Gigabyte GA-970A-DS3P

Matična ploča namenjena AMD AM3+ procesorima, sa odličnim kvalitetom izrade iako se radi o prilično jednostavnom modelu srednje kategorije. Sa sasvim dovoljno opcija za proširenje, ova ploča nema nekih posebnih slabih tačaka.

Još jedna matična ploča sa AMD 970 čipsetom je stigna do nas, Gigabyte GA-970A-DS3P model koji spada u srednju klasu. Već smo navikli da vidimo da i ploče povoljnije cene mogu da budu više nego dobrog kvaliteta, kao i to da imaju sasvim dovoljno opcija na raspolaganju za prosečne korisnike, ali i one malčice zahtevnije. U ovom slučaju, ploča će odgovarati AMD procesorima na AM3+ socketu, što uključuje Sempron, Athlon II modele, ali i snažnije i naprednije Phenom II i FX modele.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • 2x PCIe x16 slota za konfiguracije sa 2 grafičke kartice (x16 x4 konfiguracija)
  • Podrška za SATA 6Gbps i USB 3.0
  • Veoma povoljna cena

Utisak kvare

  • Nema video izlaza sa zadnje strane

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: AMD 970+SB950
  • Procesor: AMD AM3+, FX / Phenom II / Athlon II / Sempron 100 Series
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 2000(O.C.)/1866/1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0/1/5/10)
  • Slotovi: 2x PCIe 2.0 x16 (x16 x4 mode), 3x PCIe 2.0 x1, 2x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC887 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: 2x PS/2, GLAN, 12 USB 2.0 portova (6 portova pozadi i 3 header-a na ploči), 4 USB 3.0 (2 porta pozadi, 2 sa ploče), 3x 3.5mm audio

Gigabyte GA-970A-DS3P

Ploča je standardnog ATX formata i 225x305mm dimenzija, dovoljno da se sve komponente rasporede tako da ne bude gužve niti problema oko instalacija. Layout je prilično jednostavan i nije bilo nikakvih eksperimentisanja oko toga šta gde treba da stoji, pa tako vidimo recimo dovoljno prostora i za neki veći kuler ako bude bio potreban. Četiri memorijska slota primaju maksimalno 32GB RAM-a do brzine od 2000MHz, stim što se naravno za to mora pozabaviti BIOS-om. Hlađenje je veoma jednostavno, pa tako imamo tri relativno mala aluminijumska hladnjaka: za Northbridge, Southbridge i elemente napajanja samog procesora (u pitanju je 4+1 fazni sistem napajanja). Kako se pokazalo da se ploča stvarno ne greje mnogo, hlađenje će sasvim adekvatno raditi posao.

Ukupno ima šest SATA konektora (koji podržavaju SATA 6Gb/s standard) i koji su postavljeni normalno na ravan ploče, tako da se eventualno može desiti ukoliko imate neku dužu PCI karticu da naknadno priključivanje SATA kabla bude malo otežano. Dva PCIe x16 slota će biti za one koji planiraju dve grafičke kartice, stim što treba računati na to da drugi slot radi na x4 linije magistrale. Ploča ima sasvim dovoljno USB konekcija (ukupno 12 USB 2.0 i 4 USB 3.0), ali primećujemo da nema video izlaze za slučaj da se koristi neki APU procesor koji ima i integrisanu grafiku. Pošto spada u Ultra Durable 4 Classic seriju ploča, to znači i dosta dobar kvalitet izrade, počevši od PCB-a koji je posebne izrade koja smanjuje skupljanje vlage i kratke spojeve koji tako mogu nastati, pa do ugrađene zaštite od elektrostatičkog pražnjenja i naponskih udara, ali i dva zasebne BIOS čipa i korišćenje kvalitetnijih Solid kondenzatora i Low RDS(on) MOSFET elemenata.

Rezime

Već smo i navikli na zaista odličan kvalitet izrade koji Gigabyte forsira, i reklo bi se da nema prostora za greške i propuste. Ono što bi jedino voleli da vidimo jeste da su ipak na raspolaganju video izlazi za slučaj da se opredelite za neki procesor sa integrisanom grafikom. Pored toga, ovo je jedna solidna ploča za AM3+ platformu, sa sasvim dovoljno opcija na raspolaganju za prosečne kupce koji nemaju neke posebne zahteve.

Conclusion

These headphones sound good, in the range of what we expected: a solid balanced sound is provided, however, it would be good if it were a bit stronger. Regardless of that, the handset can cope with different music genres. For about 1,200 dinars, this handset will be a good deal for those looking for a lightweight and comfortable headset that can be used both, at home and on the move. Attractive design will contribute to be popular among younger buyers. On the other hand, the competition is steep in this price range, so it will not be easy to decide.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 62€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-970A-DS3P
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.