Gigabyte GA-H97-D3H pristupačni H97

Gigabyte matična ploča sa Intel H97 čipsetom koja spada u srednju kategoriju po tome koliko košta, dok po spisku podržanih opcija vidimo i da je dosta toga pozajmljeno od modela iz više klase.

Na tržištu postoji vrlo dobar izbor matičnih ploča za novu Intel platformu, a na test je stigla Gigabyte ploča, model GA-H97-D3H koja je namenjena manje zahtevnim kupcima uz prilično dobru cenu. Iako spada u neku srednju kategoriju, Gigabyte je mnoge od tehnologija i opcija koje viđamo na skupljim modelima ovde ubacio, tako da se može očekivati odličan kvalitet izrade i komponenti, dobra audio sekcija, kao i par drugih detalja za koje se do sada obično moralo izdvojiti više novca.

Ključne karakteristike

  • Dobar layout
  • Kvalitetno realizovana audio sekcija
  • Kvalitetna izrada i komponente
  • Dosta dobre performanse

Utisak kvare

  • Podržana memorija samo do 1600MHz

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: H97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10), 1x SATA Express, 1x M.2 PCIe (2242/2260/2280 modeli)
  • Slotovi: 1x PCI Express 3.0 x16 Slot (x16 mode), 1x PCI Express 2.0 x16 Slot (x4 mode), 2x PCI Express 2.0 x1, 3x PCI
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1150 Audio Codec)
  • Konektori: 1x PS/2, Intel GLAN, 6 USB 3.0 portova (4 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 8x USB 2.0 (2 pozadi, 6 preko ploče), 6x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI

Gigabyte GA-H97-D3H

Ploča je standardnog ATX formata, sa dosta dobrim layout-om odnosno rasporedom komponenti. Pošto spada u UltraDurable seriju, kvalitet izrade ploče je odličan, a isto važi i za komponente koje su korišćene, od posebne izrade PCB-a koja sprečava skupljanje vlage i kratke spojeve koji zbog toga nastaju, pa do kvalitetnih Solid kondenzatora koji su korišćeni na celoj ploči i Low RDS(on) elemenata. CPU Socket ima 15mikronsku pozlatu (regularni modeli koriste 3mikronsku pozlatu), što bi trebalo da obezbedi bolji kontakt sa pinovima procesora. Ploča ima i ugrađene posebne kontrolere koji će je zaštititi od elektrostatičkog pražnjenja, a na spisku bitnih opcija je i DualBIOS gde imamo praktično dva odvojena BIOS čipa.

Audio sekcija ploče se bazira na Realtek ALC1150 čipu sasvim dobrih performansi, a vidimo i da je cela sekcija ograđena kako ne bi dolazilo do interferencija. U PCB-u su razdvojeni analogni i digitalni signali, kao i kanali u stereo signalu, a na raspolagnju je i posebno pojačalo za slušalice koje podržava modele do 600OHM-a. Hlađenje ploče je jednostavno, i koriste se tri relativno kompaktna hladnjaka, no i to je sasvim dovoljno da se rashlade čipset i elementi napajanja koji se kod H97 modela i ne zagrevaju toliko. Od opcija za proširenje, imamo na raspolaganju šest SATA 6Gbps portova, ali i SATA Express konektor kao i M.2 PCIe konektor, tako da se mogu koristiti neki od novijih diskova za performanse do impresivnih 10Gbps. Imamo i jedan PCIe x16 3.0 slot koji radi na punih 16 linija magistrale, dodatni PCIe x16 slot koji radi na x4 linije, dva PCIe x1 slota i tri klasična PCI slota.

Rezime

Ova ploča ima ukupno 6 USB 3.0 i 8 USB 2.0 konekcija, što bi trebalo da bude svima dovoljno, uz standardne video izlaze: D-Sub, DVI i HDMI (koji podržava i 4K HD video). Kvalitet izrade i dostupne opcije se čine i više nego dovoljnim za prosečne ali i malo zahtevnije korisnike, uz cenu koja će sigurno biti više nego dobra kada se pogledaju modeli sa H97 čipsetom. Gigabyte se nametnuo kao jedan od kvalitetnijih proizvođača matičnih ploča, a ovaj model lepo pokazuje da se za dobar kvalitet i performanse ne mora uvek potrošiti mnogo novca.

Conclusion

The board has six USB 3.0 and 8 USB 2.0 connections, which should be enough to everyone, along with standard video outputs D-Sub, DVI, and HDMI (which supports 4K HD video). The build quality and available options are sufficient for both, average and demanding customers, at a price that will certainly be affordable in relation to models with the H97 chipset. Gigabyte has established itself as a quality manufacturer of motherboards, and this model shows it is not necessary to spend too much money for a high quality and performance.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 95€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-H97-D3H
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.