Canon Legria HF M36

Novi model Canon kamkordera sa podrškom za Full HD rezoluciju. HF M36 je izuzetno dobro osmišljena, sa dodatnim blicem za slikanje i LED svetlom za snimanje, konektorom za eksterne dodatke. Koristi dosta dobar LCD ekran osetljiv na dodir, a interfejs koji je doživeo veće izmene u odnosu na prethodne modele radi sjajno.

Canon Legria HF M36 je novi kamkorder koji snima video u Full HD rezoluciji, namenjen zahtevnijim korisnicima koji imaju potrebu za videom visoke rezolucije. Sa podržanom maksimalnom rezolucijom od 1920x1080 piksela u 24Mpbs i HDMI interfejsom, kamera je kao stvorena da se prikači na neki noviji TV visoke rezolucije. Pošto će najveća podržana rezolucija zauzimati dosta prostora, proizvođač je kameru opremio sa 8GB interne memorije, pored SDHC slota, a Relay Recording opcija omogućava da kada se napuni interna memorija automatski pređe na memorijsku karticu. Pored ovoga, model HF M36 je i jedan od prvih Canon kamkordera sa touch ekranom, što je uslovilo i malu izmenu interfejsa, definitivno u pravom smeru kako smo videli.

Ključne karakteristike

  • Full HD rezolucija videa (1920x1080 piksela u 24Mbps)
  • Touch ekran odličnih performansi
  • Sjajan kvalitet slike
  • Performanse u mračnijim uslovima

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/4" CMOS (3.89M piksela, efektivno 2.99MP za video, 3.31MP za fotografije)
  • Optika i sočivo: 15x Optical, 300x Digital, f=4.1 - 61.5mm
  • LCD displej: 2.7" widescreen Multiangle Vivid LCD (211.000 piksela)
  • Memorija: 8GB interno, SDHC card slot
  • Kvalitet: MXP (1920x1080, 24Mbps), FXP (1920x1080, 17Mbps), XP+ (1440x1080, 12Mbps), SP (1440x1080, 7Mbps), LP (1440x1080, 5Mbps)
  • Fotografije: 2304 x 1296, 2100 x 1575, 1600 x 1200, 848 x 480, 640 x 480 piksela
  • Konektori: AV terminal, HDMI, USB 2.0
  • Dimenzije: 68 x 60 x 123mm
  • Težina: 320g

Canon Legria HF M36

Kamkorder je napravljen veoma kvalitetno, od plastike veoma dobrog kvaliteta (u rangu najskupljih modela koje smo videli) u sivo-srebrnoj kombinaciji boja i glossy i mat finiša. Postoji i verzija kompletno crne boje, no mislimo da je ova varijanta mnogo bolja pošto će na kameri crne boje ostajati otisci prstiju. Dimenzije od 68x60x123 mm znače da je u pitanju dosta kompaktan model (videli smo neke koji su još manji), ali je i dalje to kamera koja praktično cela staje u šaku, i sa 320g koliko teži neće biti mnogo za nošenje, i jedino treba investirati u neku torbicu pošto bi bilo šteta da se pohaba od nošenja u džepu jakne recimo. Kaiš za ruku je postavljen i može se podesiti po veličini šake, a dobra stvar je što je i dosta udoban za duže nošenje. Iako jeste prilično malih dimenzija, proizvođač je napred uspeo da smesti mikrofon, LED svetlo za snimanje videa i blic za slikanje, što znači da će performanse kada nema dovoljno ambijentalnog svetla biti sasvim dobre.

Sa gornje strane kamere postoji dodatni priključak (Mini Advanced Shoe) za eksterno svetlo, a tu su i Zum, Power, Photo i Video Snap tasteri, Mode slajder (Photo i Video režim rada) kao i dve statusne diode (Access i On/Off/Charge). Baterija je smeštena pozadi, a odmah pored je i Record taster koji je dobro postavljen tačno ispod palca. Na prvi pogled se ne vidi da sa zadnje leve strane, pri dnu, postoji jedan konektor, a u pitanju je priključak za napajanje (eksterni adapter se dobija u pakovanju baš kao i minijaturni i vrlo praktičan daljinski upravljač). Sa desne bočne strane je sakriven poklopac ispod koga su USB, AV i HDMI konektori. Sa leve bočne strane je smešten veliki 2.7" LCD ekran koji bi ruku na srce mogao biti i veće rezolucije (211.000 piksela). U pitanju je ekran osetljiv na dodir, što je Canon odlično implementirao tako da je korišćenje dosta pojednostavljeno. Na telu kamere je ostalo mesta za Diplay i Playback tastere, polugicu za skidanje baterije, jedan AV/Headphones konektor i slot za memorijske kartice za zaštitnim poklopcem.

Rezime

Prva star koju smo uočili je lakoća korišćenja menija koji je sjajno prilagođen touch ekranu. Opcije su lako dostupne a meni radi dosta brzo, i ovo predstavlja primetan napredak u odnosu na prethodne modele. Video se snima u Full HD rezoluciji u dva moguća kvaliteta, a moguće je i spustiti rezoluciju kako bi više materijala stalo na karticu ili internu memoriju. Ugrađena baterija je dovoljna za maksimalno 1h40min snimanja, što je prosečno vreme. Kamera poseduje dvostruku stabilizaciju slike (Dynamic OIS i Powered IS) što će dosta uticati na kvalitet snimaka kada se snima u hodu ili koristi telephoto mod. Autofokus sistem radi solidno, ali treba računati da će u mračnijem okruženju sigurno usporiti, što je uostalom i normalno. Za one kojima to znači, postoji dosta predefinisanih podešavanja koja će odlično odgovarati početnicima, koji se onda mogu fokusirati na snimanje a ne podešavanje. Sve zajedno, kamera je pokazala odlične performanse u različitim situacijama, i kvalitet slike je stvarno odličan. Na samom kraju, da pomenemo i opcije konverzije HD slike u standardnu rezoluciju (na samoj kameri), kao i posebna opcija za jednostavan upload na Internet (za odabir rezolucije i kvaliteta). Sve zajedno, na ovaj Canon model treba obratiti pažnju pošto definitivno vredi uloženog novca.

Conclusion

The first thing we noticed is the ease use of the menu, which is greatly adjusted to touch screen. Options are easily accessible and menu works quickly, this is noticeable improvement over previous models. Full HD resolution is responsible for recording videos in two possible qualities, and it is possible to lower the resolution so that more material could be saved on the card or internal memory. Built-in battery is sufficient for up to 1 hrs 40 min of recording, which is average. The camera has dual image stabilization (Dynamic OIS and Powered IS) that will affect the quality of shots when shooting on the fly or while using the Telephoto mode. Autofocus system is solid, but you should know that in darker environments would slow down, which is in fact normal. There are many predefined settings, which will perfectly suit beginners, who can focus on shooting and not setting the device. Overall, the camera has shown excellent performance in different situations, and the picture quality is excellent. Finally, it is necessary to mention options for conversion of HD images in standard resolution (on the camera), as well as special options for easy upload on the Internet (for the selection of resolution and quality). This Canon model should be noted as worthwhile.

Testirani proizvod je uzorak.

Canon ustupio: Canon Legria HF M36
zvanični sajt: canon.rs