Canon Legria FS37

Mala Canon kamera nove generacije koja će obradovati amatere pošto je izuzetno jednostavna za upotrebu. Kvalitetna izrada, odlična slika i dobra autonomija su samo neke od osobina. Cena je dosta dobra za kamkorder nove generacije.

Canon ima vrlo dugu tradiciju kada su foto aparati i kamere u pitanju, i u pitanju je jedna od vodećih kompanija u oblasti digitalne slike. Sa aparatima smo se dobro upoznali, dok su kamkorderi možda ostali pomalo zapostavljeni, pa ćemo probati da to ispravimo. Na tržištu se upravo pojavila nova generacija kamkordera, a prvi koji smo dobili na testiranje je model Legria FS37. Ovo je jedan od najmanjih Canon kamkordera, pa iako nije FullHD model, ipak nudi dovoljno toga za one manje zahtevne kojima samo treba kvalitetan uređaj novijeg datuma. U svakom slučaju, ovaj model nije previše skup za ono što nudi, pa treba dobro razmisliti.

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Integrisano 16GB memorije
  • Izuzetno laka za korišćenje
  • Odličan kvalitet snimaka
  • Dobra autonomija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/6" CMOS (800k piksela, efektivno 540k za video, 530k za fotografije)
  • Optika i sočivo: 37x Optical (41x Advanced), 2000x/1800x Digital, f=2.6 - 96.2mm
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (123.000 piksela)
  • Memorija: Dual Flash Memory (16Gb internal + SDHC card slot)
  • Kvalitet: XP+ (1440x1080, 12Mbps), SP (1440x1080, 7Mbps), LP (1440x1080, 5Mbps)
  • Fotografije: 1024 x 768, 640 x 480
  • Konektori: AV terminal, USB 2.0
  • Dimenzije: 55 x 59 x 121mm
  • Težina: 225g

Canon Legria FS37

Kamera je dosta mala, no raspored kontrola je dovoljno dobar tako da ni oni sa malo većim šakama neće imati problema da se snađu. Napravljena je od plastike dve nijanse sive boje, sa srebrnim metalik detaljima. Plastika je veoma dobrog kvaliteta, a kamera robustna i deluje da ne zahteva previše nežno rukovanje. Kaiš za ruku sa strane je dosta udoban, mada podešavanje po veličini šake neće biti tako brzo. Sa sve baterijom, teži 225g, što uopšte nije mnogo, i neće sigurno biti problema da se dugo nosi i snima. Sa prednje strane kamere, ispod objektiva, se nalazi mikrofon, dok je pored i LED svetlo koje mu dođe kao blic kada nema dovoljno ambijentalnog osvetljenja. Sa gornje strane je smeštena zoom klackalica, taster za fotografisanje i Power taster za uključivanje kamere, a tasteri su dobro raspoređeni i na dohvatu prstiju.

Sa zadnje strane se nalazi jedan Mode točkić kojim se bira režim snimanja, slikanja ili Dual Shot kojim se istovremeno snima film i fotografiše, bez potrebe da se korisnik konkretno odluči. Tu je i Record taster koji se nalazi ispod palca. Kada se ekran otvori, vidimo na telu kamere dva dodatna funkcijska tastera Video Snap i Battery Info, AV izlaz i mini USB konektor. Kod 2.7" LCD ekrana rezolucije 123.000 piksela se nalaze i dodatni tasteri za kontrolu reprodukcije videa, Playback i Function tasteri kao i jedan navigacioni džojstik taster za kretanje kroz menije. Ekran je dosta dobar i slika je prilično kvalitetna što je bitno pošto nema optičkog tražila i on je jedina veza između korisnika i onoga što se snima. Odeljak za bateriju se nalazi sa donje strane, i autonomija je oko 3.5h, stim što je pohvalno to što se preostali kapacitet baterije prikazuje u vremenu snimanja, dakle koliko je još snimanja moguće. Punjenje je brzo, pa se za samo 20 minuta dobija 1h autonomije.

Rezime

Kao i sve dobre kamere, i ova ima stabilizaciju slike koja dosta utiče da se dobije miran snimak na koji nema toliko uticaja ako se ruka zatrese. Performanse kamere su dosta dobre, pa će maksimalna rezolucija biti više nego dovoljna za veoma lepe snimke koji se mogu bez problema gledati na nekom novijem TV-u visoke rezolucije. Pored 16GB integrisane memorije, postoji i SD slot (kod baterije sa donje strane). Na kraju, dodajmo i jednu veoma korisnu opciju koju nismo ranije sretali, a to je Pre REC, a to je da se beleži video 3s pre nego što se pritisne Record, tako da se ređe može desiti da se propuste oni bitni momenti. Sve zajedno, za ovu cenu se dobija sjajna mala kamera, šteta što nema neke futrole koja će morati dodatno da se kupi, dok je sve ostalo i više nego dobro za ove pare.

Conclusion

Just like any good camera, this one has picture stabilization mode providing steady shootings. Performances of this camera are very good so maximal resolution will be enough to provide you nice videos you can watch on HD TV set. Beside 16GB of integrated memory, there is SD slot also. We need to mention one very useful, new option and that is Pre REC. This function will allow you to record video for 3s before you press Record so it is practically impossible to miss all important moments. Overall, for this price, you will get an excellent small size camera and it is too bad there is not some case provided so you will have to buy it separately, while everything else is awesome.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2010.): 340€

Canon ustupio: Canon Legria FS37
zvanični sajt: http://www.canon.rs