Canon DM-HV30

Izuzetna kamera, naslednik poznatog modela HV20. Ova kamera nudi vrhunski kvalitet snimaka, uz poduži spisak opcija i mogućnosti. Snimanje će biti jednostavno i amaterima ali i onim veštijim. Teško je pričati o nekim manama, pošto će ova kamera svakoga, bez razlike impresionirati.

Kao naslednik vrlo popularnog modela HV20, Canon je izbacio na tržište i model HV30, koji je skoro kao brat blizanac navedenog modela. Kako je recept da uspešne stvari ne treba menjati, Canon nije mnogo menjao izuzetno uspešni HV20, već je par stvari dodao, minimalno dizajn doradio, i promenio boju. Odmah i da rešimo neke nedoumice, ako ste srećni vlasnik modela HV20, teško da ima opravdanja za kupovinu HV30, no ukoliko kupujete svoju prvu HDV kameru, ovo je vrlo verovatno jedna od najboljih kamera koja se može kupiti. Čini nam se da vreme kamkordera koji koriste kasete kao medije polako prolazi, odnosno da je vrlo izvesno da će modeli sa hard diskom ili memorijskim karticama preuzeti primat, pa se tako HV30 može posmatrati i kao pravi Poslednji Mohikanac, možda zaista i poslednja Canon HDV kamera koja će se pojaviti na tržištu.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade, ali zahteva malo nežnije rukovanje
  • Dobra optika, vrlo precizan zum promenljive brzine
  • Mogućnost korišćenja MiniDV kaseta i MiniSD memorijskih kartica
  • Izuzetan kvalitet snimljenog materijala
  • Mogućnost potpuno automatskog režima rada ili manuelnog
  • 60i, 24p, 30p, 24F i 30F formati snimanja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Canon DM-HV30 - Senzor: 1/2.7" CMOS

  • Ukupno piksela: oko 2,960,000
  • Efektivno piksela: HDV/DV (WIDE): oko 2.07MP (1920 x 1080), DV (NORMAL): oko 2.76MP (1440 x 1080)
  • Maksimalno vreme snimanja: 80min u SP modu (HDV, DV), 120min u LP modu(DV)
  • Optika i sočivo: 10x optički/200x digitalni zum, f=6.1-61mm,
  • Fokus: Automatski i manuelni
  • Režimi snimanja:Auto, Program, Av, Tv, CINE, Portrait, Sports, Night, Snow, Beach, Sunset, Spotlight, Fireworks
  • Podržani formati: 1080/60i, 1080/24p, 1080/30F, 1080/24F, 1080/30p
  • Brzina okidača: 1/2000, 1/500 (card)
  • Minimum žižna daljina: 10 mm (wide)/1m (tele)
  • Balans bele boje: Daylight, Shade, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H
  • Stabilizacija slike: SuperRange Optical (lens shift)
  • Optičko tražilo: Widescreen 0.27" Color Viewfinder/(Approx 123,000 pixels)
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (Approx. 211.000 pixels)
  • Mediji za snimanje: High Definition miniDV (preporučeno) (63min.) ili miniDV kaseta, MiniSD za slike
  • Konektori: HDMI (podržani 480i/ 480p/1080i), 3.5mm 4 Pole Mini-jack AV mini terminal, 3.5 mm Stereo Mini-jack mikrofonski ulaz, FireWire i USB, komponentni izlaz, Advanced Accessory Shoe Terminal za dodavanje eksternog blica, mikrofon in i headphones out
  • Dimenzije: 88 x 82 x 138mm
  • Težina: 535g (bez baterije)

Canon DM-HV30

HV30 je veoma kompaktna kamera male težine, bez baterije 535g, što znači da neće nikome biti problem da ako treba i ceo dan snima i nosi je sa sobom. Kvalitet izrade je prilično dobar, ali je činjenica da je u konstrukciji korišćena plastika koja je, iako kvalitetna, ipak samo plastika. Neće se desiti da kamera krcka pod jačim pritiskom, ali treba biti obazriv pošto jednostavno nije napravljena da bude previše otporna na grubu upotrebu. Kamera odlično leži u ruci, i prilično je laka za korišćenje, što je osobina koja će se najviše dopasti amaterima. Da ne bude zabune, postoji i obilje opcija koje će biti zanimljive i onim malo vičnijim. Ipak, imamo malu zamerku na hand strap koji nije lepo postavljen i mnogo udoban.

