Gigabyte Z87X-OC Force

Ovo je ploča koja spada u red vrhunskih modela namenjenih overkloku, sa Intel Z87 Express čipsetom i prilično impresivnom listom podržanih opcija. Ploča je izuzetnog kvaliteta izrade i ugrađenih komponenti, odličnim hlađenjem i spremna za top rezultate u overkloku.

Do nas je stigao jedan od top modela kompanije Gigabyte, matična ploča sa Intel Z87 Express čipsetom koja je namenjena overklokerima i onima koji planiraju malo zahtevniju konfiguraciju. Ova ploča ujedno spada i u skuplje modele na tržištu, tako da će biti vrlo zanimljivo videti kako izlazi na kraj sa dosta jakom konkurencijom. Ova ploča dolazi sa prilično bogatim pakovanjem, što se naravno ogleda i u prilično jakoj ceni, tako da na žalost, verovatno neće biti dostupna širem krugu kupaca. Gigabyte ovim modelom pokušava da se nametne kao jedan od vodećih proizvođača matičnih ploča, a po svemu što smo mogli da vidimo, izgleda da u tome i uspeva.

Ključne karakteristike

  • Vrhunski kvalitet izade
  • Napredan sistem hlađenja, kompatibilan sa vodenim hlađenjem
  • Podrška za konfiguraciju sa više grafičkih kartica
  • Podrška za najnovije Intel Core procesore LGA1150 podnožja
  • Sjajne performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z87 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 3000(O.C.)/2933(O.C.)/2800(O.C.)/2666(O.C.)/2600(O.C.)/2500(O.C.)/2400(O.C.)/2200(O.C.)/2133(O.C.)/2000(O.C.)/1866(O.C.)/1800(O.C.)/1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10), 4x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 10)
  • Slotovi: 3x PCIe 3.0 x16 (x16), 2xPCIe x3.0 x16 (x8), 2x PCIe 2.0 x1
  • Zvuk: 7.1 Realtek ALC898 High Definition Audio
  • Network: 2x Intel GbE LAN, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n na 2.4GHz/5GHz, Bluetooth 4.0, 3.0+HS, 2.1+EDR
  • Konektori: 1x PS/2, GLAN, 10 USB 3.0 portova (6 portova pozadi i 4 preko konektora na ploči), 6x USB 2.0 (2 pozadi, 4 preko ploče), 6x 3.5mm audio, optički S/PDIF, 2x HDMI, DisplayPort

Gigabyte Z87X-OC Force

Već i na prvi pogled vidimo da je ovo vrlo ozbiljna matična ploča koja nije za prosečne korisnike. Punog ATX formata i težine koja uliva poverenje, ova ploča deluje prilično impozantno. Uz malo odstupanje od uobičajenih boja za Gigabyte, ovde imamo crnu boju PCB-.a i elemente u crno-narandžastoj boji, sa masivnim sistemom hlađenja. Naime, sistem hlađenja je aktivan i pokriva čipset i elemente oko ležištea procesora, koji su povezani heat-pipe cevi. Tu su i dva mala ventilatora, a da cela stvar bude interesantnija, tu su i spremni priključci za vodeno hlađenje, tkao da se bez ikakvih komplikacija postojeći sistem hlađenja može uklopiti u neki od postojećih liquid cooling elemenata. Da stvar bude bolja, na samoj ploči postoji čak 9 konektora za ventilatore, tako da tu ne verujemo da će iko imati neku primedbu. Prateća oprema je prilično bogata, pa pored onog uobičajenog što su korisnička uputstva i prateći softver i drajveri na diskovima, imamo na raspolaganju recimo i posebnu karticu za proširenje na kojoj se nalaze WiFi i Bluetooth adapteri, zajedno sa eksternom antenom. Dodatno, postoji i nešto što proizvođač naziva OC Brace, a to je lim odnosno okvir koji se montira sa zadnje strane ploče i koji ima ulogu da pridrži grafičke kartice ukoliko se ploča bude koristila van kućišta. Dodatno, tu su i adapteri za sistem sa više grafičkih kartica (podržano do četiri) kao i 3.5" bracket za prednji panel sa dva USB 3.0 porta.

