Canon HG20

Canon kamkorder sa intergrisanim hard diskom predstavlja sjajan izbor za veliki broj korisnika, one naprednije i amatere. Mogućnost snimanja u Full HD rezoluciji i u fantastičnom kvalitetu svakako treba imati u vidu, kao i ugrađeni hard disk od 60GB. Reputacija ovog proizvođača je po svemu viđenom u potpunosti opravdana.

Canon je jedno od najpoznatijih imena u svetu fotografije, ali i kada su kamkorderi u pitanju. Već odavno je krenula tranzicija na digitalni format, a aktuelni modeli vode bitku na polju HD rezolucija. Model koji smo testirali, HG20 je naslednik prošlogodišnjeg HG10, sa nešto izmenjenim dizajnom i par vrlo bitnih stvari koje su nove, kao što je recimo ugrađeni hard disk kapaciteta 60GB. Ova kamera podržava 1080/60i, 30P i 24P režime snimanja i dosta dobre manuelne kontrole, što znači da će verovatno biti interesantnija naprednijim korisnicima koji to preferiraju u odnosu na automatiku.

Ključne karakteristike

  • Odlična kombinacija optike, senzora i procesora za obradu slike
  • Full HD rezolucija (1920x1080, 24Mbps), preko 22h staje na hard disk
  • Brz i pouzdan auto fokus
  • Optička stabilizacija slike
  • Snimanje na hard disk ili memorijsku karticu

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/3.2" CMOS
  • Optika i sočivo: 15x Optical, 200x/40x Digital, f=4.8 - 57.6mm
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (211.000 piksela)
  • Mediji za snimanje: 60GB interne memorije, SDHC memorijske kartice
  • Kvalitet: MXP (1920x1080, 24Mbps), FXP (1920x1080, 17Mbps), XP+ (1440x1080, 12Mbps), SP (1440x1080, 7Mbps), LP (1440x1080, 5Mbps)
  • Fotografije: 1920x1080, 2048x1536, 1440x1080, 848x480, 640x480
  • Konektori: AV terminal, Component, HDMI, USB 2.0
  • Dimenzije: 80 x 77 x 138mm
  • Težina: 465g

Canon HG20

Ova kamera je možda malčice veća od modela koje smo u poslednje vreme videli, što je posledica integrisanog hard diska od 60GB. Ovo sa druge strane i nije loše, pošto je kamera zgodnija za držanje (bilo ko sa malo većim šakama ko je držao neki od novijim ultra-kompaktnih modela će se definitivno obradovati). Dobar grip će pomoći i odličan, postavljeni kaiš. Sa prednje strane se nalazi otvor objektiva (f/1.8-3.0, 4.8 - 57mm), blic (dosta velike jačine) i senzor Instant Auto Focus sistema. Ispod objektiva je stereo mikrofon, koji je odlično pozicioniran pošto neće pokupiti šumove od rukovanja kamerom. Sa desne bočne strane je velika površina (plastika je sa teksturom koja takođe igra bitnu ulogu kod ergonomije), kao i dve pregrade ispod kojih se nalaze AV/Headphones, Mic i Component, i odvojeno mini-HDMI konektor.

Sa zadnje strane su smešteni baterija, Mode Dial za biranje režima rada (Video Record, Video Playback, Still Record i Still Playback) i Record taster. Tu je i plastični poklopac ispod koga je konektor za napajanje (adapter se dobija u pakovanju). Dobra stvar je što baterija ne viri sa zadnje strane, tako da neće smetati vizuelno ni funkcionalno. Sa gornje strane je taster za fotografisanje i zum poluga-taster. Iako zum nije najtiši koji smo videli, ipak je brz i precizan, tako da dobija odličnu ocenu. Gore je i konektor za eksterni blic (na žalost, pasuju samo Canon blicevi) koji se nalazi ispod plastičnog poklopca koji se rotira da bi se skinuo.

Sa leve strane kamere se nalazi Wide 2.7" LCD ekran rezolucije 211.000 piksela koji je dosta dobar, što je i vrlo bitno pošto nema klasičnog optičkog tražila. Za navigaciju i kontrolu se koristi minijaturni džojstik, a ispod ekrana su i pet tastera (četiri za kontrolu reprodukcije i jedan Function kojim se pristupa meniju). Na telu kamere (na delu koji pokriva LCD kada je sklopljen) se nalaze još dva tastera, Easy (za aktivaciju Easy moda rada koji je automatski) i Disp/Batt taster kojim se pali i gasi ekran kao i prikazuju informacije o bateriji. Tu je još i mali zvučnik, mini-USB konektor i slot za SDHC memorijske kartice.

Kamera koristi 1/3.2" CMOS senzor od 3MP (identično modelu HF11), što je dovoljno za sjajne rezultate. Boje i oštrina su jača strana ovog kamkordera, tako da teško da će iko naći neku zamerku, pogotovo ako ga poredi sa konkurencijom, to jest modelima sa hard diskom. Ono što se može reći odmah je da su performanse po slabijem osvetljenju odlične i da će tu HG20 briljirati. U kombinaciji sa prilično preciznim automatskim White Balanse podešavanjem, ovo daje odlične rezultate u prilično širokom spektru situacija. Stabilizacija slike radi dosta dobar posao, stim što će veličina i težina kamere odigrati bitnu ulogu (u pozitivnom smislu). Kamera snima video u AVCHD formatu (u maskimalno 24Mbps, što zadaje novi zadatak konkurenciji), i treba samo znati da se video mora konvertovati u AVI korišćenjem dodatnog softvera. Postoji 5 stepena kompresije, i samo ćemo reći da u maksimalnom kvalitetu, na 60gb hard disk staje 330min materijala, dok u najnižem može da se sačuva 1375min.

Rezime

U pakovanju se dobijaju potrebni kablovi (osim naravno HDMI-a), diskovi sa pratećim softverom i mali i vrlo praktičan daljinski upravljač. Ono što treba znati je da kamera snima materijal i na SDHC kartice i to bez ikakvog ograničenja. Nama se dopalo to što postoji dosta manuelnih podešavanja, pa će oni kreativniji i veštiji moći i dodatno da utiču na kvalitet slike. Jedno je sigurno, ova kamera pruža dosta mogućnosti i za manje iskusne koji samo treba da pritisnu Easy taster i snimaju. Kvalitet slike je takav da stvarno nema šta da se doda ili oduzme, osim zaključka da je ovaj model među kamerama sa integrisanim diskom onaj koji bi u ovom trenutku i odabrali.

Conclusion

All necessary cables come with device (except HDMI, of course), discs with appropriate software and little, and practical remote control. Camera records onto SDHC cards too without any limitation. We do like the fact it has various manual settings so creative users could provide better picture. The only thing is sure, this camera provides many possibilities even for entry-level users because it is enough to push Easy button and to record. Picture quality is beyond reproach and we do recommend this model.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2009.): 950€

Pin Computers ustupio: Canon HG20
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.