Gigabyte GA-H97-HD3

Matična ploča koja spada u jednostavnije modele, sa novim H97 čipsetom koji je kompatibilan sa Intel Broadwell platformom. Odlične karakteristike i kvalitet izrade su garant za stabilan rad i dobre performanse.

Sada su već svi proizvođači matičnih ploča ponudili svoje verzije modela sa H97 čipsetom, i na tržištu imamo veliki broj različitih ploča, tako da izbor neće biti ni malo lak. Gigabyte svakako spada u top proizvođače sa sjajnom reputacijom, tako da nemam sumnje da će i ovaj model biti sjajnih karakteristika i performansi, baš kao i njegovi prethodnici. Ova ploča je prilično dobre cene, pa verujemo da će i privući solidan broj potencijalnih kupaca koji traže kvalitetnu osnovu za najnoviju Intel platformu.

Ključne karakteristike

  • Dobar layout
  • Kvalitetne komponente i izrada
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Podržana memorija samo do 1600MHz

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: H97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10)
  • Slotovi: 1x PCI Express 3.0 x16 Slot, 1x PCI Express 2.0 x16 Slot (PCIE4: x4 mode), 2x PCI Express 2.0 x1, 2x PCI
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC887 Audio Codec)
  • Konektori: 1x PS/2, Intel GLAN, 6 USB 3.0 portova (4 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 8x USB 2.0 (2 pozadi, 6 preko ploče), 6x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI, COM i Parallel port header

Gigabyte GA-H97-HD3

Ploča je standardnih ATX dimenzija, sa crnim PCB-om i svim elementima u crnoj boji osim dva siva memorijska slota (druga dva su crne boje) i zlatno-žutih hladnjaka koji pokrivaju čipset i elemente napajanja kod ležišta procesora. Hladnjaci nisu veliki, ali pošto se ploča ne greje mnogo, bili su i sasvim dovoljni da temperatura ostane niska i da ne bude nikakvih problema po tom pitanju. Na ploči se koriste Durable Solid kondenzatori i Low RDS(on) MOSFET elementi koji će obezbediti maksimalnu stabilnost i dobre performanse, uz napomenu da ove komponente imaju dosta duži radni vek u odnosu na regularne, kao i to da su otpornije na visoke temperature, ukoliko neko bude planirao i da se bavi overklokom. Dodatno, CPU socker ima 15mikronsku pozlatu, što obezbeđuje kvalitetan kontakt i provodljivost, mada realno to stvarno neće moći da se oseti u radu.

Ploča ima dosta dobar layout i raspored je takav da će recimo biti dovoljno mesta za nešto veći kuler za CPU. Skoro svi konektori su postavljeni uz ivice ploče, uz jednu malu zamerku koja se odnosi na položaj SATA priključaka, koji su mogli biti i položeni, pošto će ih nešto duže PCI kartice blokirati. Četiri memorijska slota podržavaju do 32GB RAM-a, ali je maksimalna brzina ograničena na 1600MHz, što baš i nije impresivno. Dva PCIe x16 slota mogu raditi u CrossFire ili SLI režimu, stim što je drugi slot ograničen na x4 konfiguraciju. Što se tiče USB konekcija, sa šest USB 3.0 i osam USB 2.0 portova, sigurno će biti i više nego dovoljno za najveći broj korisnika. Sa zadnje strane ploče se nalaze D-Sub, DVI i HDMI konektori za video izlaz integrisane grafike (podržan je i video 4K rezolucije), a dodatno imamo i audio izlaze zvučne kartice.

Rezime

Ova ploča dolazi sa vrlo jednostavnim paketom opreme, ali to naravno utiče i na dosta povoljnu cenu. Ukoliko tražite matičnu ploču za najnoviju Intel Broadwell platformu, Gigabyte ima sjajne ploče od kojih je GA-H97-HD3 jedna od onih sa najboljim odnosom cene i performansi. Ova ploča nije baš pravljena za overklok, ali će onima koje to ne zanima pružiti sjajne mogućnosti da dođu do ploče sa novim čipsetom koja će biti dobra osnova za nove Intel procesore.

Conclusion

The board comes with a simple kit provided at affordable price. If you are looking for a motherboard for the latest Intel Broadwell platform, Gigabyte has great boards of which the GA-H97-HD3 model is one of those with the best price/performance ratio. This board is not made for overclocking, but to users who do not care about that will provide a great opportunity to get to the board with a new chipset that will be a good basis for the new Intel processors.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 85€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-H97-HD3
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.