Gigabyte GA-B85M-DS3H

MicroATX matična ploča kompaktnih dimenzija, sa B85 Intel čipsetom koji je kompatibilan sa LGA1150 procesorima ovog proizvođača. Dobar kvalitet izrade i ugrađenih komponenti su očekivani za Gigabyte, a ploča će biti i više nego dobar izbor za sve manje zahtevne korisnike.

Na testu je bila još jedna Gigabyte matična ploča, model GA-B85M-DS3H, MicroATX model sa B85 čipsetom. Već smo videli full-size ATX model, i ocenili da je sasvim dobra ponuda za one kojima treba kvalitetna ali i jednostavna osnova za neki Intel procesor sa LGA1150 podnožjem. Kod MicroATX varijante je tu većina stvari koje smo videli i kod originalnog ATX modela, i čini se da je proizvođač uspeo da i na ovako smanjene dimenzije upakuje većinu stvari koje će biti potrebne prosečnim korisnicima. Iako je inicijalno B85 čipset bio plasiran kao business rešenje, naravno da nema prepreka da ga koristi bilo ko, pošto se razlike ogledaju najviše u softveru. Ono što treba znati je da je Intel Small Business Advantage podržan, dok je Intel vPro Technology ipak namenjen naprednijim čipsetima iz iste generacije.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada, GIGABYTE Ultra Durable 4 Plus
  • Odlične performanse
  • Podrška za najnovije Intel Core procesore LGA1150 podnožja
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Nešto skromnije opcije

Specifikacija

  • Format ploče: Micro ATX, 22.6cm x 19.3cm
  • Čipset: B85 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 4x SATA 6Gb/s, 2x SATA 3Gb/s
  • Slotovi: 1x PCIe 3.0 x16 (x16), 2x PCIe 2.0 x1
  • Zvuk: Realtek ALC887 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 4 preko konektora na ploči), 4x USB 3.0 (2 pozadi, 2 preko ploče), 6x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI, Paralelni i COM headeri na ploči

Gigabyte GA-B85M-DS3H

Ploča je MicroATX formata i dimenzija od 22.6x19.3 cm, što znači da bez problema staje u regularna ATX ali i Slim kućišta koja podržavaju ovaj standard. Ploča ima standardno crnu boju PCB-a, i prilično je kvalitetne izrade koja se uklapa u Ultra Durable 4 Plus standard, što između ostalog znači i kvalitetne Solid kondenzatore i Low RDS(on) MOSFET elemente koji imaju duži radni vek i otpornost na veću temperaturu u odnosu na regularne komponente. Ploča ima i ugrađena dva BIOS čipa za svaki slučaj, kao i posebnu zaštitu od elektrostatičkog pražnjenja sa LAN i USB portove. Zanimljivo je i to da svi USB 3.0 portovi imaju svoje osigurače.

Layout ploče je uglavnom dobar, sa malom napomenom da su memorijski slotovi prilično blizu prvog PCIe x16 slota, te da svakako treba gledati da se prvo instalira memorija, pa tek onda grafička kartica. Sata portovi (kojih ima ukupno šest) jesu postavljeni normalno na ploču, ali ne očekujemo probleme oko priključivanja kablova. Elemenata napajanja oko ležišta procesora nema baš mnogo, i prostora ima čak i za malo veće kulere ako zatrebaju, stim što bi bilo dobro proveriti da li će u kućištu koje odaberete biti dovoljno prostora za kuler. Ploča na raspolaganju ima jedan PCIe x16 i dva PCIe x1 slota, što i nije mnogo, i šteta je što nema običnog PCI slota. Što se memorije tiče, četiri slota primaju maksimum 32GB RAM-a do brizine od 1600MHz. Ukupno, dostupno je 12 USB konekcija, od čega su četiri USB 3.0.

Rezime

Kao što smo i očekivali, ploča ima sa zadnje strane D-Sub, DVI i HDMI portove, za slučaj da se opredelite da koristite grafičku karticu sa samog procesora. Ostavljen je i jedan PS/2 port, a na raspolaganju su i COM i Parallel konekcije na samoj ploči. Ovaj model je prilično kvalitetne izrade za svoju kategoriju, sa sasvim dovoljno opcija za prosečne i manje zahtevne korisnike, koji traže jednostavnu ploču koja će primiti LGA1150 procesore a nemaju neke posebno egzotične zahteve.

Conclusion

On the backside, the board offers D-Sub, DVI and HDMI ports, if you want to use a built-in graphic card. There is one PS/2 port, along with COM and Parallel connections on the board itself. Model characterize high build quality for its category, with enough options for average and less demanding users who are looking for a simple board that will be suitable for LGA1150 processors, having no special requirements.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 60€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-B85M-DS3H
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.