Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI Kaveri

Ukoliko tražite dobru ploču kao osnovu za AMD Kaveri platformu, Gigabyte u ponudi ima model GA-F2A88XN-WIFI koja je odličnog kvaliteta izrade, dobrih performansi i generalno veoma dobrog odnosa cene i kvaliteta.

Stigla nam je još jedna zanimljiva matična ploča namenjena AMD Kaveri platformi, Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI. Ovo je model MiniITX formata, što znači da će biti veoma zgodan za instalaciju u kućišta malih dimenzija, integrisane i HTPC konfiguracije koje su i sve popularnije. Gigabyte je dobro poznat po sjajnim matičnim pločama iz svih kategorija, pa nas tako i ne čudi što u ovom slučaju jedan MiniITX model ima na raspolaganju kvalitet i opcije koje obično viđamo kod malo skupljih ploča.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gbps
  • DVI, HDMI video interfejs
  • Integrisani WiFi i Bluetooth interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: MiniITX
  • Procesor: AMD FM2+ Socket, Athlon, A Series,
  • Chipset: AMD A88X
  • Memorija: 2 x 1.5V DDR3 DIMM, Max. 64GB, DDR3 2400(OC)/2133/1866/1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 4x SATA 6Gb/s, RAID 0, 1, 5, 10, JBOD
  • Slotovi: 1 x PCI Express x16, 1 x mini-PCI Express
  • Zvuk: Realtek ALC892 Audio Codec, 7.1-channel
  • Wireless: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual band, Bluetooth 4.0, 3.0+HS, 2.1+EDR
  • Konektori: PS/2, GLAN, 6 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 2 sa header-a na ploči), 4x USB 3.0 (2 porta pozadi, 2 preko header-a na ploči), 5x 3.5mm audio, optički D/PDIF, DVI, 2x HDMI

Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI

Ako nekome možda i nije jasno koliko je ova ploča u suštini kompaktnih i malih dimenzija, neka pogleda širinu ploče u odnosu na memorijske slotove, pa će mu biti i više nego jasno! Počevši i od samog PCB-a koji ne napravljen nešto gušćim rasporedom vlakana (što smanjuje rizik od skupljanja vlage i kratkog spoja), pa do Solid kondenzatora i Low RDS(on) MOSFET elemenata, na ploči se nije štedelo kod konstrukcije, pa zadovoljava Ultra Durable 4 standard. Ploča ima i ugrađene Anti-Surge i zaštitu od elektrostatičkog pražnjenja. Ovo poslednje je implementirano i kod LAN i USB portova, a svaki USB 3.0 port ima i poseban osigurač. Dodatno, podržana je i On/Off Charge tehnologija koja omogućava korišćenje USB portova za punjenje periferija i drugih uređaja i kada je računar u stand-by režimu.

Ploča ima instalirana dva BIOS čipa, tako da neće biti problema čak i ako jedna verzija otkaže. Sekcija za napajanje je digitalna sa 4+2 faze, što će biti sasvim dovoljno da instalirani APU dobije stabilno napajanje bez ikakvih oscilacija. Dostupna su četiri SATA 6Gb/s porta uz podršku za RAID sisteme (0, 1, 5, 10 i JBOD), kao i ukupno šest USB 2.0 i četiri USB 3.0 konekcije. ŠTo se proširenja tiče, tu je jedan PCIe x16 slot za grafiku, kao i jedan mini-PCIe slot, stim što je u ovom slučaju taj drugi slot popunjen WiFi i Bluetooth modulom, tako da se u startu dobija više nego dobra podrška za Wireless povezivanje. Pored integrisane zvučne kartice, tu su i video izlazi za grafiku sa APU-a, i to pomalo neobično jedan DVI i dva HDMI porta, no to samo znači da će moći da se koristi i setup sa tri monitora bez DisplayPort-a.

Rezime

Ploča ima FM2+ socket koji prihvata pored regularnih FM2+ APU-ova i FM2 modele, stim što treba dobro proveriti na spisku podržanih procesora da li je i onaj koji planirate da koristite. Što se tiče memorije, situacija je odlična pošto su podržani modeli do 2400MHz, što će imati dosta uticaja na performanse integrisane grafike koja koristi sistemsku memoriju. Ova Gigabyte ploča je odličan komplet za kvalitetnu Kaveri konfiguraciju koja će biti dobar komplet za kućne ali i poslovne korisnike.

Conclusion

The board has FM2+ socket that, in addition to the regular FM2 + APUs, accepts FM2 models, but it should be good to check whether the list of supported processors includes the one you plan to use. As for the memory, the situation is excellent as models up to 2400MHz are supported, which will have a considerable influence on the performance of the integrated graphics that use the system memory. This Gigabyte board is great for high quality Kaveri configuration that would be a good combination for home and business users.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 90€

AMD ustupio: Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI