Gigabyte GA-H97M-D3H

Kvalitetna Gigabyte matična ploča MicroATX formata, sa dosta kvalitetnom izradom i komponentama. Ima sasvim dovoljno prostora i opcija za proširenja na raspolaganju, svakako iznad proseka za MicroATX modele.

U nastavku prikaza raznih modela matičnih ploča koje su pravljene za Intel platformu, konkretno H97 i Z97 čipset. U ovom slučaju, na red je stigao Gigabyte model GA-H97M-D3H, ploča MicroATX formata, kod koje ipak nije bilo mnogo kompromisa i koja dosta pruža za uloženi novac. U kombinaciji sa nekim od novijih Intel procesora sa LGA1150 podnožjem, ovo može biti više nego dobra osnova za kućne ili poslovne konfiguracije srednje kategorije. Kao što to često možemo videti, Gigabyte je mnoge tehnologije koje je upotrebio na skupljim pločama iz viših kategorija pozajmio kod modela iz niže kategorije, što naravno utiče na ukupni kvalitet ali i performanse.

Ključne karakteristike

  • Dobar layout
  • Kvalitetna izrada i komponente
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Podržana memorija samo do 1600MHz

Specifikacija

  • Format ploče: MicroATX
  • Čipset: H97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10)
  • Slotovi: 1x PCI Express x16 Slot (x16 mode), 1x PCI Express 2.0 x16 Slot (x4 mode), 3x PCI
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC892 Audio Codec)
  • Konektori: 1x PS/2, Intel GLAN, 6 USB 3.0 portova (4 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 8x USB 2.0 (6 pozadi, 2 preko ploče), 6x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI, serijski i paralelni port header

Gigabyte GA-H97M-D3H

Za ploču kompaktnog MicroATX formata, GA-H97M-D3H je dosta dobrog layout-a, i sve komponente i konektori su raspoređeni optimalno, tako da instalacija novih komponenti neće biti ometana, kao i protok vazduha zbog kablova koji će moći da se sklone sa strane ploče. Za razliku od mnogih drugih MicroATX modela, ovde su na raspolaganju četiri memorijska slota za maksimalno 32GB DDR3 memorije, koja je na žalost ograničena na 1600MHz. Oko ležišta procesora ima dosta prostora na raspolaganju, tako da neće biti problema ako se opredelite i za neki veći kuler ako bude potrebno. Hlađenje na ploči je pasivno i sa dva relativno mala aluminijumska hladnjaka u zlatnoj boji. To je međutim i više nego dovoljno da se čipset i elementi napajanja dovoljno ohlade, posebno pošto H97 i nije poznat po velikom zagrevanju.

Ukupno je na raspolaganju 6 SATA 6Gbps konektora sa podrškom za RAID 0, 1, 5, 10 konfiguracije, po čemu ni malo ne zaostaje za većinom prosečnih standardnih ATX ploča. Dodatno, za proširenja su tu po jedan PCIe x16 slot, PCIe x16 koji radi na x4 linija kao i tri klasična PCI slota. Sa šest USB 3.0 i osam USB 2.0 konekcija, to definitivno izlazi iz proseka MicroATX formata, i verovatno se teško može desiti da će nekome zafaliti opcija za proširenja. Integrisanu su Intel Gigabitni LAN kontroler, kao i Realtec ALC892 7.1 kanalnu zvučnu karticu. Za one koji se budu opredelili za integrisanu grafiku, na raspolaganju su D-Sub, DVI i HDMI konektori, dok naravno ukoliko bude potrebna neka jača i bolja grafika, imamo i PCIe 3.0 x16 slot na raspolaganju. Pomalo možda neobično, Gigabyte se odlučio da zadrži mogućnost da priključite neke COM i Parallel periferije od ranije, pa imamo header-e za to na ploči.

Rezime

Ova ploča je dosta dobrog kvaliteta izrade, o čemu svedoči i Ultra Durable etiketa, što znači i da su tu vrlo kvalitetne komponente i tehnologije koje su inače rezervisane za malo skuplje modele. Od dobro znanih stvari, tu je i Gigabyte DualBIOS rešenje sa dva odvojena BIOS čipa, za slučaj da iz nekog razloga jedan od njih postane corrupt-ovan. Ovaj model podržava sve nove Intel procesore sa socket LGA1150 podnožjem, i pruža dosta toga što viđamo tek u višoj klasi. Ako je MicroATX format koji se traži, Gigabyte GA-H97M-D3H svakako treba da uđe u uži izbor.

Conclusion

This board offers high build quality, as evidenced by the Ultra Durable label, which means they are provided with the high quality components and technologies otherwise reserved for expensive models. There is also the Gigabyte DualBIOS solution with two separate BIOS chips, in case one of them becomes corrupted. This model supports all new Intel processors with LGA1150 socket base and provides much of what we see in the higher class. If MicroATX is desired format, Gigabyte GA-H97M-USB3 should be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 80€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-H97M-D3H
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.