Optika koju koristi je identična onoj na modelu HV20, sa 10x optičkim i 200x digitalnim zumom i SuperRange Optical stabilizacijom slike. Srce kamere je DigicDV II procesor i 1/2.7" CCD čip sa 2.07MP. I procesor i čip su već korišćeni u kamerama koje su veoma dobro prošle na tržištu, tako da u kvalitet i mogućnosti nema sumnje. Ovo se odnosi na rezultate koji se dobijaju i u dobrim i u lošim svetlosnim uslovima. Većina kamkordera podržava režim sa 60 interlaced frejmova po sekundi (60i), a model HV20 je doneo i 24P (24 progressive frejmova po sekundi) koji se koristi uglavnom za filmove. HV30 na to dodaje i 30P (30 progressive frejmova po sekundi) koji je namenjen publikaciji na Internetu. Da samo podsetimo, većina materijala koji se objavljuju na Internetu imaju 15 frejmova po sekundi, pa 30P sofverskom obradom (izbacivanja svakog drugog frejma) dobija najbolje rezultate.

Sa prednje strane kamere, nalazi se ugrađeni blic, Auto Focus senzor i LED lampa za video. Kako je LED malo postavljen u stranu, osvetljenje na snimku neće biti ravnomerno, a moramo priznati da ne bi imali ništa protiv ni da je LED malo jači. No, kako ovo nije profi kamera, posao radi sasvim dobro. Desna strana kamere (koja naleže na dlan kada se drži u ruci) sadrži veliki poklopac za kasetu i dva tastera. Poklopac se otvara brzo i menjanje kasete će biti posao od par sekundi, što će biti sigurno bitno onima koji žure ili snimaju nešto bitno. Tasteri su Auto/P (automatski i manuelni rad kamere) i biranje medija za korišćenje (kaseta ili MiniSD kartica), i oni su postavljeni tako da se teško mogu baš odmah napipati desnom rukom kada se drži kamera. Malo ka napred se nalazi i plastični poklopac ispod koga su Mic, AV/Headphone i Component-out konektori.

Zadnja strana kamere sadrži optičko tražilo koje je fiksirano i bez mekanih dodataka koji snimanje čine udobnijim, što se neće mnogo dopasti onima koji vole tako da snimaju. Odmah pored je i podešavanje dioptrije. Ispod i to bukvalno par milimetara, se nalazi i ležište za bateriju (BP-2L24H), a dobra vest je da je ležište dovoljno duboko da ni veće baterije neće mnogo štrčati pozadi. Desno od baterije, nalazi se plastični poklopac za FireWire i HDMI konektore a ispod njega i konektor za napajanje. Skroz desno se nalazi i Mode točkić kojim birate da li ćete snimati video, pregledati materijal i paliti i gasiti kameru. Ispod njega je četvorosmerni džojstik taster koji bi što se nas tiče mogao da bude i malo veći i robustniji. Dalje, tu su i Start/Stop taster za snimanje i Function taster kojim se pristupa podešavanjima u odabranom režimu snimanja. Sa leve strane kamere se nalaze Focus taster i točkić, što je namenjeno malo veštijim korisnicima, i BLC taster za kompenzaciju pozadinskog osvetljenja. Iznad displeja se nalaze i Disp. taster koji pali ili gasi prikaz informacija na ekranu i Light taster koji pali LED svetlo sa prednje strane.

Ekran je dijagonale 2.7" (211,000 piksela) i odličnog prikaza, širokog ugla gledanja i čitljiv po suncu, a ispod njega se nalaze Zoom Out/Rewind, Zoom In/Fast Forward, Record Start/Stop/Play/Pause i Focus Assist/Stop tasteri, što je odlično za one koji snimaju koristeći obe ruke. U prostoru koji zauzima ekran se nalazi mali zvučnik, plastični poklopac za MiniSD memorijsku karticu i USB konektor. Ekran se može rotirati oko svoje ose i preklopiti tako okrenut. Sa gornje strane se nalazi taster za otvaranje poklopca za kasete, odličan zum taster (poboljšanje u odnosu na HV20), Photo taster za fotografisanje. Veći deo zauzima i plastični poklopac koji krije konektor za eksterni blic, a koji je sada povezan plastikom za telo kamere (opet, poboljšanje u odnosu na HV20, koji ovo nije imao), a skroz napred je i stereo mikrofon.

Rezime

Snimci ove kamere su sjajni. Pogledali smo i različite formate video zapisa, i postoji samo zaključak da je slika oštra, fantastičnih boja i praktično sjajna bez obzira na svetlosne uslove. Mala napomena, kada nema puno svetla, treba prebaciti režim snimanja sa 60i na 24P ili 30P koji daju mnogo bolje rezultate. Nema se šta drugo mnogo dodati osim da će vlasnici ove kamere sa pravom biti ponosni na svoj novi gadget koji će ih za uzvrat nagraditi fantastičnim snimcima.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, maj 2008.): 1007€

Pin Computers ustupio: Canon DM-HV30
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.