Canon DM-HF100

Minijaturni digitalni kamkorder koji direktno na memorijske kartice snima video do maksimalne pune HD rezolucije. Veoma dobrog kvaliteta izrade, daje snimke koji su vredni svake kolekcije. Veoma je jednostavan za korišćenje i ima potpuno automatski mod, ali i puno manuelnih podešavanja za naprednije korisnike.

Najnoviji Canon kamkorder je zanimljiv po mnogo čemu, pa pored kompaktnih dimenzija, tu su i puna HD rezolucija snimanja, kao i podrška samo za memorijske kartice kao medije na koje se snima. Kako nova generacija kompaktnih kamera, HF100 donosi minijaturne dimenzije (doduše, ne i najmanje koje postoje na tržištu) u koje je spakovana poznata optika i procesor koji daje impresivne rezultate. Bez obzira da li vam treba kamera da zabeležite zanimljive trenutke sa odmora ili da se okušate kao režiser nekog amaterskog filma, činjenica da ovako mala kamera nudi da snimate u HD rezoluciji i to koristeći 24p filmski format će sigurno biti vrlo interesantna.

Ključne karakteristike

  • Snimanje u full HD rezoluciji (1980x1080)
  • Izuzetno kompaktne dimenzije i mala težina
  • Veoma laka za korišćenje, prilagođena amaterima
  • Sasvim dovoljno naprednijih opcija za one veštije
  • Odličan kvalitet izrade
  • Mogućnost snimanja u 24P i 30P režimu

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Canon DM-HF100 - Senzor: 1/3.2" CMOS

  • Efektivnih piksela: 2.07 Megapixels (1920x1080) za film, 2.76 Megapixels (1920x1440)
  • Maksimalno vreme snimanja: za 8 GB SDHC memorijsku karticu LP (5 Mbps) 3h, SP (7 Mbps) 2h 20m, XP+ (12 Mbps) 2h 25m, FXP (17 Mbps) 1h- Full HD (1920x1080)
  • Optika i sočivo: 12x optički/200x digitalni zum, f=4.8-57mm
  • Fokus: Automatski i manuelni
  • Režimi snimanja: Auto, Program, Av, Tv, CINEMA, Portrait, Sports, Night, Snow, Beach, Sunset, Spotlight, Fireworks
  • Podržani formati: 1080/60i, 1080/24p, 1080/30p
  • Brzina okidača: 1/2000, 1/500 (card)
  • Minimum žižna daljina: 10 mm (wide)/1m (tele)
  • Balans bele boje: Daylight, Shade, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H, Auto, Manual
  • Stabilizacija slike: SuperRange Optical (lens shift)
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (Approx. 211.000 pixels)
  • Mediji za snimanje: SD/SDHC memorijske kartice
  • Konektori: HDMI (podržani 480i/ 480p/1080i), 3.5mm 4 Pole Mini-jack AV mini terminal, 3.5 mm Stereo Mini-jack mikrofonski i headphones ulaz, komponentni izlaz, Advanced Accessory Shoe Terminal za dodavanje eksternog blica
  • Dimenzije: 73x64x129mm
  • Težina: 380g (bez baterije)

Canon DM-HF100

Ova kamera je veličine koja će dozvoliti da stane u džep od jakne, recimo, pa će biti savršen saputnik u svakom trenutku. Napravljena je od veoma kvalitetne plastike koja malo čak podseća na metal, a kombinacija boja je sivo srebrna. Odlično leži u ruci i sa težinom od 380g (bez baterija) će biti vrlo zgodna za nošenje bilo gde, a ono što nam se dopalo je da deluje vrlo čvrsto i robustno, bez ikakvog krckanja plastike (što uvek ume da pokvari utisak). Iako Canon nije baš požurio da tržištu ponudi ovakav model, čini se da je prosto samo sačekao da ponudi verovatno i najkompletniju kameru.

