Canon Legria FS306

Još jedan od novijih Canon modela kamkordera minijaturnih dimenzija i sa podrškom za SD/SDHC memorijske kartice. Vrlo jednostavna za upotrebu, kamera predstavlja jedan od best buy modela na tržištu koji je namenjen amaterima i početnicima.

Na test je pristigla još jedan kamkorder kompanije Canon, a to je nešto pojednostavljena verzija modela Legria FS37 koji smo već testirali. Ova kamera nema integrisanu memoriju, već samo slot za memorijsku karticu SD/SDHC formata, čime se u startu dobija manja cena. Ono što je najbitnije, a to je procesor za obradu slike i optika su ostali isti, tako da se može računati i na iste performanse koje smo već videli, što znači da po nižoj ceni kupci mogu pazariti kameru koja ih teško može razočarati po onome što pruža. Ova kamera će primarno privući početnike i one koji nemaju puno iskustva sa kamkorderima pošto je upotreba maksimalno pojednostavljena i bukvalno svako će se snaći u par minuta.

Ključne karakteristike

  • Veoma jednostavno rukovanje
  • Kvalitetna izrada
  • Dobra autonomija
  • Odličan kvalitet snimljenog materijala
  • Cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/6" CMOS (800k piksela, efektivno 540k za video, 530k za fotografije)
  • Optika i sočivo: 37x Optical (41x Advanced), 2000x/1800x Digital, f=2.6 - 96.2mm
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (123.000 piksela)
  • Memorija: SD/SDHC card slot
  • Kvalitet: XP+ (1440x1080, 12Mbps), SP (1440x1080, 7Mbps), LP (1440x1080, 5Mbps)
  • Fotografije: 1024 x 768, 640 x 480
  • Konektori: AV terminal, USB 2.0
  • Dimenzije: 55 x 59 x 121mm
  • Težina: 225g

Canon Legria FS306

Po dimenzijama od 55x59x121 mm, kamera je vrlo kompaktna i teži samo 225g (zajedno sa baterijom), pa će moći bez problema da stane u džep od jakne i jedino nam fali neka futrola odnosno torbica za nošenje. Model sa testa je crvene boje, dok u ponudi postoje i srebrna i plava varijanta. Izrada je veoma dobra, a plastika odličnog kvaliteta tako da nema delova koji krckaju ili bilo kako odudaraju od generalnog utiska. Dizajn je u suštini vrlo jednostavan, napred su smešteni mikrofon i LED blic odmah ispod objektiva, sa gornje strane Zoom, Photo i Power tasteri, dok su sa zadnje strane Mode točkić sa Record tasterom i jedna statusna dioda. Vidimo da je baterija pomerena sa uobičajenog mesta i smeštena sa donje strane, čime se i dobija nešto bolja ergonomija. Kaiš za ruku je inače dosta udoban i može da se proširi tako da pasuje i onima sa nešto većom šakom.

Ekran je dijagonale 2.7" i rezolucije 123.000 piksela, pa iako nije u pitanju sam vrh ponude ipak je prikaz sasvim dobar i bez nekih većih zamerki osim one standardne, a to je da će po jačem dnevnom svetlu biti manje čitljiv. Postoji jedan zglob koji omogućava ekranu i rotaciju oko horizontalne ose, što opet dozvoljava da se snima u nekim situacijama u kojima bi to inače bilo dosta teže (recimo ako se kamera drži iznad glave). Pored ekrana se nalaze Funcion i navigacioni taster za manipulaciju menijem, dok su ispod ekrana tasteri za kontrolu reprodukcije videa. Na telu kamere ispod LCD-a su dva dodatna funkcijska tastera i dva konektora (AV i Mini USB). Slot za memorijske kartice se nalazi sa donje strane, pored baterije. Što se tiče autonomije, jedno punjenje baterije može izdržati do 3.5h snimanja u LP modu, dok će samo 20 minuta punjenja obezbediti autonomiju od 1h, što je veoma dobro.

Rezime

Optika i senzor su identični kao kod modela FS37, dakle 540.000 piksela raspoloživih za snimanje videa (u tri rezolucije) i 37x optički zum (postoji i stabilizacija slike). Snima se u 16:9 formatu, a tu je i vrlo inovativna Pre REC opcija koja započinje snimanje 3s pre nego što se pritisne REC taster, tako da će se uvek uhvatiti dragoceni trenutak. Kamera se pokazala veoma lakom za korišćenje, sa vrlo dobrim rezultatima. Iako nije Full HD model slika jeste sjajna, pogotovo za ovu cenu. Nema baš puno digitalnih kamkordera ove cene koji mogu dati ovako dobru sliku, tako da Legria FS306 ima preporuku za one koji traže povoljnu i kvalitetnu kameru.

Conclusion

Optics and sensor are identical with FS37 model, so you have 540.000 pixels available for video recording (three resolutions) and 37x optical zoom (picture stabilization is also present). You can shoot using 16:9 format and one innovative Pre REC option is available which will start to shoot 3s earlier than you push REC button so you won’t miss any precious moment. This camera is easy to use providing good results. Although this isn’t Full HD model, the picture is great especially for this price. There are few digital camcorders at this price providing good picture like this so we do recommend Legria FS306 to those looking for an affordable and high quality camera.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2010.): 262€

Canon ustupio: Canon Legria FS306
zvanični sajt: http://www.canon.rs