Canon Legria FS406

Kamera koja će najviše odgovarati onima koji nemaju puno iskustva sa sličnim uređajima. Snima video u SD kvalitetu na memorijsku karticu koja se mora dokupiti. Veoma jednostavna za upotrebu i dosta dobre cene, očekujemo da bude i jedan od traženijih modela.

Canon kamkorderi su uvek bili prilično popularni na našem tržištu, što je posledica odlične reputacije koju ova kompanija ima već dugi niz godina na našem tržištu. Kada govorimo o digitalnoj (u prošlosti i klasičnoj) fotografiji i videu, Canon je svakako jedno od prvih imena koje pada na pamet. Digitalizacija je već uveliko tu, i kamkorderi nove generacije se odlično prodaju pošto su i cene konačno dovoljno povoljne da mogu biti dostupni širem krugu korisnika. Nama je na test pristigao jedan "klasičan" SD (Standard Definition) model iz osnovne ponude, koji će opet biti sasvim dobar izbor za one koji nemaju neke posebne prohteve.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Odlična optika
  • Vrlo dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/6" interlaced CCD (800k piksela, efektivno 540k za video, 530k za fotografije)
  • Optika i sočivo: 37x Optical (41x Advanced), 2000xDigital, f=2.6 - 96.2mm
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (123.000 piksela)
  • Memorija: SD / SDHC / SDXC card slot
  • Kvalitet: XP (1440x1080, 12Mbps), SP (1440x1080, 7Mbps), LP (1440x1080, 5Mbps)
  • Fotografije: 1024 x 768, 640 x 480
  • Konektori: AV terminal, USB 2.0
  • Dimenzije: 53 x 59 x 122mm
  • Težina: 220g

Canon Legria FS406

Dimenzije od 53 x 59 x 122mm su veoma kompaktne i kamera će stati u jednu ruku bez ikakvih problema. Teži samo 220g (sa baterijom) tako da neće biti problem ni da se ponese, jedino treba nabaviti neku dobru futrolu. Pored atraktivne crvene boje, kamera je dostupna i u plavoj i klasičnoj srebrnoj. Kvalitet izrade je dosta dobar, plastika čvrsta i deluje nam prilično kvalitetno za entry level kategoriju. Kaiš za ruku nije mnogo širok, ali je sasvim dovoljan da se kamera lepo drži bez ikakvog žuljanja ruke. Dopalo nam se što je poklopac objektiva integrisan sa prednje strane, pa se o njemu ne mora posebno misliti. U pakovanju stiže adapter za punjenje baterije (priključuje se na kameru, baterija se ne skida), USB i AV set kablova kao i diskovi sa drajverima i pratećim softverom.

Kontrole su vrlo dobro raspoređene, pa tako imamo sa gornje strane standardnu zum klackalicu, Photo (za slikanje) i Power tastere, statusnu On/Off/Charge diodu. Sa zadnje strane, gde smo obično navikli da vidimo bateriju (koja stoji sada sa donje strane) se nalazi veliki Record taster, i možemo da primetimo da nema posebnog selektora za režim rada kamere, već se to reguliše na pritisak Record ili Photo tastera. Odmah da kažemo i da postoji vrlo zgodna opcija Pre Record koja snimanje počinje par sekundi pre pritiska na Record taster, tako da se ne propusti neki bitan momenat. Sa leve bočne strane je LCD ekran od 2.7" i nešto manje rezolucije od 123.000 piksela, no ima prilično solidan kvalitet prikaza standardan za ovu kategoriju kamera. Pored njega je navigacioni taster za meni, a ispod playback funkcijski tasteri. Na telu kamere, ispod ekrana su dodatni funkcijski tasteri i USB i AV konektori. Slot za memorijsku karticu je sa donje strane, kod baterije, a ovaj model nema integrisanu memoriju.

Rezime

Kao što smo već na početku rekli, kamera snima video u maksimalnog rezoluciji od 1440x1080, u 12Mbps. Ovo je dovoljno da se dobije slika odličnih karakteristika, stim što će rezultati dosta zavisiti i od jačine ambijentalnog osvetljenja. Optika koju je proizvođač ugradio znamo i sa drugih kamera ovog proizvođača, sa 37x optičkim i 2000x digitalnim zumom, stabilizacijom slike i generalno odličnim karakteristikama. Iako nema HDMI konekcije, ovo većini neće predstavljati problem. Pošto nema interne memorije, treba odmah dokupiti i neku memorijsku karticu,a mi preporučujemo da to bude bar model od bar 16GB, pošto je memorija dovoljno jeftina da ne treba štedeti. Na kraju, Legria FS406 je dosta dobra kamera za početnike, bez mnogo komplikovanih opcija, prilagođena onima koji vole point and shoot varijante.

Conclusion

As we said earlier, the camera captures video at a maximum 1440x1080 resolution, at 12Mbps. This is enough to get a picture of high performance, but results will depend much on the strength of ambient light. Optics provided by the manufacturer is known from other cameras of this manufacturer, with 37x optical and 2000x digital zoom, image stabilization and generally great features. Although there is no HDMI connection, this will not be a problem. Since there is no internal memory, it is necessary to immediately buy a memory card, we recommend 16GB model at least, and since the memory is cheap, you don’t have to save money. Finally, Legria FS406 is a good camera for beginners with no complicated options, tailored to those who love point and shoot versions.

Testirani proizvod je uzorak.

PCX Computers ustupio: Canon Legria FS406
maloprodaja: Gandijeva 152 Lokal 8, 011/21 67 928
zvanični sajt: pcx.rs