Creative SB X-Fi Xtreme Audio

Dodatak za laptop računare namenjen korisnicima koji nisu zadovoljni zvukom integrisane zvučne kartice. Creative je ponudio X-Fi karticu u formatu za laptop, a kavalitet zvuka je takav da ćete verlo brzo zaboraviti da ste ikada i slušali drugačije muziku.

Ukoliko spadate u one korisnike kojima je muzika jedna od najbitnijih stvari u životu, ne priznajete i ne slušate mp3 muziku ispod 190kbps nivoa kompresije, vaše bubice za mp3 plejer koštaju više od većine mp3 plejera a imate laptop, sasvim sigurno vam smetaju ograničenja integrisanih zvučnih kartica. Creative u svojoj ponudi ima i modele zvučnih kartica namenjene laptop uređajima, a ovo je upravo jedan od njih. Pomoću ove kartice će zvuk laptopa dobiti potpuno novu dimenziju.

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet zvuka
  • Optical in ulaz za periferije

Utisak kvare

  • Da bi povezali surround sistem zvučnika, morate kupiti dodatak
  • Slušalice koje dolaze u paketu su prosečnog kvaliteta

Specifikacija

Creative Labs PCMCIA Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio - Interfejs: PCMCIA

  • Konektori: Headphone out / Line out / Optical out (na jednom 3.5mm stereo konektoru), Line In / Microphone In / Optical in (na drugom 3.5mm stereo konektoru), Speaker Docking Module konektor za dodatne module
  • Playback: 24-Bit/96kHz do 7.1 sistema
  • SNR: >104dB (20kHz Low-pass filter, A-Weighted)
  • Recording: 24-bit/96kHz

Creative Labs PCMCIA Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio

Pakovanje je prilično bogato, sa Creative Apple-olikim belim slušalicama sa integrisanim mikrofonom i crnom futrolom od skaja. Nije baš najjasnija svrha futrole, pošto ne deluje verovatno da će se po instalaciji kartica ikada izvaditi, pogotovo što vrlo malo viri iz laptopa, pa se neće desiti da zasmeta. Osim što konektore za zvuk premešta sa strane (kod većine laptopova se oni nalaze napred, što i nije najzgodnije zbog kablova), kartica ima konektore samo za 2.0 ili 2.1 sistem zvučnika. Ovo je ujedno i najveća mana pošto se za priključenje surround sistema (do 7.1) mora dokupiti docking modul.

Kako da što jednostavnije unapredite zvuk vašeg laptopa? Odgovor se nalazi pred vama, a postupak se svodi na ubacivanje kartice u slobodni PCMCIA slot na laptopu. Posle instalacije drajvera, možete početi da uživate muzici. Slušalice koje dolaze u kompletu su solidne, ali smo videli (to jest čuli) i mnogo bolje, no činjenica je da će biti zgodne za Skype ili druge VoIP aplikacije. Kartica ima 24-bitni DSP procesor, CMSS 3D podršku za 3D surround zvuk, EAX ADVANCED HD efekte kao i standardni ekvilajzer. Kvalitet zvuka je primetno bolji, čak i za laike, a test muzika je pokazala najveću razliku u bass segmentu, ali i srednji tonovi su bili bolje definisani i čistiji.

Rezime

Nema uopšte dileme da li vredi imati posebnu zvučnu karticu na laptop računaru, i ako zahtevate maksimalno kvalitetan zvuk samo je pitanje koju ćete kupiti. Mana je što za surround sistem zvučnika morate dokupiti dodatak, no i ovako je u odnosu na integrisani zvuk laptopa razlika ogromna. Cena opravdava ono što se dobija, pa možemo preporučiti ovaj dodatak vlasnicima laptopa koji žele nešto više po pitanju zvuka.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, januar 2008.): 109€

ComputerLand ustupio: Creative Labs PCMCIA Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio
maloprodaja: Pyramid, Beogradski sajam, 011/2655.485 i 011/3067.051