Naponski konektori za matičnu ploču, CPU socket, memorijski i PCI slotovi su presvučeni 15-mikronskim slojem pozlate, što obezbeđuje bolju provodnost. Da bi ovakva platforma radila maksimalno stabilno, pored 20+4 pinskog konektora za ploču imamo i 4-pinski i 4+4 pinski priključak za procesor, ali i poseban SATA naponski konektor koji će isporučiti dodatnu struju namenjenu grafičkim karticama. Memorijskih slotova ima ukupno četiri, za maksimalno 32GB RAM-a do brzine od čak 3000MHz. Zbog masivnog hlađenja i heatpipe cevi, treba samo malo obratiti pažnju na instalaciju kulera za procesor. Prostora ima dovoljno, ali ipak savetujemo da se sve dva puta izmeri i proveri. Za proširenje, tu je ukupno 10 SATA konektora (svi su SATAIII interfejsa), a ukupno imamo dostupno 10 konekcija za USB 3.0 i šest za USB 2.0 uređaje. Dodatno, uz sedam PCI slotova, ukupno pet ih je PCIe x16 formata (od njih, dva rade na x8 linija), dok su dva PCIe x1. Da bi stvar bila jednostavnija u toku overkloka, postoje i posebni DIP prekidači kojima se uključuju/isključuju posebni PCIe x16 slotovi. Kako je pravljena za overklokere, ploča pored onih standardnih tastera kao što su Clear CMOS, Reset i Power, ima i Single/Dual BIOS switch, ali i čitav niz tastera kojim je moguće direktno overklokovati sistem, uz mali Debug displej.

Za one koji planiraju malo ekstremniji overklok, od značaja će biti OC Ignition, što je opcija da se napajanje pusti do svih delova sistema osim procesora, čime se na primer smanjuje kondenzacija u odnosu na situaciju kada je cela ploča isključena. To je takođe i zgodna opcija za testiranje vodenog hlađenja između ostalog. Ploča na raspolaganju ima i header-e za direktno merenje radnih napona ključnih delova sistema, što smo već mogli da vidimo na mnogim drugim pločama, a što će onima koji vole da eksperimentišu sigurno puno značiti. Većina će ipak verovatno koristiti BIOS za ovo, međutim, nije uopšte loše imati i nešto ovako na raspolaganju. Što se tiče dodatnih konekcija, na raspolaganju je više nego solidan broj USB konektora, od kojih je većina USB 3.0 portova dostupna sa zadnje strane ploče. Za razliku od nekih novijih modela, ova ploča koristi manje više standardno rešenje za zvuk u vidu 8-kanalnog Realtek ALC898 čipa. Što se tiče video izlaza za integrisanu grafiku sa procesora, na raspolaganju su čak dva HDMI i jedan DisplayPort konektor, što je i sasvim dovoljno, barem za one koji ne insistiraju na analognom interfejsu.

Rezime

BIOS je sjajno implementiran, a pohvaljujemo i to što je interfejs dostupan i u rezulucijama iznad 1920x1080 piksela, što će značiti onima koji planiraju prelazak na monitor veće rezolucije. Ovo nije jeftina ploča, naprotiv, spada u red najskupljih modela, što set opcija i mogućnosti, kao i kvalitet izrade sasvim opravdavaju. Činjenica je da će ova ploča i sa običnim vazdušnim hlađenjem dosta moći da izvuku iz procesora, a uz malo ozbiljnije hlađenje i još više. Zaključak je da se radi o jednoj od najboljih OC ploča u ponudi sa ovim čipsetom i da realno nema slabih tačaka.

Conclusion

BIOS is implemented in an excellent way, and the interface is available in the resolutions above 1920x1080 pixels, which will be cherished by those who are planning to move to higher resolution monitors. This is not a cheap board; on the contrary, it is one of the most expensive models, justified by the set of available options and features, as well as the build quality. This board will provide enough power to get maximum out of the processor even with ordinary air cooling, and with more powerful cooling even more. This is definitely one of the best OC boards with this chipset, practically beyond reproach.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2014.): 305€

Gigatron ustupio: Gigabyte Z87X-OC Force
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com