Bang & Olufsen BeoPlay H6

Na testu smo imali fantastične Bang & Olufsen BeoPlay H6 koje nisu baš za svakoga, ali kome god prenaglašen bas nije dobra stvar, a ima novca za ovakav model i pri tome voli da muziku sluša sa telefona, eto prilike da dođe do stvarno sjajnog para slušalica.

Nema puno ljubitelja dobrog i kvalitetnog zvuka koji nisu čuli za Bang & Olufsen, jednu od malobrojnih kompanija sa tako dugom i dobrom reputacijom. Iako naravno, u svetu audiofila teško da reč apsolutno može ući u rečnik, pedantni Danci su oduvek uspevali da spoje nesvakidašnji dizajn (koji i mnogo godina kasnije ostaje inspiracija), vrhunski kvalitet izrade i na kraju, zvuk koji ima čitavu armiju fanova. Cena za Bang & Olufson po pravilu nije bitna, jednostavno, ukoliko želite da nabavite neki od proizvoda sa B&O potpisom, ne može se pričati o povoljnom ili jeftinom. Ove slušalice naravno imaju sasvim dobru konkurenciju i u tom cenovnom rangu se mogu naći recimo Bowers & Wilkins (B&W), Sennheiser, Grado, AKG i brojne druge slušalice koje su itekako ozbiljne za one koji mogu da izdvoje malo više para, no kada se malo bolje razmisli, B&O jednostavno uvek predstavlja klasu za sebe i tu nema dileme.

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetna izrada, aluminijum i koža
  • Veoma atraktivan dizajn, vrhunski finiš
  • Dobar balans, odlična dinamika
  • Neutralan zvuk
  • Kontrole i mikrofon na kablu

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 3.5mm analog stereo, removable, in-line mic
  • Specifikacije: 20-22.000Hz
  • Kabl: 1.2m,
  • Dimenzije: 197mm x 194mm x 40mm
  • Težina: 230g

Bang & Olufsen BeoPlay H6

Ove slušalice spadaju u full size modele, odnosno circumaural (over-the-ear) varijanta, sa dimenzijama od 197x194x40 mm, i teže samo 230g. Već u startu se ima utisak da se radi o proizvodu visoke klase, od besprekornog finiša korišćenog aluminijuma i kože, pa do dizajna koji je iako ne previše moderan ipak takav da će sigurno privući pažnju. Postoje dve verzije ovih slušalica, sa crnom kožom (i zelenim mrežicama sa unutrašnje strane slušalica) i svetlo braon kožom sa crnim mrežicama. Izuzetno kvalitetna (i prava) koža, opšivena koncem po krajevima, kod headbanda kao i mikrofiber postava unutrašnjeg dela headbanda jasno govore da ovde ne postoje detalji o kojima nije vođeno računa. Kabl je dužine (samo) 1.2m i može se priključiti sa jedne ili druge strane slušalica - vrlo praktičan dizajn, ali će zato svi oni koji planiraju da ih koriste sa pojačalom, morati da nabave neki kvalitetniji duži kabl.

Iako slušalice ovih dimenzija koje ovoliko koštaju neće baš mnogi poželeti da ponesu u šetnju i koriste napolju dok slušaju muziku, one su zaista jako udobne i B&O je uradio sjajan posao po pitanju ergonomije: mogu se nositi i na duže periode, a sem blagog zagrevanja ušiju, što je posledica korišćenja zatvorenog zadnjeg dela, do izraža će doći prilično mala težina za ovu kategoriju. Slušalice se naravno mogu podešavati po obimu, ali i rotirati sami ear-cupovi, tako da stoje ravno na stolu. Odmah da kažemo i to da se kabl koji stiže u pakovanju koristi sa 3.5mm interfejsom i da na sebi ima mikrofon, Volume i multifunkcijski taster, te da je očigledno da se mislilo na sve veći broj onih koji smart telefon koriste za reprodukciju muzike. U kombinaciji sa nekim dobrim portabl pojačalom za slušalice (mada realno u ovom slučaju nije neophodno (slušalice su impedanse 30Ohm-a, što će najveći broj telefona bez problema poterati), može da se računa na više nego dobar zvuk za prenosni sistem.

Zvuk koji Bang & Olufsen BeoPlay H6 bi opisali kao veoma čist, nema govora o preglasnom basu, već je neutralan, što će pravi ljubitelji dobrog zvuka umeti da cene: muzika će zvučati onako kako je i bilo planirano da zvuči kada se snimala. Dovoljno su glasne i ne opterećuju, prijatne su za slušanje, a tek posle malog perioda navikavanja se dobija nešto širi soundstage i odlična definicija i dinamika. Srednji i visoki tonovi dolaze do izražaja i u tome će uživati oni koji vole da slušaju glas, koji se pomalo gubi kod onih slušalica kod kojih je bas prenaglašen. Ove slušalice će biti sjajan izbor za jazz, blues pa i rok, klasiku i opere takođe, dok će ljubitelji hip hop muzike na primer, ipak potražiti nešto drugičiju zvučnu sliku.

Rezime

Da nisu jeftine, to smo svakako znali čim smo videli oznaku na njima, i to nije nikakva tajna: Bang & Olufsen insistira na proizvodima koji nisu baš u domašaju prosečnog korisnika. Ipak, po ovoj ceni se dobija kvalitet izrade i finiš koji će se retko sresti, sjajno izbalansiran zvuk koji vuče u neutralno i uživanje u muzici što najčešće i nema cenu. Ukoliko tražite specijalan par slušalica, full dimenzija i zatvorene konstrukcije, volite da ih koristite u kombinaciji sa smart telefonom, BeoPlay H6 će biti i više nego dobar izbor.

Conclusion

Bang & Olufsen products are not available to the average consumers due to high prices. At this price, high build quality and finish that is rarely encountered are provided along with great balanced sound that is somewhat neutral and the option to enjoy music, which is priceless. If you are looking for a special pair of full size headphones to use them in combination with a smart phone, BeoPlay H6 is a great choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 419€

iL!ke ustupio: Bang & Olufsen BeoPlay H6
zvanični sajt: iL!ke