Canon Legria FS36

Još jedan digitalni kamkorder kompanije Canon, nešto napredniji u odnosu na entry level modele. Ono što se nije promenilo je kvalitet slike kao i spisak podržanih tehnologija. Ima ugrađenih 8GB flash memorije i podržava SD/SDHC memorijske kartice. Iako cena nije baš mala, ipak se dobija dosta toga.

Canon kamkorderi imaju dosta dobru reputaciju i dugu istoriju, i u poslednje vreme prateći razvoj tehnologije se sve više fokus prebacuje na digitalne kamkordere. Ovo znači da su razne varijante traka kaseta došle pred sam kraj komercijalnog života, dok su sledeća stepenica flash memorija i memorijske kartice. Kamera koju smo dobili na testiranje, Legria FS36 je jedan od novijih modela kod koga su implementirane neke od najnovijih tehnologija koje Canon želi da provuče u mainstream segment tržišta. Ova kamera je više prilagođena amaterima i početnicima, pošto je rukovanje maksimalno pojednostavljeno tako da će se svako veoma brzo snaći.

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Odlična ergonomina
  • Kvalitet slike
  • Ugrađena memorija

Utisak kvare

  • Cena

Specifikacija

  • Senzor: 1/6" CMOS (800k piksela, efektivno 540k za video, 530k za fotografije)
  • Optika i sočivo: 37x Optical (41x Advanced), 2000x/1800x Digital, f=2.6 - 96.2mm
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (123.000 piksela)
  • Memorija: Dual Flash Memory (8Gb internal + SDHC card slot)
  • Kvalitet: XP+ (1440x1080, 12Mbps), SP (1440x1080, 7Mbps), LP (1440x1080, 5Mbps)
  • Fotografije: 1024 x 768, 640 x 480
  • Konektori: AV terminal, HDMI, USB 2.0
  • Dimenzije: 55 x 59 x 121mm
  • Težina: 225g

Canon Legria FS36

Vizuelno, ova kamera veoma podseća ne neke od modela koje smo već imali priliku da vidimo. Minijaturnih je dimenzija od 55x59x121 mm i sa baterijom teži 225g, što znači da će lako stati u džep, i da neće predstavljati teret kod dužeg korišćenja. Postoji kaiš za ruku koji je postavljen i ne žulja kada se duže vreme koristi, tako da što se ergonomije tiče nema nikakvih zamerki. Sa prednje strane, kamera ima blic i LED svetlo, stereo mikrofon koji je smešten ispod objektiva, i IR senzor za daljinski upravljač koji se dobija u pakovanju. Sa gornje strane vidimo par funkcijskih tastera: Video Snap (kreiranje klipova dužine 4s), Power (sa statusnom diodom), Photo i Zum rocker taster. Ispod zaštitnog poklopca se nalazi i priključak za dodatnu opremu (Mini Advanced Shoe) kao što je recimo nešto ozbiljnije dodatno svetlo.

Sa zadnje strane su pozicionirana baterija i Record taster, dok su sa desne bočne strane Mode taster (odabir režima rada kamere) sa statusnom diodom, kao i sakriveni HDMI i USB konektori. Sa leve bočne strane je smešten Wide ekran dijagonale 2.7" i rezolucije 123.000 piksela, koji se može rotirati oko horizontalne ose, i koji ima samo jedan taster umesto standardnih kontrola. Ovo je iz prostog razloga što je osetljiv na dodir, pa se svim funkcijama pristupa neposredno i vrlo brzo. Na telu kamere, ispod ekrana, se nalaze još dva dodatna tastera (Display/Battery info i Record/Playback), kao i slide taster za skidanje baterije. Tu su smešteni i zvučnik, AV konektor i slot za memorijske SDHC kartice. Ugrađena baterija ima autonomiju oko 3.5h u LP kvalitetu snimanja, a interesantno je da samo 20 minuta punjenja obezbeđuje autonomiju od 1h.

Rezime

Što se tiče optike i kvaliteta snimaka, može se porediti sa modelom Legria FS37 pošto je isti objektiv i procesor za obradu slike. Postoji i stabilizacija slike koja pomaže da snimak ostane "miran" i kada se zumira do kraja, a pomenućemo samo već viđene i vrlo korisne opcije Dual Shot i Pre REC. Cena ove kamere nije baš toliko pristupačna, ali po onome što vidimo nije ni nerazumna. U odnosu na model FS37, nema puno izmena i najveće se odnose na ergonomiju i ekran, no to je sasvim dovoljno da Legria FS36 bude u višoj klasi, što cena sasvim realno i oslikava.

Conclusion

As for the optics and image quality, those things can be compared with the Legria FS37 model because the same objective and the same image processing engine were used. Image stabilization is also present, which helps clips remain "peaceful" when zooming maximally and we are going to mention already seen and very useful Dual Shot Before REC options. Price of this camera is not so accessible, but bearing in mind everything this model offers, it is reasonable. There are no many changes in relation to FS37 model, the biggest changes relate to ergonomics and screen, but that is enough to put Legria FS36 in a higher class, and price reflects that fact in a right way.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2010.): 740€

Canon ustupio: Canon Legria FS36
zvanični sajt: http://www.canon.rs