Gigabyte X79-UD3

Odlična ploča sa visokim kvalitetom izrade, prilično dobrim performansama i marginom za overklok, kao i cenom koja nije toliko visoka za ono što se dobija. Ukoliko vam ne smeta što nema baš puno stvari koje obično viđamo na premium modelima, ova ploča će biti sjajan izbor.

Iz Gigabyte-a stiže još jedna interesantna matična ploča u vidu modela X79-UD3, i izvesno je da se radi o jednoj od boljih ploča za ovu platformu. Radi se o LGA2011 podnožju i Intel procesorima, a kako ploča dolazi sa ukupno četiri PCIe x16 slota i podržava AMD CrossFireX i SLI za maksimalno četiri spojene kartice, jasno je da će biti namenjena malo zahtevnijim korisnicima. Ploča nije jeftina, ali znamo i za dosta skuplje modele, tako da će biti sjajan izbor za one koji imaju nešto ograničeniji budžet. Ova platforma je vrlo popularna kod širokog kruga korisnika, od igrača pad do entuzijasta koji vole da se pozabave overklokom. Sa cenom od oko 200€, znamo da ima solidne konkurencije, no po svemu viđenom, X79-UD3 će biti vrlo visoko pozicionirana ploča.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Intel LGA2011 socket
  • Podržava SLI/CrossFire konfiguracije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel X79 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket LGA2011, Intel Core i7 procesori druge generacije
  • Memorija: 4x DIMM, 2400/2133/1866/1600/1333/1066 MHz DRAM, 32GB Max, quad-channel
  • Kontroleri: 4x SATA2 3.0 Gb/s, 2x SATA 6Gb/s
  • Slotovi: 2x PCIe 3.0 x16, 2x PCIe x16 (na x8 rade), 2x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC898 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: PS/2, 1x GLAN, 14 USB 2.0 portova (8 portova pozadi i 6 preko konektora na ploči), 4x USB 3.0 (2 pozadi, 2 preko ploče), 6x 3.5mm audio, optički i koaksijalni S/PDIF, serijski port

Gigabyte X79-UD3

Ovo je ploča ATX formata, i standardne dimenzije znače da će bez problema stati u bilo koje kućište bez problema. Ploča deluje veoma kvalitetno, sa crnom bojom PCB-a i većinom elemenata u crnoj boji. Kvalitet izrade je prilično dobar (Ultra Durable 3 generacija), pa pored komponenti koje su boljeg kvaliteta od proseka (kao što su posebni japanski Solid kondenzatori i PowerPAK MOSFET elementi), znamo da se koristi 8-fazna kontrola napajanja procesora, što je bitno za stabilan rad, pogotovo ako se planira overklok. Odmah vidimo i nešto masivniji sistem hlađenja sa aluminijumskim hladnjacima na čipsetu i elementima napajanja procesora, a dobra stvar je što je ovo i sasvim dovoljno za kvalitetno hlađenje, a temperature ostaju pod kontrolom.

Znamo da LGA2011 sistem ima četvorokanalni memorijski interfejs, a ovde imamo ukupno četiri memorijska slota (videli smo dosta ploča i sa 8 slotova), raspoređenih sa obe strane socket-a, stim što da iako prostora ima dovoljno i za veće kulere, savetujemo da se ipak prvo instaliraju memorijski moduli, pa tek onda kuler. Sa druge strane, ukoliko planirate korišćenje nekih memorijskih modula sa hladnjacima, trebalo bi dobro proveriti da li će biti dovoljno prostora za njih ispod kulera. Layout ploče je inače stvarno odličan i svi konektori su raspoređeni tako da se kablovi mogu lepo skloniti da ne smetaju. Ploča na raspolaganju ima i ukupno šest SATA konektora i čak 18 USB-a (od kojih su četiri USB 3.0), kao i integrisanu vrlo pristojnu zvučnu karticu.

Rezime

Ova ploča će biti odlična osnova za neki snažniji procesor iz LGA2011 generacije, čak i za one koji će se baviti overklokom, iako nije striktno overklokerski model. Dobre perfomanse, stabilno napajanje i dovoljno opcija za proširenja su ono što se dobija za uloženi novac, što zadaje ozbiljan zadatak konkurenciji iz istog cenovnog ranga. Sve u svemu, ova ploča zaslužuje dobre ocene i visoku poziciju u ponudi, i zbog svega toga dobija i najtopliju preporuku.

Conclusion

This motherboard will be an excellent basis for a more powerful processor from LGA2011 generation, even for those who will deal with overclocking, although it is not strictly an overclocking model. Good performance, reliable power and enough options for expansion are what you get for the money, which pose a serious task to competition in the same price range. Overall, this motherboard deserves all the praise and the warm recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2013.): 185€

Gigatron ustupio: Gigabyte X79-UD3
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com