Canon Legria HF R17

Još jedan model kamkordera koji video snima u Full HD formatu od 1920x1080 piksela. Kvalitetna izrada i vrlo jednostavno rukovanje će najviše odgovarati onima koji nemaju puno iskustva. Najbolje performanse su kada ima dovoljno ambijentalnog osvetljenja, a kvalitet slike je odličan pre svega zahvaljujući odličnog objektivu.

Navikli smo da od Canon-a vidimo vrlo napredne kamkordere vrhunskih performansi i optike. Era digitalnih modela je uveliko počela, pa tako praktično i ne mogu da se tako lako nađu klasični kamkorderi, već samo noviji potpuno digitalni modeli. Isto tako, velika je potražnja HD modela, pošto je sve više korisnika koji imaju neke novije LCD televizore koji podržavaju ove rezolucije, pa je i logično da rastu apetiti po pitanju rezolucije kamkordera. Model Legria HF R17 je za malo zahtevnije korisnike pošto video snima u Full HD rezoluciji od 1920x1080 piksela. Već smo testirali neke Legria modele koji su dobili prilično dobre ocene, pa ćemo videti kako se HF R17 pokazala u odnosu na njih.

Ključne karakteristike

  • Full HD model
  • Integrisano 8GB memorije
  • 20x optički zum
  • Face Detection

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/5.5" CMOS (2.39M piksela, efektivno 1.56MP za video, 1.73MP za fotografije)
  • Optika i sočivo: 20x Optical, 800x/80x Digital, f=3.0 - 60mm
  • LCD displej: 2.7" Widescreen Touch LCD (112.000 piksela)
  • Memorija: Dual Flash Memory (8GB interno, SDHC card slot)
  • Kvalitet: FXP (1920x1080, 17Mbps), XP+ (1440x1080, 12Mbps), SP (1440x1080, 7Mbps), LP (1440x1080, 5Mbps)
  • Fotografije: 1920x1080, 1600x1200, 640x480 piksela
  • Konektori: AV terminal, HDMI, USB 2.0
  • Dimenzije: 60 x 64 x 124mm
  • Težina: 270g

Canon Legria HF R17

Dizajn modela Legria HF R17 veoma podseća na prethodne testirane modele, dimenzije su približno iste: 60x64x124 mm, što znači da cela kamera staje u šaku, a težina od 270g neće biti problematična kod nošenja. Konstrukcija je kvalitetna, a plastika kombinacija mat i glossy površina što će ipak zahtevati povremeno brisanje krpicom kako ne bi ostajali stalno otisci prstiju. Kaiš za ruku je nešto širi i lepo postavljen, pa kamera neće žuljati ruku ni posle duže upotrebe. Nema puno novina, pa tako napred pored odličnog objektiva (20x optički zum) stoji još samo mikrofon, dok su izostali blic i LED svetlo za kameru, a kako nema ni konektora za eksterno svetlo ili blic, to znači da ne treba baš mnogo očekivati od noćnih snimaka. Kamera inače dolazi sa 8GB ugrađene memorije, i dodatnim slotom za SDHC memorijske kartice, a podržava Relay recording, što u praksi znači da kada popuni internu memoriju, automatski prelazi na memorijsku karticu, bez prekidanja snimanja. Inače, ugrađena baterija obezbeđuje autonomiju od 1h 25min, što znači da neće morati da se brine mnogo o kapacitetu memorije, već više o rezervnoj bateriji.

Raspored ostalih elemenata nije doživeo neke veće izmene, na gornjoj strani su Zum klackalica, Photo taster za fotografisanje i Power taster sa statusnom diodom (On/Off/Charge). Sa zadnje strane, vidimo da je baterija pomerena (zajedno sa slotom za memorijske kartice se nalazi sa donje strane kamere), a ostalo je prepoznatljivi crveni Record taster, a sa obe strane su i dva plastična poklopca ispod kojih su AV, komponentni i HDMI video izlazi, USB i konektor za punjenje baterije (nema zasebnog punjača, već se puni dok je u kameri). Ekran koji se nalazi sa bočne strane, na zglobu koji omogućava rotaciju, je dijagonale 2.7" i rezolucije od samo 112.000 piksela. Kažemo samo pošto su ekrani modela iz ove kategorije dosta kvalitetniji. Činjenica jeste da ako se gleda sam za sebe, i nije tako loš, no u poređenju sa drugim, čak i Canon modelima, ne prolazi mnogo dobro. Odmah pored ekrana su Function i navigacioni taster za kretanje kroz meni (koji je praktično identičan modelima koje smo već testirali), dok se na telu kamere ispod ekrana nalazi dodatnih pet tastera od kojih su interesantni Video Snap (snimanje kratkih video klipova u dužini od po 2, 4 ili 8s, koji se posle spajaju u neku vrstu video slideshow-a), i Web koji prilagođava snimke lakšem upload-u na neki od popularnih video servisa (kamera sama može postojeći HD video snimak prabaciti u odgovarajući format za Web).

Rezime

Kamera je dosta dobro prilagođena početnicima, pa uz Face Tracking koji je postao nezaobilazan, podržava i Smart Auto mod koji automatski detektuje okruženje i na osnovu toga bira Scene podešavanje koje najbolje odgovara. Ova kamera nema optičku, već samo digitalnu stabilizaciju slike, što može malo uticati na kvalitet snimka, no ne toliko da pokvarilo utisak. Slika videa snimljenog u maksimalnoj rezoluciji izgleda sjajno, pogotovo ako se gleda na nekom dobrom TV-u Full HD rezolucije i jedino što se može napomenuti je da treba snimati tamo gde ima dovoljno ambijentalnog svetla, pošto se tada dobijaju najbolji rezultati.

Conclusion

The camera is very well suited for beginners, and with Face Tracking, which has become unavoidable; it supports Smart Auto mode that automatically detects environment and based on that selects the Scene setting that best suits. This camera has no optical, but digital image stabilization, which may slightly affect the image quality, but not enough to spoil the impression. Video image recorded in the maximum resolution looks great, especially if it looks good on a TV in Full HD resolution and the only thing that can be noted is you should record in the environment with sufficient ambient light to achieve the best possible results.

Testirani proizvod je uzorak.

Canon ustupio: Canon Legria HF R17
zvanični sajt: canon.rs