Iako obično dimenzije ne idu na ruku ergonomiji, ovoga puta to nije slučaj. Kontrole na ovom modelu su vrlo dobro raspoređene i dovoljno velike da će i oni sa malo krupnijim šakama bez problema moći da udobno upravljaju ovom kamerom. Sa zadnje strane, pored ležišta za bateriju koja zauzima i veći deo površine pozadi, nalaze se dva plastična poklopca koja se malo teže skidaju, a ispod kojih se nalaze konektor za napajanje i AV konektori. Poklopci su spojeni plastikom sa kamerom, što je svakako dobra stvar, da se ne bi desilo da se izgube. Ispod palca tačno leži Start/Stop taster za snimanje (sa prepoznatljivim crvenim kružićem).

Sa desne strane, opet zgodno ispod palca se nalazi Mode točkić kojim se bira da li se snima video ili fotografija, pušta video ili pregleda fotografija. Ovaj točkić možda i neće savršeno odgovarati onima sa malo većom šakom, ali opet, neki kompromisi su morali biti napravljeni. Kaiš za ruku koji je takođe sa desne strane je solidno udoban, mada bi bilo bolje da je obložen nekim mekšim materijalom kako posle izvesnog vremena ne bi počeo da žulja ruku. Skoro na dnu, nalazi se i mali poklopac na kome su HDMI i USB oznake, a ispod koga su logično HDMI i Mini USB konektor. Odmah sa gornje strane se nalazi i poklopac ispod koga je i priključak za eksterni blic, odnosno svetlo. Pored tastera za paljenje koji se nalazi pomeren u levo (i više za korišćenje levom rukom), gore je i Photo taster, koji služi za fotografisanje, ali i Zoom klackalica taster.

Sa prednje strane kamere, pored objektiva se nalaze LED lampica za video snimanje, blic za fotografije i auto fokus senzor. Ispod objektiva se nalazi i ugrađeni stereo mikrofon. Skoro celu levu stranu zauzima 2.7" LCD ekran odlične rezolucije i dosta dobro čitljiv i po suncu. Neke od kontrola su smeštene kod ekrana, pa su tako tasteri za puštanje i manipulaciju snimljenim materijalom smešteni ispod ekrana, a mali džojstik taster za kretanje po meniju i opcijama skroz sa leve strane ekrana. Ovo je dobar dizajn za one koji vole da koriste obe ruke kada snimaju, no oni koji su navikli da sve rade jednom rukom verovatno i neće biti oduševljeni. Dobra stvar je što je potrebno vrlo malo vremena da se čovek na ovo navikne. Na kameri, ispod ekrana, se nalazi i otvor za memorijske kartice, poklopac sa video konektorima, integrisani zvučnik i dva dodatna tastera.

Kamera ima ugrađenu optičku stabilizaciju slike, nazvanu SuperRange Optical koja će doprineti dobrim snimcima i pri maksimalnom zumu ili kod korisnika koji nemaju previše mirne ruke. Format zapisa kamere je AVCHD i snima se na SDHC memorijske kartice, i to maksimalno u 1980x1080 rezoluciji u kompresiji od 17 Mbps. Na karticu od 8GB može stati do sat vremena materijala. Moguće je koristiti potpuno automatska podešavanja, ali za one naprednije, tu je i dosta opcija koje se mogu i ručno podešavati. Moguće je snimati u 24P i 30P filmskim režimima snimanja, ili u uobičajenom 60i modu. Zum kamere radi sjajno, promenljive je brzine i veoma precizan i brz. Rezultati snimanja su sjajni, a moramo pomenuti da i u uslovima lošije vidljivosti snimci izgledaju odlično.

Rezime

Bez dileme možemo reći da je HF100 instant hit, koji će obradovati kako amatere, tako i one malo veštije. Snimci koje ova kamera beleži su stvarno izuzetno dobri, odlične oštrine i kontrasta, sa za Canon prepoznatljivo dobrim bojama. Potrebno je samo pazariti kvalitetnu memorijsku karticu što većeg kapaciteta, i snimanje može da počne. Cena je na prvi pogled visoka, no za ono što se dobija definitivno nije preterana. Sve preporuke.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, maj 2008.): 1033€

Pin Computers ustupio: Canon DM-HF100
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.