Gigabyte GA-Z97X-Gaming GT

Odlična ploča sa Intel Z97 Express čipsetom, izuzetno dobrih karakteristika i vrlo dobrog kvaliteta izrade. Posebna pažnja je posvećena audio sekciji i za to ide poslebna pohvala proizvođaču.

Kao jedan od najpoznatijih proizvođača matičnih ploča, Gigabyte nije dugo čekao da izbaci celu seriju matičnih ploča baziranih na novom Intel Z97 čipsetu. Jedna od njih je i model Z97X-Gaming GT, a iza pomalo pompezne oznake se krije definitivno ploča koja je namenjena malo zahtevnijim korisnicima, pretežno igračima. Pored dosta kvalitetne izrade i komponentni koje su ugrađene, ova ploča podržava od najnovijih Intel Core procesora 4. i 5. generacije, pa sve do instaliranja četiri grafilčke kartice.

Ključne karakteristike

  • Odličan layout
  • Podrška za SATAExpress
  • Vrlo kvalitetne komponente
  • Efikasno hlađenje
  • Vrlo kvalitetna audio sekcija, Killer E2200 mrežni kontroler
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB 3200(O.C.) / 3100(O.C.) / 3000(O.C.) / 2933(O.C.) / 2800(O.C.) / 2666(O.C.) / 2600(O.C.) / 2500(O.C.) / 2400(O.C.) / 2200(O.C.) / 2133(O.C.) / 2000(O.C.) / 1866(O.C.) / 1800(O.C.) / 1600 / 1333 MHz
  • Kontroleri: 8x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10), 1x SATA Express 10 Gb/s
  • Slotovi: 2x PCI Express 3.0 x16 Slot (PCIEX16_1~2), 2x PCI Express 2.0 x16 Slot (PCIEX8_1~2), 3x PCI Express 2.0 x1
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1150 Audio Codec), TI Burr Brown OPA2134
  • Konektori: Killer GLAN, 8 USB 3.0 portova (6 portova pozadi i 2 preko konektora na ploči), 8x USB 2.0 (2 pozadi, 6 preko ploče), 6x 3.5mm audio, optički S/PDIF, D-Sub, DVI, HDMI, DisplayPort, COM port header

Gigabyte GA-Z97X-Gaming GT

Već i letimičan pogled na layout ploče nam govori da se radi o vrlo ozbiljnom rešenju gde ništa nije prepušteno slučaju. Od dosta dobrog sistema hlađenja, koji je iako pasivan, sasvim dovoljan da temperaturu održi na željenom nivou, preko jednog povećeg hladnjaka na čipsetu do tri hladnjaka koji su spojeni heat-pipe cevkom i koji su raspoređeni oko ležišta procesora tako da hlade elemente napajanja. Na celoj ploči su korišćeni kvalitetni Solid kondenzatori, izuzev audio sekcije gde su naravno Nichicon kondenzatori japanske proizvodnje. Sistem napajanja procesora je 8-fazni (memorija ima 2 faze), uz kompletnu digitalnu kontrolu napajanja, tako da se očekuje i maksimalno stabilan rad bez obzira na opterećenje.

Za razliku od nekih drugih modela, u ovom slučaju dobijamo sasvim pristojnu prateću opremu sa četiri SATA kabla i svim CrossFire i SLI konektorima koji su potrebni. Dobro je znati da se ovde mogu instalirati četiri grafičke kartice (koje će raditi na x8 linija), a dodatno su na raspolaganju još tri PCIe xc1 slota. Što se memorije tiče, standardna četiri slota primaju maksimalno 32GB DDR3 memorije do 3200MHz, što pruža dosta fleksibilnosti kod izbora memorije. Uprkos količini komponenti, layout je dosta dobar i nismo imali nikakve zamerke: svi konektori su sklonjeni sa puta uz same ivice ploče, SATA priključci (kojih ima 8, uz jedan SATA Express) položeni na ploču, a vidimo da pored 20+4 i 4+4 pinskih konektora za matičnu ploču i procesor, imamo još jedan dodatni SATA naponski konektor koji će se koristiti u slučajevima kada se koristi više grafičkih kartica.

Za one koji vole da eksperimentišu, tu su DebugLED displej za prikaz kodova grešaka prilikom boot-a, Power, Reset i ClearCMOS tasteri i kontaktne tačke za merenje napona ključnih delova sistema. Posebna pažnja je posvećena audio sekciji koja koristi Realtek ALC1150 115dB SNR HD čip u kombinaciji sa Creative SoundBlaster X-Fi MB3 softverom. Dodatno, imamo na raspolaganju TI Burr Brown OPA2134 pojačivač u AMP-UP socket-u što znači da će moći i da se menja po potrebi. Dodatno, svi audio konektori (analogni i digitalni) su pozlaćeni, a audio sekcija je posebno izlolovana kako bi se smanjile interferencije, uz fizički razdvojene analogne i digitalne signale (ali i levi i desni kanal), a interesantno je da su tu i Gain Boost prekidači koji će biti praktični ukoliko imate zvučnike ili slušalice malo veće impedanse. Ono što je nama bilo daleko interesantnije svega toga su Dual DAC-UP USB portovi, što su posebno izolovani USB portovi namenjeni audio izlazu do nekog eksternog DAC-a, što je svakako logičnije rešenje za audiofile.

Rezime

Sve što smo videli nam govori da se radi o matičnoj ploči više klase koja je namenjena onima koji cene mnoštvo opcija koje su dobrodošle igračima i onima koji će koristiti više grafičkih kartica, bez žrtvovanja stabilnosti sistema, ali i onima koji cene kvalitetan zvuk. Svakako je očigledno da se ovaj model pridružuje najboljim Z97 pločama u ponudi, uz cenu koja je vrlo konkurentna.

Conclusion

This is a higher-class motherboard ideal for those who appreciate a great number of options useful to players and those who will use multiple graphics cards, without compromising the stability of the system, but also for those who appreciate high sound quality. Available at an affordable price, this model joins the best Z97 boards on the market.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2014.): 225€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-Z97X-Gaming GT
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.