Gigabyte F2A88XM-DS2

Odlična MicroATX matična ploča koja je kompaktnih dimenzija, ali opremljena svim onim što prosečnim korisnicima treba. Čini se da Gigabyte nije pravio neke kompromise u ovom slučaju, a mi bi jedino voleli da vidimo malo povoljniju cenu.

Ukoliko sastavljate budžetsku AMD konfiguraciju kod koje je bitno da zauzme manje prostora, evo jedne dobre ideje. Radi se o Gigabyte matičnoj ploči koja dolazi u popularnom MicroATX formatu i koja ima sve ono što je potrebno da bi se dobio kvalitetan sistem srednje kategorije. Gigabyte je jedan od najvećih proizvođača matičnih ploča i sada već imamo situaciju gde praktično sve kategorije matičnih ploča dolaze sa prilično impresivnim kvalitetom izrade, što se do nedavno teško moglo zamisliti.

Ključne karakteristike

  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gbps
  • DVI, D-Sub video interfejs
  • Dobar kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Procesor: AMD FM2/FM2+ 95W
  • Chipset: AMD A88X
  • Memorija: 2x DDR3 DIMM, Max. 64GB, DDR3 2400(OC)/2133/1866/1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 4x SATA 6Gb/s, RAID 0, 1, 5, 10, JBOD
  • Slotovi: 1 x PCI Express 3.0 x16, 1 x PCI Express 2.0 x1, 1 x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC887 Audio Codec, 5.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 4 sa header-a na ploči), 4x USB 3.0 (2 porta pozadi, 2 preko header-a na ploči), 3x 3.5mm audio, DVI, D-Sub, COM port headeri

Gigabyte F2A88XM-DS2

Ovo je ploča kompaktnih MicroATX dimenzija, gde nam deluje da je svaki milimetar iskorišćen. Layout je dosta dobar, svi konektori poređani uz ivice ploče, bez ikakvih kompromisa, što znači i da će instalacija komponenti proteći bez problema. Centralnu poziciju zauzima ležište procesora, okruženo elementima napajanjima, a vidimo da je za hlađenje zadužen samo jedan mali aluminijumski hladnjak koji pokriva čipset. Ipak, čipset se ne zagreva mnogo i to je sasvim dovoljno da se temperatura drži pod kontrolom. Kako ova ploča nije namenjena overkloku, naponska sekcija se ne greje mnogo, tako da očigledno nije bilo potrebno koristiti i dodatne hladnjake. Prostora za CPU kuler ima dovoljno, mada preporučujemo da se zbog blizine memorijskih slotova dobro proveri, posebno ako plasnirate neku malo bržu memoriju sa metalnim hladnjacima.

Na raspolaganju su dva memorijska slota za maksimalno 64GB memorije, a podržana je DDR3 memorija do maksimalne brzine od 2400MHz, što su odlične vesti. Ukupno ima četiri SATA 6Gbps konektora i podržane su regularne RAID konfiguracije, a možemo samo da konstatujemo da iako će 4 SATA porta većini biti dovoljno, ima MicroATX ploča i sa više dostupnih SATA konekcija. Izbor slotova za proširenja deluje dobro: po jedan PCIe x16, x1 i standardan PCI slot. Što se tiče USB-a, ukupno ima 12 konekcija i to 4 USB 3.0 i 8 USB 2.0, što je sasvim dovoljno za ploču ovih dimenzija. Kako će na ovoj ploči raditi AMD procesori FM2 i FM2+ socket-a, bitno je obezbediti video izlaz za integrisanu grafiku, a ovde imamo analogni D-Sub i DVI koji podržava rezoluciju do 2560 x 1600 piksela.

Rezime

Ova ploča je odličnog kvaliteta izrade i upotrebljenih komponenti, tako da nas ne čudi Ultra Durable 4 Plus etiketa koja upravo o tome i govori. Koriste se Low RDS(on) MOSFET elementi i Solid kondenzatori, pa iako generalno i nije predviđena za overklok, obebzeđuje se stabilan i nesmetan radu u svim uslovima. Poseban materijal od koga se izrađuje PCB ploče sprečava skupljanje kondenza, a tu su i ugrađene Power Surge i zaštita od elektrostatičkog pražnjenja. Sve zajedno, ova ploča predstavlja dobru kupovinu, mada bi po svemu sudeći, cena mogla biti i nešto povoljnija zbog prilično velike konkurencije.

Conclusion

The board is of excellent build quality and components, while Ultra Durable 4 Plus designation is a confirmation of that. Low RDS(on) MOSFET elements and Solid Capacitors are used, so although it is not designed for overclocking, it provides stable and undisturbed work in all conditions. The special material of which PCBs are manufactured prevents condensation, and there is also the built-in Power Surge protection from electrostatic discharging. This board is a good choice, although the price could be lower due to high competition.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 65€

Gigatron ustupio: Gigabyte F2A88XM-DS2
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com