Gigabyte GA-F2A55M-S1

Jednostavna matična ploča koja je namenjena onima koji planiraju konfiguraciju sa AMD procesorom sa FM2 socket-om. MicroATX formata je i sasvim dobrog kvaliteta za prosečne korisnike.

Na test je stigla jedna malo starija matična ploča za AMD platformu sa FM2 socket-om. U pitanju je Gigabyte model GA-F2A55M-S1 i to je Micro-ATX ploča koja iako već ima naslednike i dalje može da se nađe u prodavnicama. Ovako nešto će biti odličan izbor za one koji sastavljaju neku HTPC ili kompaktnu konfiguraciju. AMD-ov A55 čipset je predstavljen dovoljno davno da nema više nikakvih nedoumica i poznato je šta može da seočekuje i koliko se dobija. Ono što je ovde najbitnije je da se u kombinaciji ovakve ploče i nekog FM1 procesora može dobiti veoma povoljna osnova za sasvim pristojan sistem za one sa osnovnim zahtevima kao što su surfovanje i office aplikacije, ali naravno multimedija.

Ključne karakteristike

  • Vrlo povoljna cena
  • Solidne performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: Micro-ATX
  • Čipset: AMD A55 FCH (Hudson-D2)
  • Procesor: AMD FM2 socket do 100W TDP-a
  • Memorija: 2x DIMM, DDR3 max. 64GB, DDR3 2400(OC)/1866/1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 4x SATA 3Gb/s (RAID 0, 1, 10)
  • Slotovi: 1x PCIe 2.0 x16, 1x PCIe x1, 1x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC887 Audio Codec, 2/4/5.1/7.1 Channel
  • Konektori: 2x PS/2, Gigabit LAN, 8x USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 4 preko konektora na ploči), 3x 3.5mm audio, D-Sub

Gigabyte GA-F2A55M-S1

Iako se radi o modelu koji spada u osnovnu kategoriju, Gigabyte se potrudio da ploča bude veoma dobrog kvaliteta. Zbog toga, vidimo i da se koriste kvalitetni Solid kondenzatori i Low RDS(on) MOSFET-ovi, doduše samo na delu koji se tiče napajanja procesora, no tu su i brojne stvari koje se neće videti baš na prvi pogled, kao što su nova tehnologija izrade PCB-a koja utiče na manji rizik od kratkog spoja (usled povećane vlage), zatim High ESD Resistance IC elementi koji će sprečiti elektrostatičko pražnjenje, kao i zaštita od pada ili skoka napona u togu update-a BIOS-a. Sve ovo možda zvuči kao sitnica, ali se radi o stvarima koje će se odraziti na radni vek i stabilnost ploče.

Uprkos malim dimenzijama, layout ploče je sasvim dobar i svi konektori su optimalno raspoređeni. Ploča ima na raspolaganju ukupno četiri SATA 3Gbps konektora, po jedan PCIe x16, x1 i standardan PCI slot, kao i dva memorijska slota. Podržano je maksimalno 64GB DDR3 memorije do brzine od 2400MHz. Kako ploča koristi UEFI BIOS, podešavanja neće biti komplikovana i neće trebati mnogo da se sistem podesi prema potrebama. Vidimo da sa zadnje strane postoji i jedan D-Sub video izlaz koji je rezervisan za integrisanu grafiku AMD APU procesora, a kako imamo i PCIe x16 slot, može se dodati i zasebna grafika pošto je podržana AMD Dual Graphics tehnologija. Tu je i On/Off Charge tehnologija koja omogućava da se periferije pune preko USB interfejsa i kada je računar ugašen.

Rezime

Ploča se dobro pokazala i nije bilo nikakvih problema, od jednostavnog setup-a u UEFI BIOS-u, pa do instalacije komponenti. Ploča je dosta dobrog kvaliteta i biće dobra osnova za Jednostavnu multimedijalnu konfiguraciju sa nekim od popularnih AMD APU procesora koji dolaze sa već integrisanom grafikom. Cena je dosta dobra i to je ono što će većini i biti najbitnije, tako da ukoliko planirate neku konfiguraciju sa FM2 AMD procesorom i nemate neke posebne zahteve, ovako nešto može biti više nego dobar izbor.

Conclusion

The board is very good, there are no complaints; from simple UEFI BIOS setup to components installing. The board characterizes good quality and it will be a good basis for simple multimedia configurations with some of the popular AMD APU processors with integrated graphics. The price is quite good and it is what will be the most important thing, so if you are planning a configuration with FM2 AMD processor and you have no special requests, something like this is a great choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 40€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-F2A55M-S1
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.