Gigabyte GA-Z97X-Gaming 7

Gigabyte matična ploča koja je namenjena igračima i onima koji vole da iz svog hardvera izvuku maksimum. Kvalitetne izrade i sa impresivnom listom podržanih opcija, teško da će iko naći da nešto fali.

Još jedna ploča iz Gigabyte G1 serije koja je namenjena igračima, sada model G7 je stigao i do nas. Već smo videli modele G3 i G5, a ova ploča po veoma dobroj ceni (u svojoj kategoriji), nudi prilično impresivne performanse i set funkcija za koji se obično mora izdvojiti i koji dinar više. Gigabyte svakako važi za jednog od poznatijih proizvođača ploča, i taj status nije slučajno tu, već je zaslužen i potvrđen kroz mnoge generacije matičnih ploča. Ukoliko planirate Intel platformu sa nekim od novijih LGA1150 procesora, a u fokusu su gaming kao overklok, onda GA-Z97X-Gaming 7 svakako treba uzeti u obzir.

Ključne karakteristike

  • Odličan layout
  • Podrška za SATAExpress i M.2 PCIe
  • Vrlo kvalitetne komponente
  • Dual BIOS, kontaktne tačke za merenje napona
  • Vrlo kvalitetna audio sekcija, Killer E2200 mrežni kontroler
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB 3200(O.C.) / 3100(O.C.) / 3000(O.C.) / 2933(O.C.) / 2800(O.C.) / 2666(O.C.) / 2600(O.C.) / 2500(O.C.) / 2400(O.C.) / 2200(O.C.) / 2133(O.C.) / 2000(O.C.) / 1866(O.C.) / 1800(O.C.) / 1600 / 1333 MHz
  • Kontroleri: 8x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10), 1x SATA Express 10 Gb/s, 1 x M.2 PCIe
  • Slotovi: 1x PCI Express 3.0 x16 Slot (x16), 1x PCI Express 2.0 x16 Slot (x8), 1x PCI Express 2.0 x16 Slot (x4), 3x PCI Express 2.0 x1, 1x PCI
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1150 Audio Codec), Creative SoundBlaster X-Fi MB3 gaming audio suite
  • Konektori: 2x PS/2, Killer E2200 GLAN, 6 USB 3.0 portova (4 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 8x USB 2.0 (4 pozadi, 4 preko ploče), 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, D-Sub, DVI, HDMI

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 7

Sa novim pločama, Gigabyte je malo odstupio od karakteristične i prepoznatljive varijante boja, pa sada imamo možda i najčešću crveno-crnu varijantu, gde su PCB i plastični elementi u crnoj boji, a alumimijumski hladnjaci sa crvenim metalik detaljima. U prilog priči o kvalitetu izrade ploče svakako idu i detalji kao što su veoma kvalitetni Durable Black Solid kondenzatori (deklarisani na 10K radnih sati) i pozlaćeni (15-mikronski) kontakti CPU socket-a. Ovo smo već videli ranije na drugim modelima matičnih ploča, i to onih najskupljih modela. Ploča ima prilično jednostavno pasivno hlađenje, sa tri hladnjaka od kojih jedan hladi čipset, a preostala dva VRM elemente pored CPU socket-a. Dobra vest je da prostora za CPU kuler ima sasvim dovoljno, te da ne očekujemo da bude problema prilikom instalacije čak i nekih većih kulera. Dodatno, ova ploča ima i dodatni header za CPU kuler, veoma zgodno za sve one koji planiraju vodeno hlađenje koje koristi dva konektora za ventilatore.

Ploča ima na raspolaganju četiri memorijska slota, za maksimalno 32GB DDR3 RAM-a, do brzine od 3200MHz (mada će to zavisiti od CPU-a i IMC-a). Oni koji planiraju malo napredniju grafičku konfiguraciju će biti srećni da vide da će imati dostupna tri PCIe x16 slota (za x16, x8, x4 mod) za dve kartice u SLI ili tri u CrossFire sistemu. Za slučaj da se koristi više grafičkih kartica, postoji i dodatni SATA naponski konektor. Posebno nam se dopalo to što se na ploči našlo mesta za čak 8 SATA konektora ali i SATA Express i M.2 PCIe konekcije, tako da će uz novije SSD diskove moći da se dobiju prilično impresivne performanse. Za lakši pristup, na ploči se nalaze izvedeni Power, Reset, ClearCMOS tasteri i prekidači kojima se bira verzija BIOS-a koja će se koristiti. Dodatno, tu su i kontaktne tačke za direktno merenje napona ključnih delova sistema, što se uglavnom može sresti na overklokerskim pločama. Za one koje to zanima, kod ove ploče se koristi 8-fazni sistem napajanja, što smo i očekivali za ploču ove cene i ranga.

Rezime

Posebna pažnja je posvećena audio sistemu gde imamo Realtek ALC1150 čip u kombinaciji sa Creative Sound Blaster X-Fi MB3 softverom, posebnim Texas Instruments N5532 pojačavačem i pozlaćenim konektorima sa zadnje strane. Treba pomenuti svakako i Killer E2200 LAN, koji je popularno rešenje kod malo skupljih, gaming ploča. Za one koji će koristiti integrisanu grafiku sa procesora, tu su i pozlaćeni D-Sub, DVI i HDMI portovi sa zadnje strane. Ploča ima ukupno 14 USB konekcija, što bi svakako trebalo da bude i više nego dovoljno za većinu korisnika. Ova ploča ima stvarno dosta toga da ponudi i videli smo da se nije štedelo ni na komponentama niti na opcijama, tako da će GA-Z97X-Gaming 7 biti odličan izbor onima koji vole da iz svog hardvera izvuku malo bolje performanse i više snage.

Conclusion

Special attention is paid to the audio system characterized by the Realtek ALC1150 chip in combination with the Creative Sound Blaster X-Fi MB3 software, a special Texas Instruments N5532 amplifier and gold-plated connectors on the backside. Killer E2200 LAN should also be mentioned, a popular solution when it comes to more expensive gaming boards. For those who will use the integrated graphics of the processor, there are gold-plated D-Sub, DVI and HDMI ports on the back. The board has 14 USB connections, which should be enough for most users. This board has a lot to offer, and the manufacturer was generous regarding the components and the options, so the GA-Z97X-Gaming 7 will be an excellent choice for those who like to get the most out of their hardware - better performance and more strength.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 165€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-Z97X-Gaming 7
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.