Asus Z97-K za Entry-level kategoriju

Odličan primer kako matična ploča iz Entry-level kategorije ne mora da žrtvuje puno toga. Kvalitetna izrada i sa dovoljno opcija čak i za one koji hoće da se poigraju sa overklokom, ovaj model donosi većinu Z97 opcija po odličnoj ceni.

Iako smo navikli na nešto bombastičnije oznake matičnih ploča, iz ASUS-a nam stiže jedna prilično jednostavna (barem po oznaci) ploča: Z97-K. Mogla bi se nazvati i entry level modelom koji koristi Z97 čipset, ali ipak je ovo ASUS, pa i Entry modeli imaju dosta toga da pokažu. Svakako da je činjenica da je proizvođač morao nešto i za izbaci i negde i da uštedi u odnosu na top modele ploča, no čini se da je to urađeno prilično pametno, čuvajući ono što je najbitnije. U suštini, ovo je odlična ploča za sve one koji ne jure rekorde u overkloku niti imaju neke posebne zahteve. Ipak, nije izostala podrška za M.2 SSD-ove niti Crystal Sound 2, što je dobra vest.

Ključne karakteristike

  • Odličan layout
  • Crystal Sound 2
  • Kvalitetne komponente i izrada
  • Podrška za M.2 PCI i SATA
  • Odlične performanse, opcije za overklok

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 3200(O.C.)/3100(O.C.)/3000(O.C.)/2933(O.C.)/2800(O.C.)/ 2666(O.C.)/2600(O.C.)/2400(O.C.)/2250(O.C.)/2200(O.C.)/ 2133(O.C.)/2000(O.C.)/1866(O.C.)/1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10), 1 x M.2 Socket 3 (podržava i M.2 PCI Express modele 2260/2280)
  • Slotovi: 1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 mode, gray), 1 x PCIe 2.0 x16 (max at x4 mode, black), 2 x PCIe 2.0 x1, 2 x PCI
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (ALC887 Audio Codec)
  • Konektori: 2x PS/2, GLAN, 6 USB 3.0 portova (4 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 8x USB 2.0 (2 pozadi, 6 preko ploče), 3x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI, COM port header, TMP header

Asus Z97-K

Ploča dolaz u standardnom ATX formatu, u sa crno-zlatnom kombinacijom boja PCB-a, plastičnih elemenata i hladnjaka. Pažnju privlači par stvari, od kojih je prva hladnjak čipseta koji je okrugao, što nismo dugo videli, no ovo stvarno ne pravi nikakvu razliku za performanse hlađenja, posebno pošto se Z97 čipset ne zagreva mnogo. VRM elementi kod ležišta procesora imaju hladnjak manje više prosečnih dimenzija i dizajna, a ovde vidimo i dosta manje elemenata oko socket-a, što znači da se ASUS opredelio za malo jednostavniju varijantu sistema za napajanje (4-faznu), što opet znači da ploča nije pravljena za neki veći overklok. Ipak, malo detaljniji pogled nam otkriva upotrebu prilično kvalitetnih komponenti na kojima se nije štedelo, što svakako utiče na pouzdanost i stabilnost ploče. Proizvođač posebno pominje 5X Protection tehnologiju koja obuhvata: DIGI+ VRM, DRAM i I/O zaštita od strujnih udara (ugrađeni osigurači), kvalitetni Solid kondenzatori deklarisani na 5000 radnih sati, izdržljivi i dugotrajni I/O paneli napravljeni od nerđajućeg čelika i posebna ugrađena zaštita od elektrostatičkog pražnjenja. Svakako, ovo sve prilično prevazilazi ono što se očekuje od bilo kog entry-level modela matične ploče.

Ploča ima na raspolaganju četiri memorijska slota za maksimalno 32GB DDR3 RAM-a, uz stvarno širok raspon podržanih radnih frekvencija memorije, što ide i do 3200MHz. Ukupno ima šest SATA portova (podržani su popularni RAID modovi rada), a kuriozitet predstavlja i podrška za M.2 modele i to SATA i PCI modele dimenzija 2260/2280, tako da se dobija prilična fleksibilnost u odabiru hard diska. Sa dva PCIe x16 slota, mogu se instalirati i dve grafičke kartice, a raspored ostalih slotova (2x PCIe x1 i 2x PCI) će omogućiti dodatnu fleksibilnost prilikom odabira komponenti. Posebna pažnja je posvećena audio sekciji (Crystal Sound 2) koja koristi ALC887 čip, gde je ceo taj deo ploče izolovan kako bi se smanjile interferencije. Dodatno, razdvojeni su analogni i digitalni signali, pa čak i levi i desni kanal u stereo signalu. Da bi zvuk bio što kvalitetniji, koriste se posebni japanski audiofilski kondenzatori, posebno pojačalo za slušalice, kao i poseban element koji bi trebao da eliminiše pucketanje zvuka na početku reprodukcije. Sa ukupno 14 SUB konekcija (šest USB 3.0 i osam USB 2.0), teško da će ikome zafaliti opcija za povezivanje, a dodatno, tu su i dva PS/2 priključka, pa čak i COM port header. Ne treba zaboraviti ni na D-Sub, DVI i HDMI video izlaze za grafiku integrisanu na procesoru, što će sigurno mnogima puno značiti, posebno pošto je podržano paralelno priključivanje na tri monitora.

Rezime

Ova ploča, očekivano, koristi UEFI BIOS poslednje generacije, sa posebnim EZ modom za manje iskusne, gde će dobiti sažete funkcije koje mogu menjati, dok će Advanced režim biti rezervisan za one iskusnije. Iako ploča nije namenjena overkloku, ima sasvim solidan broj opcija da će neće biti problem da se izvuku i malo bolje performanse. Ova ploča je pravi primer entry-level modela kod koga su faktički izostale samo opcije vezane za najzahtevnije korisnike, a rezultat je veoma kvalitetna ploča koja vredi uloženog novca.

Conclusion

The motherboard uses UEFI BIOS with the latest generation of special EZ mode for less experienced users, where the functions that can be changed are summarized, while the Advanced Mode is reserved for those more experienced. Although the board is not designed for overclocking, it has a solid number of options, so there will be no problem to get even better performance. This board is a good example of an entry-level model that lacks only the options intended for the most demanding customers, and the result is a high quality motherboard that worth every penny.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 105€

Gigatron ustupio: Asus Z97-K
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com