Genius G-Shot DV5122

Genius pored sile periferija koje proizvodi u programu ima i digitalne aparate i kamkordere. Mi smo testirali kamkorder rezolucije 5MP koji je namenjen početnicima. Lak za korišćenje i povoljne cene, on ne nudi puno toga, ali ono što se dobija je pristojna slika koja se u digitalnom formatu snima na prenosne medije.

Genius je kompanija koja nam je veoma poznata po brojnim periferijskim uređajima različitih namena i kategorija, a pomalo neočekivano smo na test dobili i digitalni kamkorder. Ovo je jednostavna kamera koja snima video u digitalnom formatu na SD ili MMC memorijske kartice, bez nekih posebno naprednih opcija koja je namenjena amaterima i onima koji traže što povoljniju kameru osnovne kategorije. Genius je u kompaktno kućište spakovao kameru osnovnih karakteristika koja može snimiti sasvim pristojnu sliku, ali i dalje važi "koliko para, toliko muzike", pa ne treba očekivati previše.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Kvailtetna futrola za nošenje
  • Veoma se lako koristi
  • Solidan kvalitet slike

Utisak kvare

  • Sočivo fiksne žižne daljine
  • Nema baš puno opcija na raspolaganju

Specifikacija

  • Senzor: 1/2.5" CMOS, 5MP
  • Optika i sočivo: 4X digitalni zum, F3.0/8.0 (f=9.2mm)
  • LCD displej: 2" Widescreen LCD
  • Mediji za snimanje: SD/MMC memorijske kartice (maksimalno 2GB), 32MB integrisane memorije
  • Video: 640x480 piksela rezolucija
  • Fotografije: 4000x3000 piksela
  • Konektori: TV, USB 2.0
  • Napajanje: 4x AA baterije
  • Dimenzije: 11.4 x 21 x 16 cm
  • Težina: 195g (bez baterija)

Genius G-Shot DV5122

Kamera je veoma kompaktnih dimenzija, ali to sa druge strane znači da neće puno odgovarati onima sa nešto većom šakom pošto u tom slušaju ergonomija neće biti baš dobra. Kaiš za ruku jeste udoban, ali se ne može puno proširiti (otuda između ostalog i komentar iz prethodne rečenice). Kamera je napravljena od plastike solidnog kvaliteta koja ume da krcka kada se jače stisne, u kombinaciji crne i srebrne boje. Sa prednje strane se nalazi sočivo (za čudo fiksne žižne daljine, pa zato nema optičkog zuma, već samo digitalnog), blic i mikrofon. Sa gornje strane su Shutter (1/10s ~ 1/500s), Menu i Flash tasteri.

Sa zadnje strane nalazimo sijaset drugih tastera: navigacioni četvorosmerni funkcijski taster, Video, Photo Mode tastere, Sound Record, Playback i Record tastere kao i jednu statusnu diodu. Pored ovoga, tu je poklopac ispod koga su TV out i Mini-USB konektori. Ovo deluje prilično napakovano, a oni sa malo većim prstima će verovatno imati problem da "nabodu" odgovarajuću opciju. Ekran je dijagonale 2" i solidnog prikaza (doduše, po suncu i nije toliko čitljiv). Na telu kamere se ispod ekrana nalazi zvučnik, Display/Set, Rewind, Play/Stop i Forward tasteri za kontrolu reprodukcije. Pored integrisana 32MB memorije postoji i slot za SD i MMC kartice sa desne bočne strane kamere, a podržane su samo kartice do 2GB, što je pomalo neobično.

Rezime

Video se snima u MPEG4 (AVI) formatu u rezoluciji 640x480 piksela, a fotografije do 12MP (JPEG format) ali je u pitanju softverska interpolacija. Performanse su prilično dobre, sa par napomena, treba izbegavati snimanje u mraku, pošto blic ima ograničen domet i ne treba očekivati puno, a digitalni zum je neočekivano spor i mi najtoplije savetujemo da se ni ne koristi. Sve zajedno, Genius G-Shot je jednostavna kamera vrlo laka za korišćenje, sa solidnim rezultatima i vrlo povoljnom cenom koja teško da može proći kod zahtevnijih i iskusnijih korisnika, no kod svih ostalih neće biti problema.

Conclusion

Format of recorded videos is MPEG4, 640x480 pixels resolution, and photos up to 12MP (JPEG format) but we are talking about software interpolation. Performances are very good but you should avoid shooting in the dark because flash has limited range so you must not expect too much. We need to say digital zoom is very slow so it is better not to use it at all. Overall, Genius G-Shot is easy to use camera providing solid results and affordable price. Advanced users will not be satisfied with this device but other will be.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2010.): 99€

Gigatron ustupio: Genius G-Shot DV5122
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79