tako kompaktnih dimenzija već zahteva malo više slobodnog prostora na stolu. Iako se retko kad desi da skeneri imaju mnogo zanimljiv dizajn, HP je u ovom slučaju napravio prilično interesantnu stvar: poklopac je najvećim delom napravljen od providnog pleksiglasa, koji ima samo centralni zaobljeni deo od bele plastike, pa deluje prilično atraktivno i odlično će se uklopiti u okruženje bez obzira da li će se koristiti u kancelariji ili kod kuće. Odmah vidimo da je zglob poklopca dizajniran tako da se podiže, pa se može skenirati i neka deblja knjiga (maksimalno oko 2.5cm), što je svakako pohvalno. Nema ADF adaptera koji je koristan u kancelarijama, ali zato sa unutrašnje strane poklopca vidimo dodatak koji omogućava skeniranje negativa.

Gledajući zadnju stranu skenera, vidimo kabl koji povezuje transparency adapter sa telom skenera, konektor za napajanje (adapter se dobija u pakovanju) kao i USB port, dok postoji i poseban Power taster. Na poklopcu su smeštena tri dodatna tastera: Scan, Copy i Scan to PDF, što su i najčešće korišćenje funkcije. Softver koji stiže u pakovanju je jednostavan i u pitanju je TWAIN varijanta, sa integrisanim IRIS OCR-om. Pre prvog skeniranja, potrebno je sačekati oko 30s, što je očekivano pošto skener, odnosno lampa mora da se zagreje (za razliku od novijih modela sa LED tehnologijom). Preview materijala je u 200ppi rezoluciji, što bi trebalo da bude dovoljno za podešavanja pred skeniranje. Što se tiče brzine, G2710 spada u neki prosek, sa oko 45s za celu stranicu u crno-beloj boji i 300ppi rezoluciji.

Rezime

Kvalitet skenova je dosta dobar, boje prilično verne originalima i tople, bez nekih većih zamerki. Što se teksta tiče, slova su oštra i čitljiva čak i kada je font manji. Ovaj skener deluje kao univerzalno dobro rešenje za razne namene, bez obzira da li se više skeniraju slike ili dokumenti, a za malo zahtevnije kancelarijske korisnike bi jedino falio ADF dodatak za lakše skeniranje većeg broj papira. Cena je prilično dobra i realno neće biti lako naći bolji skener za te pare, što je možda i najbolja preporuka.

Conclusion

The quality of the scans is very good; colors are true and warm, beyond reproach. As far as the text, the letters are sharp and readable even if the font is smaller. The scanner is a universal solution for a variety of purposes, for scanning images and documents while for more demanding office users the only thing missing here is the ADF addition to make scanning of a large number of papers easier. The price is quite affordable, and it will not be easy to find a better scanner at similar price, which is perhaps the best recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 78€

Gigatron ustupio: Hewlett Packard G2710
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com