Asus Rampage V Extreme

Ovo je matična ploča sa Intel Z99 čipsetom, namenjena za rad sa Intel LGA 2011-3 najnovijim procesorima. Vrhunska izrada i kvalitet komponenti rezultuju verovatno i najboljom ROG pločom do sada. Iako cena nije baš povoljna, ovaj model predstavlja i maksimum koji proizvođač u ovom trenutku može da ponudi.

Matična ploča koju ćemo videti, Asus Rampage V Extreme, spada u Republic of Gamers seriju, koja je poznata po vrhunskim pločama koje su namenjene igračima i overklokerima, koji su i najzahtevniji korisnici. Koliko je ovo ozbiljna ploča, dovoljno govori činjenica da je korišćena kao osnova za obaranje 28 svetskih rekorda u overkloku! Ova ploča spada i u skuplje ASUS modele, no svakako da nije za svakoga i da cena ovde neće biti prva stvar koja pada na pamet. Jednostavno rečeno, jako malo toga je ovde prepušteno slučaju i nema nikakvih kompromisa po pitanju kvaliteta, dok je ploča napravljena tako da izdrži zaista i najekstremnije uslove korišćenja. Odabrane komponente i korišćena tehnologija jasno govore da se radi o jednoj od najboljih (ako ne i najboljoj) matičnoj ploči sa Z99 Intel čipsetom za nove LGA 2011-3 procesore.

Ključne karakteristike

  • Extreme Engine Digi+ IV sistem napajanja procesora i memorije
  • SupremeFX zvučni sistem
  • Vrhunski kvalitet izrade
  • Izuzetno raspoložena za overklok
  • Podrška za DDR4 memoriju do 3300MHz
  • Podržava i M.2 Socket 3 diskove
  • Ugrađeni WiFi i Bluetooth adapter

Utisak kvare

  • Prilično visoka cena za jednu matičnu ploču

Specifikacija

  • Format ploče: EATX (30.5 cm x 27.2 cm)
  • Čipset: Z99 Express Chipset
  • Procesor: LGA 2011-3, Intel Core i7 , Xeon 18-Core procesori
  • Memorija: 8x DIMM, Max. 64GB DDR4 3300(O.C.)/3000(O.C.)/2800(O.C.)/2666(O.C.)/2400(O.C.)/2133 MHz
  • Kontroleri: 1 x M.2 Socket 3 (2260/2280/22110, PCIe SSD), 2 x SATA Express (2 x SATA 6.0 Gb/s), 8 x SATA 6Gb/s (M key, 2242/2260/2280, SATA & PCIE), RAID 0, 1, 5, 10
  • Slotovi: 4 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16, x16/x16, x16/x8/x8, x16/x8/x8/x8 sa 40-LANE CPU-om; x16, x16/x8, x8/x8/x8 sa 28-LANE CPU-om), 1 x PCIe 2.0 x16 (x4 mode), 1 x PCIe 2.0 x1
  • Zvuk: ROG SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC
  • Dodatno: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2.4/5GHz, Bluetooth V4.0, OC Panel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 6 USB 2.0 portova (2 porta pozadi i 4 preko konektora na ploči), 14x USB 3.0 (10 sa zadnje strane, 4 sa ploče), 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, TPM header

Asus Rampage V Extreme

Kao što odmah vidimo, ova ploča spada u Extended ATX varijante, sa dimenzijama od 30.5 x 27.2 cm. Ploča je kompletno crno-crvene boje, sa crnim PCB-om i svim elementima u crvenoj i crnoj boji, što izgleda atraktivno i potpuno se uklapa u ROG dizajn. Iako je hlađenje pasivno, vidimo četiri aluminijumska hladnjaka i prilično veliku rashladnu površinu, gde su dva hladnjaka zadužena za VRM sekciju spojena heat-pipe cevkom (DirectCU kontakt sa čipovima). Ovaj detalj nam govori da se Rampage V Extreme definitivno ne plaši visokih temperatura. Dodatno, znamo da je na ploči implementiran Extreme Engine Digi+ IV sistem napajanja za procesor i memoriju, što obuhvata MicroFine Alloy prigušnice, PowIRStage IR3555 i 10K Black Metallic kondenzatori, što znači da je sistem prilično otporan na visoke temperature, ali i da se gubitak energije kroz zagrevanje svodi na minimum.

