Gigabyte GA-H61M-DS2H

Ovo je ploča MicroATX formata, odličnog kvaliteta izrade i sa podrškom za nove Intel LGA1155 procesore. Malo je probirljivija po pitanju memorije, ali generalno ima sasvim dobre performanse i prilično povoljnu cenu.

Gigabyte je jedan od najpoznatijih proizvođača matičnih o u ponudi ima stvarno dosta raznih modela koji su odlično do sada prošli kod kupaca, od entry level modela koji su prilično povoljni, pa sve do onih top modela koji su namenjeni najzahtevnijim korisnicima. Model GA-H61M-DS2H spada pre u ovu prvu grupu, i radi se o modelu sa Intel H61 čipsetom, koji je MicroATX formata, i koji je kompatibilan sa procesorima sa LGA 1155 podnožjem, što znači Celeron, Pentium, Core i3, i5 i i7 modele novije generacije. Što se tiče memorije, podržana je maksimalna brzina od 2200MHz, ali toplo savetujemo da se proveri lista podržanih modula sa sajta proizvođača.

Ključne karakteristike

  • Podrška za nove Intel LGA1155 procesore
  • Dobar kvalitet izrade
  • Kompaktne dimenzije MicroATX formata

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: Micro-ATX
  • Čipset: H61 (B3) Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1155, Intel Core i7 , Core i5, Core i3 procesori
  • Memorija: 2x DIMM, Max. 16 GB, DDR3 DDR3 2200(OC)/1333/1066/800
  • Kontroleri: 4x SATA2 3.0 Gb/s
  • Slotovi: 1x PCIe 3.0 x16, 3x PCIe 2.0 x1
  • Zvuk: Realtek ALC887 Audio Codec, 2/4/5.1/7.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 10 USB 2.0 portova (6 portova pozadi i 4 preko konektora na ploči), 3x 3.5mm audio, D-Sub, HDMI, serijski i paralelni portovi

Gigabyte GA-H61M-DS2H

Ova ploča je veoma jednostavne konstrukcije, layout-a koji je uvek bitan, a pogotovo kod Micro-ATX modela kod kojih ima jako malo raspoloživog prostora. Odmah primećujemo dve stvari, prva je da su na celoj ploči poređani kvalitetni Solid kondenzatori, koji obezbeđuju stabilan rad i izdržavaju veće radne temperature, kao i to da nema klasičnih PCI slotova, već su tu samo PCIe x16 slot (za grafičku karticu) i tri PCIe x1 slota. Oko ležišta za procesor ima dosta prostora na raspolaganju, tako da neće biti problem ni instalacija nekog malo većeg kulera ako zatreba. Na raspolaganju su dva memorijska slota, za maksimalno 64GB memorije do brzine od 2200MHz, za šta je potrebno pozabaviti se podešavanjima u BIOS-u, odnosno 1333MHz bez podešavanja. Konektori za napajanje (za ploču i procesor) su pozicionirani blizu ivica ploče, kao i SATA konektori, tako da neće biti nikakvih problema sa instalacijom komponenti i gužvom sa kablovima.

Kao što smo i očekivali, hlađenje ploče je povereno jednom običnom i prilično malom aluminijumskom hladnjaku, koji doduše nema nikakvih problema da rashladi čipset pošto se isti i ne greje mnogo. Elementi napajanja oko procesora nemaju svoje hladnjake, a u prilog generalnom kvalitetu izrade ploče je i činjenica da se radi o modelu koji spada u Ultra Durable 4 Classic seriju, koju odlikuju brojne inovacije kao što su recimo zaštita od vlage, kratkog spoja, ali i dodatni BIOS čip koji preuzima ulogu ako se slučajno desi da nestane struje u toku flashovanja BIOS-a. U pitanju je UEFI BIOS koji je veoma lak za korišćenje i podešavanja, mada ova ploča i nije baš pravljena za overklok, tako da neće morati puno toga da se dira. Sa zadnje strane vidimo D-Sub i HDMI video izlaze, za grafiku koja dolazi integrisana na procesoru, a ukupno imamo na raspolaganju 10 USB 2.0 portova (od kojih je 6 sa zadnje strane), a podržana je On/Off charge tehnologija koja omogućava da se periferije pune preko USB-a bez obzira na to da li je računar upaljen ili ugašen.

Rezime

Ova ploča je odličan izbor za sve one koji nemaju neke velike zahteve, već im treba jednostavna ploča za konfiguraciju sa nekim od novijih Intel procesora. Ima sasvim dovoljno opcija za proširenje i upgrade, a za cenu od oko 40tak evra teško bi bilo očekivati mnogo više. Izostale su opcije za overklok, no to stvarno nismo ni očekivali u ovoj kategoriji.

Conclusion

This board is an excellent choice for those who do not have high demands, but they need a simple board for configuration with some of the newer Intel processors. There are plenty of options for expansion and upgrades, and at the price of 40 Euros, it would be difficult to expect more. There were no options for overclocking, but we did not expect that in this category anyway.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 42€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-H61M-DS2H
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.