Gigabyte F2A88XM-HD3

Odlična Gigabyte matična ploča koja podržava nove AMD FM2+ procesore. Odličan kvalitet izrade i stvarno dobar broj podržanih opcija za jedan MicroATX model su ono što definitivno zaslužuje preporuku.

Stiže još jedna MicroATX ploča za AMD platformu, ovoga puta namenjena FM2+ procesorima iz Athlon i A serija. Iako se radi o jednostavnom, entry-level modelu matične ploče, Gigabyte nije pravio kompromise po pitanju kvaliteta, i ova ploča svakako da na najbolji način demonstrira zašto je ovaj proizvođač tako visoko kotiran. Iako nema puno nekih dodatnih opcija niti podržava neki ozbiljniji overklok, za one koje to ne zanima a traže kvalitetnu ploču za novu AMD konfiguraciju, ovako nešto će sigurno odlično odgovarati.

Ključne karakteristike

  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gbps
  • DVI, D-Sub i HDMI video interfejs
  • Dobar kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: MicroATX
  • Procesor: AMD FM2+ Athlon/A
  • Chipset: AMD A88X
  • Memorija: 2x DDR3 DIMM, Max. 64GB, DDR3 2400(OC)/2133/1866/1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 8x SATA 6Gb/s, RAID 0, 1, 5, 10, JBOD
  • Slotovi: 1 x PCI Express 3.0 x16, 1 x PCI Express 3.0 x4, 1 x PCI Express 2.0 x1, 1 x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC887 Audio Codec, 5.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 4 sa header-a na ploči), 4x USB 3.0 (2 porta pozadi, 2 preko header-a na ploči), 3x 3.5mm audio, DVI, D-Sub, HDMI, Serial/Parallel port headeri

Gigabyte F2A88XM-HD3

Ploča po dimenzijama od 24.4cm x 17.4cm spada u standardne MicroATX modele, tako da će biti zahvalna za instalaciju u kućuišta nešto manjih dimenzija. Ploča je crne boje PCB-a, koji je napravljen od posebnog materijala koji sprečava skupljanje vlage (usled kondenzacije) a samim tim i kratkog spoja, što smo videli na novijim Gigabyte pločama. Ovaj model nam dolazi sa Ultra Durable 4 Plus etiketom, što znači da je proizvođač upotrebio vrlo kvalitetne komponente kao što su Low RDS(on) MOSFET elementi i Solid kondenzatori, a dodatno imamo i Anti-Surge i High Resistance IC elemente koji će ploču ali i ostale komponente zaštititi od nepravilnosti u električnoj mreži i elektrostatičnog pražnjenja.

Kao i mnoge Gigabyte ploče pre ove, tako i ova podržava UEFI DualBIOS, odnosno jednostavnije rečeno ima ugrađena dva BIOS čipa, tako da će korisnici biti bezbedni ukoliko nešto pođe naopako. Iako su na raspolaganju samo dva memorijska slota (viđali smo dosta MicroATX ploča sa četiri memorijska slota), podržano je do 64GB DDR3 memorije do 2400MHz (što zahteva doduše malo podešavanja u BIOS-u). Ukupno ima čak osam SATA konektora, što je definitivno više od MicroATX proseka i što pozdravljamo, štop će obradovati one koji imaju ili planiraju veći broj hard diskova. Podržan je naravno SATA 6Gbps standard. USB konekcija ima ukupno 12 i to 8 USB 2.0 i četiri USB 3.0, što bi trebalo da bude svima dovoljno.

Rezime

Za one kojima integrisana grafika ne bude dovoljna (na raspolaganju su D-Sub, DVI i HDMI izlazi), tu su čak dva dodatna PCIe x16 slota (drugi radi na x4 linije magistrale), dok će za ostale periferije biti dostupni po jedan PCIe x1 i klasičan PCI slot. Ova ploča koristi prilično dobar UEFI BIOS koji je pregledan i vrlo jednostavan za podešavanje, stim što nema baš puno dostupnih opcija na raspolaganju, no ovo i nije ploča kod koje je to preterano bitno. Kombinacija odličnog kvaliteta izrade, dosta opcija na raspolaganju za upgrade i podrška za nove AMD APU procesore su sasvim dovoljni za preporuku.

Conclusion

For those to whom integrated graphics is not sufficient (there are D-Sub, DVI and HDMI outputs), there are two additional PCIe x16 slots (the other one is working on x4 bus lines), while for other peripherals one PCIe x1 and classic PCI slot will be available. The board uses UEFI BIOS that is easy to set up, except there are not too many options available, but that is not important for this type of board anyway. The combination of high build quality, plenty of options to upgrade and support for the new AMD APU processors are sufficient for the recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 70€

Gigatron ustupio: Gigabyte F2A88XM-HD3
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com