Gigabyte C1007UN Mini-ITX

Interesantna matična ploča kompaktnih dimenzija koja je namenjena manje zahtevnim korisnicima. Ta naravno ne znači da se štedelo na kvalitetu komponenti i izradi, već se radi o modelu koji može da se poredi po tome i sa nekim skupljim pločama. Dolazi sa već instaliranim Intel Celeron procesorom i kulerom.

U poslednje vreme smo videli dosta Mini-ITX matičnih ploča, što je samo dokaz da ova kategorija postaje veoma tražena i da ima sve više onih koji za multimediju ili posao biraju ovako nešto. Prednosti Mini-ITX platforme su očigledno kompaktne dimenzije, i već imamo sasvim solidan izbor kućišta ovog formata koja su i dosta dobrih cena. U svakom slučaju, posle par modela sa AMD platformom kao osnovom, stiže i jedan Intel u vidu NM70 čipseta i već ugrađenog Celeron 1007U procesora, tako da treba samo dodati memoriju i hard disk za kompletnu konfiguraciju.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade, Ultra Durable Classic serija
  • Podrška za SATA 6Gbps
  • D-Sub, i HDMI interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: Mini-ITX
  • Procesor: ugrađen Intel Dual-core Celeron 1007U processor (1.5 GHz)
  • Čipset: Intel NM70 Chipset
  • Memorija: 2x DIMM, Max. 16GB, DDR3 1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 1x SATA 6Gb/s, 2x SATA 3Gb/s, 1x eSATA 3Gb/s, 1x IDE (dva ATA-133/100/66/33 uređaja)
  • Slotovi: 1x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC887 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: 2x PS/2, 2x GLAN, 8 USB 2.0 portova, 3x 3.5mm audio, D-Sub, HDMI, 1x Serial port

Gigabyte C1007UN

Iako se načelno radi o ploči iz osnovne kategorije, Gigabyte definitivno nije štedeo na komponentama. Radi se o Ultra Durable Classic seriji kod koje se koriste kvalitetni Solid kondenzatori i Low RDS(on) MOSFET elementi, koji imaju duži radni vek i veću otpornost na temeraturu, ali imamo recimo i ugrađene zaštite od elektrostatičkog pražnjenja i skoka napona, dok je recimo PCB novije izrade koja ima gušće tkanje vlakana, što opet utiče da se spreči skupljanje vlage i dođe do kratkog spoja. Dodatno, imamo i prepoznatljivo DualBIOS rešenje, gde su na ploču instalirana dva zasebna BIOS čipa.

Ploča je vrlo lepo upakovana u Mini-ITX format, sa dobrim layout-om, stim što se jedina zamerka odnosi na poziciju SATA konektora koji su praktično na sred ploče. Pored njih, pomalo iznenađujuće, imamo i IDE konektor, što će obradovati one koji imaju neke starije hard diskove koje i dalje hoće da koriste. Dodatno, ploča koristi i jedan serijski port za one sa nešto starijim periferijama. Dostupna su dva memorijska slota za maksimalno 16GB DDR3 memorije maksimalne brzine od 1333MHz, kao i jedan regularan PCI slot. Odmah vidimo da je na ploči instaliran i kuler sa 60mm ventilatorom koji se praktično i ne čuje, a nema problema da ugrađeni Celeron procesor drži na prilično niskim temperaturama. Sa zadnje strane ploče između ostalog vidimo i tri 3.5mm analogna audio izlaza, kao i D-Sub i HDMI portove (ovaj drugi podržava Full HD rezoluciju), a ukupno je na raspolaganju osam USB 2.0 portova.

Rezime

Ova ploča je dobar i povoljan izbor za one koji nemaju neke visoke zahteve i koji će se ograničiti na videu u 720p rezoluciji koju integrisana grafika bez problema može da izgura. Iako već znamo za dosta snažnije Mini-ITX sisteme zahvaljujući AMD-u i Kaveri platformi, ovo će biti dobar izbor za one koji traže prosečnu konfiguraciju a imaju ograničen budžet.

Conclusion

This board is a good and affordable choice for those who have not high demands and those oriented to the 720p resolution video supported by an integrated graphics. Even though there are various powerful Mini-ITX systems thanks to AMD and Kaveri platforms, this would be a good choice for those looking for an average configuration while having a limited budget.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 75€

Gigatron ustupio: Gigabyte C1007UN
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com