Gigabyte GA-X99-UD3

Odlična matična ploča kompanije Gigabyte, koja dolazi sa Intel X99 čipsetom i podrškom za najnovije Intel LGA 2011-3 procesore. Ono zbog čega mislimo da će biti vrlo interesantna zahtevnim korisnicima jeste podrška za tri ili četiri grafičke kartice.

Još jedna nova ploča stiže iz Gigabyte-a, model sa Intel X99 čipsetom što znači da je namenjen novim LGA 2011-3 procesorima. Ovo definitivno znači da se radi o malo zahtevnijoj kategoriji koja spaja prilično napredan dizajn, kvalitetnu izradu i podršku za neke od opcija koje nalazimo samo na najskupljim pločama. Ono što je odmah jasno jeste da se radi o modelu koji će biti itekako interesantan onima koji planiraju setup sa više grafičkih kartica, pošto ovde imamo čak četiri slota za grafičke kartice i svih 40 PCI Express linija na raspolaganju samo za grafiku.

Ključne karakteristike

  • Podržava tri ili čak četiri grafičke kartice
  • M.2 i SATA Express podrška
  • Podrška za DDR4 memoriju
  • Napredna audio sekcija
  • Odličan kvalitet izrade
  • Odlične performanse
  • Thunderbolt header

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z99 Express Chipset
  • Procesor: Intel LGA 2011-3
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR4 3000(O.C.) / 2800(O.C.) / 2666(O.C.) / 2400(O.C.) / 2133 MHz MHz
  • Kontroleri: 6x SATA3 6.0 Gb/s (RAID 0,1,5,10), 1x M.2 PCI Express (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280 SATA & PCIe x2/x1 SSD support), 1x SATA Express
  • Slotovi: 2 x PCI Express x16, 2 x PCI Express x16 (x8), 3 x PCI Express x1, 1 x M.2 Socket 1 (za WiFi modul)
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1150 Audio Codec)
  • Konektori: 2x PS/2, GLAN, 8 USB 3.0 portova (6 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 8x USB 2.0 (4 sa zadnje strane, 4 sa ploče), 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, COM port, TPM header, 1 x Thunderbolt add-in card konektor

Gigabyte GA-X99-UD3

Ploča je dosta dobrog layout-a, sa dosta toga upakovanog u standardni ATX format, bez ikakvih vidljivih kompromisa. Ležište za procesor je okruženo elementima napajanja i memorijskih slotovima. Umesto uobičajenog rasporeda, imamo na raspolaganju po dva memorijska slota sa svake strane, za 4-kanalni setup i DDR4 memoriju do 3000MHz i maksimalno 32GB. Odmah vidimo i pasivni sistem hlađenja gde su tu dva aluminijumska hladnjaka koji hlade naponsku jedinicu i čipset, a koji su spojeni heat-pipe cevi koja se skoro naslanja na memorijske slotove, što nam se baš i nije tako dopalo, no ostaje da se vidi da li će imati nekih posledica ili ne. U svakom slučaju, mi nismo primetili da se ploča bitnije greje u radu.

Sekciju napajanja procesora potpisuje International Rectifier, što uključuje digitalne PWM kontrolere 4. generacije i vrhunske PowIRstage kontrolere 3. generacije, odnosno kompletno digitalnu kontrolu i Isense tehnologiju koja efikasnije raspoređuje opterećenje i samim tim utiče na stabilnost i dugotrajnost komponenti. MOSFET elementi su realizovani u DirectFET tehnologiji, što znači da se rasipa manje energije uz logično zauzimanje manjeg prostora. Ono što nam se dopalo jeste to da se sva četiri PCIe x16 slota mogu vrlo efikasno koristiti za 3-way ili 4-way setup (podržani i AMD i NVIDIA konfiguracije), pošto se svih 40 linija magistrale mogu koristiti (x16 x8 x8 x8 ili x16 x16 x8), uz maksimalni protok od 320Gb/s. Ukupno je na raspolaganju 16 USB konekcija (po 8 USB 2.0 i 3.0), što je sigurno dovoljon za najveći broj korisnika.

Pored 6 SATA 6Gbps konektora, tu je i SATA Express priključak za protok do 10Gb/s ali i dual M.2 konekcija koja prima SSD i WiFi modul (podržava 802.11ac + bluetooth konfiguraciju). Kao i većina novijih matičnih ploča, i ova ima malo naprednije audio rešenje, sa Realtek ALC1150 čipom, ali i posebno izdvojenom audio sekcijom gde su stereo kanali razdvojeni u različitim slojevima PCB-a. Cela audio sekcija je inače zaštićena tako da se smanji interferencija, kao i posebno ugrađeno stereo pojačalo za slušalice. Generalno, ovo nije svakako najbolje integrisano rešenje koje smo videli, ali jeste dosta bolje od proseka. I sama ploča je konstruisana korišćenjem veoma kvalitetnih komponentni, od Black Solid kondenzatora i vrlo kvalitetnih prigušnica, do 2x Copper PCB dizajna (dodatni sloj bakra) i 30-mikronske pozlate CPU socketa, memorijskih i PCIe x16 slotova.

Rezime

Ploča koristi poznati DualBIOS dizajn, sa dva fizički odvojena BIOS čipa (naravno, u pitanju je UEFI poslednje generacije), uz Q-Flash Plus opciju gde se BIOS može flashovati direktno sa USB diska. Interesantno je da audio guard light path (linija koja na PCB-u razdvaja audio sekciju od ostatka ploče) sada ima i pozadinsko osvetljenje koje se može i dodatno podešavati. Još jedna zanimljivost je i Thunderbolt header na ploči, što će mnogima biti vrlo korisno. Sve zajedno, ovo je ploča koja je namenjena zahtevnim korisnicima koji planiraju barem tri grafičke kartice i neki od novih Intel LGA 2011-3 procesora.

Conclusion

The board uses the well-known DualBIOS design with two physically separated BIOS chips (last generation UEFI); with Q-Flash Plus option that provides you with the option to flash BIOS directly from a USB drive. Audio guard light path (the line that separates audio section from the rest of the board on a PCB) now has a backlight that can be additionally adjusted. Another interesting feature is the Thunderbolt header on the board, which is very useful. This board is designed for demanding users who are planning at least three graphics cards and some of the new Intel LGA 2011-3 processors.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 235€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-X99-UD3
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.