ASUS Z87-Expert u najboljem svetlu

Sjajna matična ploča namenjena zahtevnim korisnicima koji pored podrške za LGA1150 Intel procesore poslednje generacije žele i Thunderbolt i integrisane WiFi i Bluetooth konekcije. Odličan kvalitet izrade i veliki broj dostupnih opcija.

ASUS ponuda matičnih ploča sa Z87 čipsetom je prilično impresivna i na raspolaganju je veliki broj modela u svim kategorijama. Iako ćemo u ovom slučaju predstaviti ploču iz mainstream linije, Z87-Expert je sve samo ne prosečna ploča, što se odmah vidi i po ceni koja je primetno veća u odnosu na prosek. Ipak, imamo na raspolaganju dve interesantne stvari koje će je u startu izdvojiti iz konkurencije, a to su integrisani WiFi+Bluetooth modul i podrška za Thunderbolt, te ukoliko je to ono što je potrebno, svakako da cena neće biti toliki problem.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Digi+ 8+2 fazni sistem napajanja
  • ASUS Wireless Module (WiFi+Bluetooth)
  • Podržava USB 3.0 i SATA 6Gb/s
  • Brzina memorije do 3000MHz
  • USB 3.0 Boost i Thunderbolt podrška

Utisak kvare

  • Nema klasičnih PCI slotova

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB 3000(O.C.)/2933(O.C.)/2800(O.C.)/2666(O.C.)/2600(O.C.)/2500(O.C.)/2400(O.C.)/2200(O.C.)/2133(O.C.)/2000(O.C.)/1866(O.C.)/1800(O.C.)/1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 8x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10)
  • Slotovi: 3 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16, dual x8, x8/x4/x4), 4 x PCIe 2.0 x1
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1150 Audio Codec)
  • Mreža: Intel Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n Dual-Band (2.4/5GHz), Bluetooth V4.0
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 3.0 portova (6 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 8x USB 2.0 (svi su na ploči), Thunderbolt, 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, D-Sub, DVI, HDMI

ASUS Z87-Expert

Da se radi o ploči iz mainstream segmenta govori i pakovanje koje je prilično standardno za ASUS (nije kao kod Premium modela). U paketu stižu standardni dodaci: SATA kablovi, kablovi i eksterna WiFi+Bluetooth antena, SLI adapter, uputstvo i disk sa drajverima i pratećim softverom. Ploča je standardnog ATX formata i dolazi sa crnim PCB-om i elementima u crno-zlatnoj kombinaciji boja, što smo već videli kod ASUS-a i što izgleda prilično elegantno. Ploča podržava 4. generaciju Intel procesora iz Haswell serije, sa LGA1150 socket-om, od Celeron modela pa sve do najsnažnijih procesora iz Core i7 serije. Sistem napajanja je Digi+ hibridno rešenje koje dobro znamo sa drugih ASUS modela, uz 8+2 fazni sistem gde je 8 faza rezervisano za procesor a 2 za memoriju. Naponska sekcija (kao i sam čipset) ima masivne aluminijumske hladnjake zlatne boje, koji su sasvim dovoljni da se temperatura održi na normali.

Svi konektori, uključujući naravno i naponske, su raspoređeni pažljivo uz ivice ploče, kako kablovi ne bi stajali iznad ploče kada se komponente i periferije budu povezivali, dok će i kabliranje biti jednostavnije u tom slučaju. Za slučaj da koristite neki CPU kuler sa dva ventilatora, na raspolaganju su dva 4-pinska fan header-a. Postoje četiri memorijska slota za maksimalno 32GB memorije brzine do 3000MHz (što zahteva malo podešavanja u BIOS-u), i u pitanju je dual-channel konfiguracija gde su slotovi obeleženi bojom tako da će se lako znati kojim redosledom treba instalirati module. Odmah pored, u ćošku ploče je i MemOK taster za jednostavnije pokretanje sistema ukoliko ima problema sa podešavanjima za memoriju. Ploča ima ukupno osam SATA 6GB/s portova (šest ide preko čipseta a preostala dva preko posebnog kontrolera). Što se tiče slotova za ekspanziju, imamo na rasplaganju tri PCIe x16 slota (maksimalno x8 x4 x4 konfiguracija) i četiri PCIe x1 slota, stim što su klasični PCI slotovi na žalost izostali.

Na ploči nalazimo i razne tastere kao što su TPU i EPU prekidači, ClearCMOS header, DirectKey, Bios Flashback tastere, TPM h eader, Power taster i DebugLED statusni segmentni displej za očitavanje koda greške prilikom boot-a. Što se tiče preostalih konekcija, imamo na raspolaganju ukupno 16 USB konekcija (po USB 3.0 i 2.0), D-Sub, DVI i HDMI video izlaze za integrisanu grafiku sa procesora, jedan PS/2 priključak za miš ili tastaturu, pet analognih i jedan optički S/PDIF izlaz integrisane Realtek ALC1150 zvučne kartice, LAN port i konektore za integrisane WiFi i Bluetooth module. Posebna poslastica je naravno Thunderbolt konektor za one koji planiraju da kupe ili već imaju uređaje se ovim interfejsom. BIOS je naravno UEFI varijanta koja radi solidno brzo i sa dosta interesantnih opcija koje možda nisu baš posvećene overklokerima, ali će zato svi ostali relativno brzo obaviti osnovna podešavanja. Za svaki slučaj, tu je i Favorites segment u koji možete smestiti prečice do svih bitnih opcija kako bi se podešavanje i dodatno pojednostavilo i ubrzalo. Od interesantnih stvari koje ova ploča podržava, pomenućemo USB 3.0 Boost, pomoću koga se dobijaju još bolji rezultati i brži transfer podataka u odnosu na standardni USB 3.0 interfejs.

Rezime

Ova ploča možda na papiru spada u mainstream kategoriju, ali je po svemu što smo videli daleko od toga. Počevši od odličnog kvaliteta izrade i kvalitetnih ugrađenih komponenti, pa sve do liste podržanih opcija i tehnologija, jasno je da nema baš puno ploča koje se mogu direktno porediti sa njom. Zbog ugrađenih Thunderbolt i WiFi/Bluetooth konekcija i cena je u startu nešto veća, no ukoliko vam je bitno da te opcije u startu pokrijete, svakako da cena ne bi trebala da bude problem i prepreka. Zbog svega viđenog, ova ploča zaslužuje preporuku i visoke ocene kako za performanse tako i dostupne opcije.

Conclusion

This board theoretically belongs to the mainstream category, but after all that we have seen, it is much more. Starting with excellent build quality and high quality built-in components up to the list of supported options and technologies, it is clear there is no many boards that can be directly compared with this model. Due to the built-in Thunderbolt and WiFi/Bluetooth connection, price is slightly higher, but if it is important to have these options, the price should not be a problem. This board deserves recommendation and high praise for the performance and the available options.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 200€

Gigatron ustupio: ASUS Z87-Expert
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com