Prvi detalj koji nam je privukao pažnju jeste LGA 2011-3 socket koji odstupa od standardnog dizajna i ima više pinova (zapravo oko 2080), što kao rezultat ima to da se iz DDR4 memorije mogu izvući veće brzine, niža latencija i veća stabilnost prilikom overkloka. Podržana je DDR4 memorija do 3300MHz, sa ukupno osam memorijskih slotova i maksimalno 64GB RAM-a. Na raspolaganju je ukupno četiri PCIe x16 slotova, što će u kombinaciji sa CPU-om sa 40 linija magistrale omogućiti quad grafički setup u x16 x8 x8 x8 konfiguraciji. Dodatno, tu su i jedan PCIe 2.0 x16 slot (u x4 modu) i PCIe 2.0 x1 slot. Iako na ploči ima dosta komponenti i elemenata, odlično su raspoređeni tako da neće biti problema kod instalacije. Za hard diskove ima dosta opcija, od standardnih SATA 6Gb/s kojih ima osam, pa do dva SATA Express i jednog M.2 Socket-a, tako da će moći da se instalira i neki od novijih SSD-ova i iskoristi maksimalna brzina M.2 x4 slota koji ide do 32Gb/s.

Što se opcija za overklok tiče, njih ima na pretek i čini se da je ASUS jednostavno sve što ima u rukavu ubacio na ovu ploču. Sigurno su svi primetili dodatak koji stiže uz ploču, a u pitanju je OC Panel koji se može koristiti dvojako. Prvo, 2.6" displej sa okvirom taman staje u 5.25" slot na kućištu, i odatle pruža osnovne informacije kao što su temperatura procesora, broj obrtaja ventilatora, ali i osnovni klok, CPU Level UP kontrolu i par drugih interesantnih funkcija, ili se može koristiti kao potpuno zaseban uređaj u Extreme režimu, kada su dostupne i Subzero Sense, VGA SMB, VGA Hotwire, Slow Mode i Pause funkcije, što će itekako značiti onimak koji planiraju malo ambiciozniji overklok. Na samoj ploči imamo i BIOS Switch i KeyBot (koji služi za pristup posebnom softveru koji će pružiti dodatne gaming funkcije za tastaturu) tastere, a tu su i SafeBoot i ReTry tasteri koji će omogućiti da se bezbedno restartuje sistem i pristupi Safe podešavanjima u BIOS-u ukoliko se prilikom startovanja zaglavi.

Ploča ima na raspolaganju ukupno 8 4/3 pinskih konektora za ventilatore (PWM/DC napajanje), četiri ugrađena temperaturna senzora (VRM, CPU, PCH, MB) i tri eksterna senzora sa 2-pinskim konektorima. Uz FanExpert 3 opciju u BIOS-u, rad ventilatora može da se fino podesi da se nađe idealna kombinacija buke i peformansi. SupremeFX 2014 audio sekcija je posebno izolovana na PCB-u kako bi se smanjila interferencija od ostalih komponenti, a vredi reći da se radi o varijanti baziranoj na Realtec ALC1150 čipu, uz vrhunske ELNA japanske kondenzatore, pozlaćene analogne surround izlaze, posebno pojačalo za slušalice, SoundStage taster za menjanje aktivnog profila zvuka (FPS, Racing, Fighting, Sports). Posebno je interesantan Sonic Radar II, koji je overlay softver u kome će radar prikazivati iz kog smera dolazi zvuk, veoma korisno kod pucačina. Još jedan interesantan dodatak je i ugrađeni WiFi i Bluetooth adapter sa konektorima za eksterne antene (dobijaju se u pakovanju), što smo i videli kod nekih drugih modela, a što svakako na najbolji način zaokružuje

Rezime

Nema nikakve dileme da ovo nije baš ploča za svakoga, počevši od cene koja u maloprodaji kod nas iznosi oko 480€, pa sve do poduže liste podržanih opcija i tehnologija. Ovo je ploča za najzahtevnije overklokere i igrače, koji se neće zadovoljiti prosečnim niti dobrim performansama, već traže maksimum iz svih ugrađenih komponenti. Kao model koji je poslužio za obaranje svetskih rekorda u overkloku (ni manje ni više nego 28!), teško je zamisliti da je Asus nešto zaboravio da uključi u celu priču. U suštini, maksimum koji će se dobiti će zavisiti od veštine onoga koje bude koristio, dok sam hardver zaista pruža prilično široke margine za igru i podešavanja. Ako tražite maksimum koji Intel Z99 čipset može da pruži, ova ploča je odgovor.

Conclusion

This is not a board for everyone, starting with the price that is around 480 Euros up to the long list of supported options and technologies. This is the board for the most demanding overclockers and gamers who will not be pleased with neither average nor good performance, but seek the most out of all the installed components. As a model that was used to break world records in overclocking (no less than 28!), it's hard to imagine that Asus had left something out. The maximum that will be provided depends on the skills of the user, while the hardware provides a wide margin for the games and settings. If you are looking for the maximum that Intel Z99 chipset can provide, this board is the right choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 485€

Gigatron ustupio: Asus Rampage V Extreme
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com